У дома Ремонти Малки домакински уреди Какво да направите, ако ястието не се върти в микровълновата?

Какво да направите, ако ястието не се върти в микровълновата?

Въртящата се тава в микровълновата осигурява равномерно нагряване и готвене на храна. Поради въртенето на микровълновата, всички части на съда ще се нагряват еднакво, това е особено важно, например за равномерно размразяване на продуктите. По-долу ще разгледаме по-отблизо причините, поради които ястието не се върти в микровълновата и какво да правим в такива случаи.

Инсталиран е грешен палет

Ако ястието спре да се върти в микровълновата, чинията може да е твърде голяма или парче храна, което е твърде голямо. Те могат да влязат в контакт със страничните стени или вратата на печката, като по този начин предотвратяват въртенето на платформата. В някои случаи, поради въртене, храната или чинията може да се движат по диагонал от центъра, в резултат на това, опирайки се до стената и предотвратявайки преместването на тигана. В този случай ще бъде достатъчно просто да фиксирате загрятата чиния, да отрежете голямо парче на няколко части и да замените голям контейнер / чиния с по-малък.

Важно:

Инструкциите за експлоатация винаги указват максималното тегло на храната, която може да се претопли. Ако се превиши допустимото тегло, микровълновата фурна може да работи нормално, но в същото време двигателят ще работи с максимална мощност, което води до ускорено износване и бърза повреда.

Друга причина, че плочата не се върти, е, ако не е монтирана правилно върху втулката. Отзад има раздели, които се вписват в втулката. Ако няма съединител, двигателят може да се върти, но въртящият момент няма да се предава на плочата и той ще остане неподвижен. Ще бъде достатъчно само леко да преместите палета на въртене или по диагонал, така че да "седи" на мястото си.

За да се подобри въртенето, под плочата е инсталиран пластмасов валяк, който осигурява плавно движение. Понякога причината кимвалът да спре да се върти е заради пластмасовите колела. Те могат да получат остатъци от храна или трохи, които ще заглушат колелата, като не им позволят да се въртят. Тогава ще бъде достатъчно само да измиете и почистите валяка. С течение на времето пластмасовите колела се износват, така че ролката може да бъде заменена с нова.

Ако чинийката все още не се върти, има проблем с двигателя или липсва мощност.

Вижте също:

Неизправност на крушката

При някои модели микровълнови фурни (на първо място, стария модел), изгоряла крушка може да доведе до спиране на тавата.Всичко се отнася до конструктивните характеристики, ако крушката е свързана последователно в обща електрическа верига. В резултат на това неговото изгаряне води до отворена верига и електричеството престава да тече към двигателя. Проблемът се решава чрез подмяна на лампата.

В повечето модерни микровълнови фурни са инсталирани електрически лампи с основа E-14, които имат мощност 20 вата. Подмяната им е доста проста, самият процес е описан подробно в ръководството за употреба.

Важно:

Цялата работа по подмяна на части, проверка на здравословното състояние на вътрешното окабеляване и двигателя трябва да се извърши след обезвъздушаване на микровълновата фурна!

Вижте също - Микровълновата работи, но не загрява храната: какво да правя?

Проблеми със захранването

Лошият контакт е една от честите причини за повреди в домашния уред. Премахвайки капака на микровълновата, внимателно изучаваме дали всички проводници са свързани. Обръщаме специално внимание на клемите на електродвигателя. Ако по тях се виждат признаци на изгаряне или корозия, те трябва да бъдат изключени, почистени, отново свързани и добре натиснати с клещи. Вероятно поради лош контакт, който предизвика съпротивата да се покачи, двигателят не можеше да работи с пълна мощност.

Ако визуално всички контакти са в ред, тогава възможна причина за повреда е неизправност в контролния блок. В този случай някои повече функции може да не работят, а самата пещ е нестабилна. Основната причина за отказ на управляващото устройство е нестабилността и спада на напрежението, които могат да бъдат причинени от колебания и скокове на тока в мрежата. В допълнение, някои елементи могат да се провалят поради навлизане на вода / влага, ако микровълновата фурна не се обслужва.

Важно:

Ако след всички горепосочени операции повредата не е отстранена, неизправността най-вероятно е свързана с двигателя. Ако микровълновата фурна все още е в гаранция, тогава не трябва да я ремонтирате сами, а да я занесете в сервизен център. Счупените пломби ще доведат до отказ за поправяне на неизправността безплатно, както е предвидено в гаранциите за обслужване.

Проблеми с двигателя

Неизправността на двигателя е най-честата причина, поради която плочата в микровълновата фурна спира да се върти. Тук обаче може да има няколко варианта:

  • Скоростната кутия е набор от предавки, които предават въртящ момент от двигателя директно към плочата. При по-старите модели зъбните колела са били изработени от метал, така че вероятността за счупването им е минимална. В по-модерните модели металът е заменен с пластмасов, така че вероятността за повреда на скоростната кутия се е увеличила рязко - зъбите (особено при силен товар) се износват и износват.
  • вал на двигателя - прехвърля силата от скоростната кутия към въртящата се платформа. Обикновено тя е направена от пластмаса, ако плочата е заредена над определената норма, тогава тя може просто да се счупи.
  • повреда на двигателя - най-често те са причинени от късане на намотката на двигателя поради попадане на вода или парчета храна. Когато намотката се затвори, моторът започва да се нагрява много, един от основните признаци на изгоряло окабеляване е острата характерна миризма на изгоряло окабеляване. Можете само да определите естеството на неизправността само с помощта на омметър. Ако стойността на измереното съпротивление е много голяма или като цяло отива на "безкрайност", тогава това недвусмислено се свързва с увисналото окабеляване.

Отстраняването на неизправности, свързани с скоростната кутия или двигателя, включва пълната подмяна на тези елементи. По принцип, ако имате основни познания в електрониката, подмяната им няма да е проблем. Нови части можете да поръчате онлайн или в магазин и след това, като използвате подканите на видеото, можете да ги инсталирате сами.

В противен случай е по-добре да използвате услугите на обслужване на клиенти. В същото време независимо определяне на причината, поради която палетът е спрял да се върти, ще помогне да се избегнат измами от страна на ремонтните работници.В някои услуги те винаги „определят“ най-скъпата разбивка по отношение на разходите за ремонт, въпреки че в действителност работата може да струва много по-евтино.

Вижте също:

5345 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите