У дома Ремонти Малки домакински уреди Как да ремонтирате прахосмукачка със собствените си ръце

Как да ремонтирате прахосмукачка със собствените си ръце

Ремонтът на прахосмукачки, подобно на други домакински уреди, е често срещана практика, тъй като всички уреди са склонни да се счупят. Причината за счупване най-често е износването на части и разрушаването на механизмите. Разбивката на прахосмукачката обаче не винаги означава, че трябва да закупите нова, тъй като е напълно възможно да поправите такова оборудване със собствените си ръце.

Прахосмукачката с право се счита за най-популярното парче домакински уреди. Повечето домакини днес вече не могат да си представят живота си без прахосмукачка, тъй като това значително спестява време и помага да се поддържа къщата чиста и подредена.

  Вижте също - Как да избера добра прахосмукачка на достъпна цена?

Отстраняване на неизправности

В повечето случаи причината за повредата на прахосмукачката е двигателят. Подобна разбивка се случва с почти всички марки и модели на устройството, независимо от производителя. По характерните признаци и характеристики на устройството можете да диагностицирате проблем и да опитате да поправите прахосмукачката със собствените си ръце.

 • Първият признак за неизправност на двигателя е бръмчене и поява на прашен облак, докато уредът работи.
 • Недостатъчната смукателна мощност или пълното й отсъствие показва, че маркучът не е в ред. Друг признак, че маркучът изтича, е тихата работа на устройството. В допълнение към разпадане на гофрирането, приемащата четка може да се повреди.
 • Бавната скорост на засмукване и спадът на работната скорост може да се дължи на повреда в лагера. Доказателството за отказ на тези конкретни компоненти е периодичното възстановяване на работата в нормален режим.
 • Прекомерното шумолене по време на правилна работа показва, че двигателят не е в изправност. В повечето случаи неизправностите в двигателя влияят директно на смукателната мощност.

Вижте също - Направи си сам ремонт на микровълновата фурна у дома

Инструкции за разглобяване

Независимо каква е причината за неизправността, трябва да знаете как да разглобите прахосмукачката, за да я поправите сами.

 1. Необходимо е да премахнете уплътнителната решетка, която се намира под капака на отделението за контейнер за прах. Капакът се закрепва с два винта или други резбови връзки. Развийте винтовете с помощта на отвертка с подходящ участък, по посока на часовниковата стрелка.
 2. След отстраняване на уплътнителната мрежа е необходимо да изключите контролната кутия и капака на контейнера за прах.
 3. В зависимост от конфигурацията и модела на прахосмукачката контейнерът за прах се отстранява или просто се отвинтва. Под прахоуловителя има система за събиране на боклука, под която тялото е свързано с мотора.
 4. За да стигнете до двигателя на прахосмукачката, е необходимо да отделите тялото на устройството от основата. При някои модели това става възможно след развиване на винта, скрит в дръжката.
 5. Двигателят е защитен от специално уплътнение от плат, което е монтирано на входа на всмукателния маркуч. Уплътнението се отстранява и почиства, ако е необходимо, уплътнението се сменя на ново.
 6. Проводниците, захранващи захранването, се отстраняват от двигателя. За да премахнете проводниците, развийте винтовите скоби.
 7. Независимо от производителя на устройството (Bosch, LG, Electrolux, Rainbow и други), първото нещо, което опитен майстор ще предприеме, е да провери двойките на лагерите (горен, долен). Лагерите са отговорни за работата на двигателя. Най-малките признаци на износване: неравности, пукнатини - са ръководство за подмяната на компонентите. В допълнение към лагерите е важно да се провери целостта на четката и моторната арматура.
 8. Разглобяването на двигателя у дома изисква опит в извършването на такава работа. Ако няма опит с подобни действия, би било по-правилно да се обърнете за помощ към сервизен център.
 9. На първия етап на разглобяване на двигателя корпусът се отстранява. Можете да го премахнете с права отвертка, линийка или каишка. Покривката се прилепва към двигателя срещу заплащане, така че можете леко да го докоснете, за да прекъснете връзката. Важно е да се приложи умерена сила, тъй като е изключително лесно да се повреди целостта на корпуса.
 10. След свалянето на капака се отваря достъп до работното колело, което се задържа от вградени гайки. Гайките са допълнително закрепени с лепило, така че на този етап ще ви е полезен разтворител.
 11. Под работното колело има четири винта, които закрепват двигателя. Те се редуват отвинтено.
 12. Когато двигателят има свободен достъп, проверете неговата работа. Ако бъдат открити нарушения или неизправности, неизправностите се отстраняват, повредените части се подменят и монтажа се извършва в обратен ред.

Ремонтът на прахосмукачка с функция за мокро почистване ще бъде малко по-труден, тъй като ще трябва да работите с водна помпа. Основната задача на помпата е да подава вода в прахоуловителя, поради което помпата е инсталирана на входа си. Когато ремонтирате прахосмукачка за пране, трябва да обърнете внимание на изключването на помпата.

проблеми в захранващия кабел

Вижте също - Направи си сам многофункционален ремонт

Чести повреди

Когато ремонтирате прахосмукачка от компании: Hoover, Vitek, Samsung, Rowenta - препоръчително е да проверите дали захранващият кабел работи правилно. Можете да проверите целостта на кабела с помощта на мултицет. Причината за неизправността на кабела най-често се крие в активното използване на прахосмукачката, при която кабелът е изтрит, усукан и навити. Ако подобна повреда е потвърдена, просто скъсете кабела до желаната дължина или го заменете.

Прахосмукачките на марката Dyson, Miele имат отличителна черта, която се проявява в честата повреда на филтъра. Признак за мръсни филтри е ниската мощност на засмукване.

Много е важно периодично да почиствате и изплаквате не само прахоуловителя, но и филтъра. Навременната грижа за системата за филтриране на прахосмукачките е ключът към нейната дългосрочна и висококачествена работа, което зависи преди всичко от здравето на двигателя.

Вижте също - Как сами да поправите електрическа кана

68118 2

2 мисли на тема „Как да ремонтирате прахосмукачка със собствените си ръце“

 1. курвар:

  здравей всички, самият той не знаеше и се страхуваше. докато не прочетох тук много съвети, взех обикновена отвертка, малък 20-грамов чук, който използваше за чукане на пощенските кутии, обърнах го, усуках го, реших, че е поставен плътно около обиколката, краищата са запечатани технологично за точност и така че неотвореното ютило да се вмъква с фабрично пристрастие, т.е. но технологично не влияе на работата. И така: намерих ъгъл, в който корпусът е задълбочен до упор, но напротив, той е по-малко запушен (между другото. Мислех, че всичко е завито като кутия за калай), взех обикновена домашна отвертка с пластмасова дръжка и не е много остра, удряте слота между общия калъф и горен капак, не силни удари, бих казал леко. отвертката пада малко - като взема изхода, до него е подобен и все още наблизо, излетях за 3 минути. от скоро тя изскочи сама. Имах витло и колело се счупи, хванах се с конвенционални клещи за счупено витло и с ключ използвах гнездова глава (тресчотка) към противоположната лява страна (а не отдясно) без никакви усилия развийте гайката с 11. Взех замяна на витлото и фиксирано пластмасово колело от подобен починал двигател на прахосмукачка, който беше изхвърлен изцяло с прахосмукачката поради факта, че изсмуква вода от бившите собственици. късмет fotkat нямаше време да мисля и дъвчеше в такива подробности. Никога не знаеш какво можеш да направиш, докато не опиташ.

 2. Николас:

  ЗДРАВЕЙТЕ. ПОМОГНЕТЕ СВЪРЗВАНЕ НА ПРОДУКТИТЕ КАМЕРОН CVC 1050 1800 W VAC ПОМП КОНТРОЛ НА ПОМПА КОНПУЛИРАНЕ - ИЗКЛЮЧВАЙТЕ ПРИ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ, НО ЗАГУБИ ЗАПИСАНОТО - - ТРИ 4 КОНТАКТИ С ДИЗАЙНОВАНИЯТА - XP 1 —– XP 2-XP 2-3 и 2-XP 2-3 M2 - N —– L —————– КАКВИ ЖИВО И КЪДЕ НЕ ЗНАМ —– ПРОМПТИ, СПЕЦИАЛИСТИ.

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите