У дома Ремонти Големи домакински уреди Какво да направите, ако пералнята изтича - преглед на възможните причини

Какво да направите, ако пералнята изтича - преглед на възможните причини

Когато купуват нова пералня, хората разчитат на нейната дълга и безпроблемна работа. Но всеки домакински уред има свой собствен срок на годност и той се определя не само от репутацията на производителя, но и от правилната работа. Ето защо много собственици рано или късно се сблъскват с факта, че пералната им машина тече от дъното.

Това е една от най-честите недостатъци. Ако водата тече на пода - няма значение дали капе или тече в поток, спешна нужда да поправите пералнята самостоятелно или да се обадите на майстор.

Ако предпочитате сами да отстранявате домакинските уреди, тази статия със сигурност ще ви бъде полезна. Нека разгледаме подробно причините за изтичането на пералнята и методите за нейния ремонт.

Причини за изтичане на вода

 • Бункерът на дозатора за перални се запуши.
 • Резервоарът не е запечатан (се появи пукнатина или повреда).
 • Един от маркучите (източване или вход) е повреден.
 • Помпата тече.
 • Износеното уплътнение на резервоара.
 • Гуменият маншет на вратата изтича.
 • Една от тръбите е загубила стегнатостта си.

Вижте също - Как самостоятелно да замените нагревателния елемент в пералнята?

Идентифициране и отстраняване на повреди

Търсите причината за изтичане на вода от пералнята

Преди да продължите с ремонтните дейности, трябва да обезвредите оборудването, като извадите щепсела от контакта. След това трябва да разберете кой от многото елементи на пералнята изтича. За да направите това, пералната машина трябва да бъде внимателно инспектирана.

Изключително важно е да разберете причината за повредата на какъв етап от работния цикъл пералнята започна да изтича отдолу. Това значително ще улесни проблема с отстраняването на неизправности и ще ви позволи да откриете 1 от 3 възможни места за теч. Места за изтичане като:

 • Маркучи.
 • Маншети за врати
 • Бункер за дозатор

Маркучите текат

Изпускателните и входящите маркучи за вода често изтичат там, където свързват с устройството. За да се отървете от подобна повреда, е необходимо да развиете маркуча за пълнене или източване на водата и да смените гуменото уплътнение.

Но също така се случва, че маркучът се е износил или е бил случайно повреден, тогава можете да използвате специално лепило и гумен пластир, за да възстановите целостта си, въпреки че замяната му с нов би била по-надежден вариант. Но всички тези препоръки са подходящи за маркуча за източване. Ако входният маркуч е бил повреден, не препоръчваме да го ремонтирате с пластир, тъй като налягането на водата в него може да бъде много високо и след това подмяната става най-добрият вариант.Можете да закупите маркуч за подаване на вода във всеки водопровод, освен това евтино.

Диспенсер и бункер изтича

Дозаторът може да се повреди, ако бункерът (т.е. отделението за прах) е дефектен. По правило тече при запушване, било поради прекомерно водно налягане, било поради повреда на входящия клапан. Какво да правим в такава ситуация?

Ако проблемът е с вентила, ще видите течове в областта под него. За да се отстранят причините за изтичане, е необходимо да извадите дозатора и да го почистите старателно, както и бункера. Случва се така, че в канализацията на бункера се появява чужд предмет, което не му позволява да работи нормално. Ако намерите такъв предмет, го извадете от отделението за прах.

Диспенсер и бункер изтича

След почистване тествайте пералнята. Също така си струва да опитате да намалите налягането на водата, като затворите малко крана. Ако никой от горните не помага да се справите с теча отдолу, е необходимо да смените входящия клапан, тъй като именно неговото разпадане може да причини високото водно налягане по време на фазата на изплакване.

В пералнята тече маншет

Не е необичайно много хора да забравят да извадят всички неща от джобовете на дрехите си, преди да ги заредят в пералнята, и много от тях могат да бъдат много остри. В резултат на това маншетът на вратата на пералнята се поврежда по време на процеса на измиване и започва да тече.

В такава ситуация можете да поправите разбивката по един от 2 начина:

 1. Ремонти. Ако дупката е малка, опитайте да я покриете с устойчиво на влага лепило и гумен пластир. Можете също да закупите корекция на лодка по поръчка от вашия магазин за риболов. След запечатване на дупката, маншетът на люка трябва да бъде монтиран по такъв начин, че парче гума от лепенки да бъде поставено отгоре - това ще намали натиска върху него и следователно ще увеличи експлоатационния му живот. Тъй като яката може да се повреди и отвътре, препоръчваме да я извадите, за да запечатате дупките.
 2. Замяна. Ако щетите са твърде големи, пълни подмяна на маншета на люка на пералната машина, за което е необходимо да направите следното: демонтирайте дефектния маншет и вместо това инсталирайте нов.

подмяна на уплътняващата гума на пералнята

Изтича тръбата на резервоара за резервоар

Вероятно причината, поради която водата започна да тече от маркуча за водоснабдяване, е отслабването на закрепването на тръбата към резервоара на машината. За да разберете дали това е така, е необходима щателна проверка на резервоара. Ако видите следи от петна от водата, тогава проблемът е открит.

Изтича тръбата на резервоара за резервоар за пералня

За поправка или подмяна на входящия маркуч на пералнята трябва да премахнете тръбата, след това да почистите всички участъци на фугите от останалото лепило и да ги изсушите. След това можете отново да фиксирате тръбата, за фиксирането на която ще ви е необходима епоксидна смола или висококачествено влагоустойчиво лепило.

Теч на резервоара на пералната машина

Изтичане на резервоара на пералната машина

Ако видяхте, че именно резервоарът изтича, може да има две причини за подобна повреда, ще ги разгледаме подробно.

Бък се напука. Резервоарите в автоматичните машини най-често са изработени от пластмаса, поради което надеждността им е доста ниска. Ако сте забравили да изпразните джобовете на дрехите, по време на работа на устройството един от предметите в тях може да падне от джобовете и да повреди резервоара.

Ако резервоарът се напука, той ще трябва да бъде заменен и това е много скъп и сложен процес. Разбира се, можете да опитате сами да премахнете пукнатината с помощта на водоустойчиво лепило, но това е малко вероятно да ви помогне за дълго време, тъй като резервоарът най-вероятно ще трябва да бъде сменен и това ще трябва да стане с помощта на специалист.

Ставите на частите на резервоара. По правило резервоарът на автоматичната машина включва 2 елемента, свързани помежду си с метални скоби или винтове, а в пространството между тях има гумено уплътнение. Подобните облицовки изсъхват през годините и започват да текат. За да смените уплътнението, трябва почти напълно да разглобите устройството.

Вижте също -Как да отстраните изтичането на резервоара на пералня със собствените си ръце

Течащ лагер

Ако пералнята изтича от лагерите, причината е износването на масленото уплътнение, което означава, че не можете да направите, без да го смените. Най-често при такава неизправност основният обем вода тече по време на процеса на въртене.

Ако се установи изтичане на маслена уплътнение, трябва незабавно да изключите машината, защото поради водата лагерите могат да ръждясват и също да се счупят, а това ще доведе до по-сериозни проблеми.

Течове от най-лагер-перална машина

За непрофесионалния човек не е толкова лесно да смени маслено уплътнение, тъй като процесът също ще изисква сменете лагерите на пералните машини, Ето защо ви съветваме да се свържете с професионалисти, за да поправите подобна повреда. Ако все пак искате да поправите уреда самостоятелно, преди това ще трябва да разберете как са заменени лагерите.

Съвети

Ако почиствате изпускателния клапан не толкова отдавна, възможно е след края на процедурата да сте забравили внимателно да го завиете и в резултат на това се е образувал теч. Извадете долния панел и се уверете, че клапанът е завит напълно. Основната причина за изтичането на пералнята са грешките, направени по време на нейната работа. Ето защо, за да избегнете такива повреди, препоръчваме Ви винаги да проверявате джобовете дрехи, преди да заредите в машината, и своевременно да извършвате ремонтни дейности при първото откриване на неизправност.

Вижте също:

38874 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите