У дома Как да изберем Големи домакински уреди Как да изберем съдомиялна за вашия дом?

Как да изберем съдомиялна за дома?

Всяка жена мечтае за помощник, който ще мие чиниите за нея, но само няколко знаят как да изберат правилната съдомиялна машина. Измиването на съдовете отнема много време, а състоянието на кожата на ръцете се влошава от излагането на химикали. Преди да изберете съдомиялна машина, трябва да вземете предвид такива показатели като клас на устройството, размери, капацитет, ниво на шума, ефективност на сушене и дори дизайн.

Размер на машината и максимално натоварване

За да изберете правилната съдомиялна машина, на първо място, трябва да обърнете внимание на такъв параметър като размери, защото не всички кухни имат голямо пространство. Размерът на съдомиялната директно зависи от нейния капацитет. Стандартният размер на устройството е 60х60х85 см, в който можете да миете около 14 комплекта чинии. Един комплект ястия по европейски стандарти включва три различни чинии, чаша, чаша и всички кухненски уреди за един човек.

Размер на съдомиялна машина

Оборудването с такива размери върви добре със стандартен кухненски комплект и е предназначено за семейства от 4-6 души. Ако трябва да изберете по-малка съдомиялна машина, тогава трябва да се има предвид, че тя съдържа не повече от 9 комплекта чинии и е с 15 см по-малка дълбочина. Това е идеално за семейство от 3 деца. Миниатюрните модели се показаха от добрата страна, тъй като производителността е висока, а цената е много по-ниска. За 1-2 души е необходимо да се помисли за миниатюрни устройства за 4 комплекта. Те са с размери 45х55х45 см и могат лесно да бъдат поставени на маса, на всяка друга повърхност или скрити в килер. Избор на съдомиялна машина с дължина 45 см заслужава да се има предвид, че е подходящ за максимум 2 потребители, които не са твърде взискателни към качеството на миенето на съдове. Може да е ерген или зает човек. Стандартна машина работи по-добре, защото водата се подава не в една посока, а в няколко. Тези видове съдомиялни машини могат да бъдат вградени или самостоятелно стоящи. Първият вариант е избран за дизайна на интериора и кухнята.

Вижте също:

Защита от изтичане и изсушаване

Почти всички нови съдомиялни машини имат система, която незабавно спира подаването на вода, ако се появи теч. Трябва да се отбележи, че колкото по-модерна е защитната система, толкова по-скъпа ще бъде цената й. Колкото по-висока е цената на продукта, толкова по-малък е рискът от течове и наводнения в апартамента.

Защита от течове

Не всички модели имат един и същ тип сушене. Но най-икономичното и ефективно е вграденото сушене, при което вентилаторът издухва чистия набор от съдове.

Консумация на електроенергия, клас на измиване, ниво на шум

Преди да изберете съдомиялна машина за вашия дом, също е много важно да обърнете внимание на класа на миене, консумацията на енергия и нивото на шума. Почти всички съдомиялни са от клас А, тъй като това е показател за най-високо качество. Мнозина се интересуват колко вода ще използва по време на работа. Измиването на съдове в устройството намалява наполовина количеството вода, използвано за миене на ръце. По принцип комплект от 14 комплекта използва около 20 литра.
При малък поток вода се изисква повече електроенергия и за да може миялната машина да работи без повреди, е необходимо да се вземе предвид мрежовото напрежение. Устройството харчи около 1-2 kW на цикъл, но тези цифри зависят от натоварването и избрания режим.

Консумация на електроенергия, клас на измиване, ниво на шум

Препоръчва се закупуване на най-безшумния модел, съвременните автомобили са надарени с това качество. По-старите кухненски уреди са доста шумни, с ниво на шум до 55 децибела. Но дори и скъпа опция може да има повишено ниво на шум, ако не спазвате правилата за зареждане на комплекти ястия.

Режими на работа на съдомиялна машина

Всеки модел е оборудван със собствен набор от режими, които помагат да спестите време и да почистите всякакви замърсявания. Ето някои от най-популярните.

  1. Половинното зареждане ви позволява да спестите вода, електричество и специален препарат.
  2. Бързият режим се препоръчва, когато чашите, чашите и чиниите са минимално замърсени.
  3. Интензивното измиване е идеално за силно замърсени съдове.
  4. Предварителното накисване насърчава по-доброто почистване на кухненските прибори като тави за печене, тенджери и тигани.
  5. Деликатният режим се използва за крехки кристални или стъклени предмети.

Консумирана мощност на съдомиялни машини

Водна връзка

Общо има два вида свързващи съдомиялни машини към водопровод. Първият вариант консумира повече електроенергия, тъй като оборудването е свързано само със студена вода и устройството го загрява самостоятелно. Други модели веднага се свързват към тръбата с гореща вода, което намалява енергийните отпадъци, но носи на потребителя някои неудобства. Ако температурният режим не съответства на изискваното ниво, устройството просто ще се изключи. Тези, които не са в състояние да регулират температурата на подадената топла вода, не трябва да купуват машина с този тип връзка. Ако изберете наистина висококачествен модел, трябва да изберете техника, която се свързва както с тръбите за гореща, така и със студена вода. Регулаторите ще контролират температурата на водата, понижавайки се твърде горещо и затопляйки не достатъчно топло. Но такава миялна машина ще струва няколко пъти повече от стандартните модели.

Свържете съдомиялната машина към водоснабдяването

Тип управление

Всички съдомиялни машини са разделени на два вида: електронно и механично управлявани. Използвайки първия изглед, програмите се избират чрез натискане на бутоните. Най-често такова устройство има дисплей, който ви позволява да наблюдавате процеса. Той предоставя информация за потребителя, като например името на програмата, колко време остава до края на измиването и номера на грешката, когато се случи. При друг тип управление има превключвател на механиката, благодарение на който се избира програмата. По време на работа регулаторът се върти, помага да се следи измиването.

Вижте също - Защо съдомиялната не се включва: причини за неизправността

Рентабилност и безопасност на оборудването

Производителите на съдомиялни машини обръщат особено внимание на безопасността на своите продукти. Основното е, че няма течове и това може да се провери по два метода. Първата е висококачествена запечатана камера за миене на съдове, а втората е надеждно вътрешно водоснабдяване. Много модели са оборудвани с допълнителна защита от течове. Това ще спре подаването на вода към устройството, ако машината е пълна или тече. В по-скъпите кухненски уреди се инсталира звуков сигнал, който да уведомява потребителя за проблем.

Също толкова важно е осигуряването на защита срещу токов удар. Когато машината се отвори по време на процеса на измиване, устройството е напълно изтощено. Преди да купите, трябва да обърнете внимание на защитата срещу деца, която не позволява на най-малките членове на семейството да отворят вратата.

Съвети:

Прочетете също: Топ 10 най-добри съдомиялни машини: рецензии и анализ на пазара

Колко струва миялна машина

Всички модели кухненски уреди, предназначени за автоматично миене на съдове, са произведени от чуждестранни производители. Малките модели на непопулярни компании ще струват около 300 долара. За пишеща машина с камерен пълнеж за 8 комплекта ястия ще трябва да платите от 400 долара. Ако цената няма значение за потребителя, тогава е по-добре да закупите висококачествено устройство от най-висок клас, което струва от 500 до 850 долара. Основното предимство на машината е икономията в консумацията на вода, висококачественото измиване и сушене.

Цената на кухненските уреди също зависи от функционалността, броя на програмите и размерите. цена вградени съдомиялни машини по-висока от стандартната, която може да бъде поставена отделно. Производителите оборудват продукта с различни допълнения и различен капацитет, но ако всички части вътре са от неръждаема стомана, тогава цената ще бъде по-висока.

Вижте също - Избор на вградена съдомиялна машина - практични съвети, трикове

Колко струва миялна машина

Изборът на съдомиялна не е лесна задача, тъй като с разнообразни модели и функции купувачът започва да се губи. Но благодарение на новите технологии можете да намерите отзиви на хора в интернет, които вече използват машината, която им харесва. Рейтингът за популярност и продажби на кухненската машина за миене на съдове ще ви позволи бързо да определите кое оборудване е с високо качество. Понякога на помощ се прибират роднини и приятели, които могат да посъветват конкретна миялна машина, посочвайки всички предимства и недостатъци. Понякога е по-добре да изчакате с покупка и да получите наистина стойностен продукт, отколкото да купите по-евтин вариант, но с по-ниско качество. Само по този начин домакинските уреди в кухнята ще издържат наистина дълго време, а купувачът ще забрави за планината от немити ястия и ще се наслаждава на новата придобивка дълго време.

Вижте също:

3744 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите