У дома Ремонти Големи домакински уреди Съдомиялната машина не изсушава чиниите и не загрява вода

Съдомиялната машина не изсушава чиниите и не загрява вода

Всяка неизправност в съдомиялната машина, дори и най-сложната и неприятна, има ясна причина за повреда, която може да бъде коригирана. Най-често срещаният проблем кога миялната машина не изсушава чиниите и не загрява водата, или го прави, но много лошо, без да доведе до необходимия резултат.

Ако обаче отворите вратата на съдомиялната машина и видите пред себе си чиста чиния, върху която има малко количество вода, не се притеснявайте, всичко е наред с машината. Факт е, че повечето машини имат кондензационна система за сушене, което не е напълно идеално. Тъй като изпарената вода се утаява по стените на камерата, които са предимно от метал (тя се охлажда със същата скорост като вътрешната облицовка).

Причини за неизправност

причини за повреда в съдомиялната машинаВ случай, че съдомиялната машина не изсушава чиниите, освен че я мие лошо, тогава определено можем да кажем, че е настъпила сериозна повреда, поради която е нарушена функционалността на системата. Съдомиялните машини с кондензационна система за сушене имат следните разбивки:

  • неизправност на нагревателния елемент - ако се разпадне, елементът няма да бъде топлина вода, което означава, че съдовете няма да се мият и сушат;
  • неизправности на температурния сензор - това устройство регулира работата на нагревателния елемент, като му дава команди да започне изсушаването. Ако се разпадне, процесът на източване няма да започне. Понякога машината може да спре по време на фазата на миене на съдове поради неизправност на сензора;
  • Неизправност на контролния модул на съдомиялната машина.

Що се отнася обаче до машините със система за турбосъхнене, причината за счупването може да се крие във вентилационната система, която издухва въздух през камерата за миене на съдове. В този случай всички съдове ще бъдат доста мокри.

Вижте също - Защо съдомиялната не се включва: причини за неизправност

Как да отстраните проблеми

как да поправим повреда в съдомиялната машинаПо-долу ще разгледаме начините за подмяна на части, както за нагревателния елемент и температурния сензор, в случай на тяхното разпадане ще помогне само пълна подмяна на техните компоненти. Допълнителни подробности за всеки от елементите:

  1. В почти всички съдомиялни машини и модели на Bosch от други производители нагревателният елемент е разположен в долната част на конструкцията в самата основа. За да го разглобите, ще трябва да завъртите уреда на неговата страна и да извадите палета. Можете да проверите неговата ефективност с помощта на мултицет. Ако е необходимо да смените нагревателния елемент, препоръчително е да използвате нова и оригинална част;
  2. температурният датчик е разположен в отвора на камерата, който е предназначен за изпускане на вода. Внимавайте, в някои модели тази камера има и сензор, който измерва чистотата на водата.Подмяната на температурния сензор няма да доведе до особени затруднения, ще е необходимо да издърпате проводниците от него и да инсталирате нов на мястото на стария. След това трябва да проверите работата на съдомиялната машина.

Сега помислете за повредата на вентилационната система и контролното реле:

  1. релето е разположено на таблото за управление, което е скрито във вратата на съдомиялната машина. Разглобявайки вратата, ще намерите там два такива елемента; за да замените релето, ще ви е необходимо умението да използвате поялник. Ако обаче се страхувате да не повредите дъската или не сте уверени в способностите си, по-добре е да се обърнете към капитана, този ремонт не е скъп;
  2. с вентилационната система е все по-трудно, тъй като не може да бъде поправен, ще ви помогне само цялостната подмяна на уреда. Определете, че спря да работи доста лесно - няма да чуете характерен звук по време на процеса на отводняване. Във всички модели вентилаторът е настроен по различен начин, всичко зависи от дизайна на съдомиялната машина. Ще трябва да разглобите не малка част от машината, за да разберете къде се намира тази система, ако не се страхувате от това, тогава продължете напред. Но в случаите, когато е по-добре да се свържете с майстор, който познава цялата конструкция на блока.

Разкрихме основните причини миялната машина не изсушава съдовете, в някои случаи може да се наложи директната намеса на капитана, тъй като разбиването може да е много по-сериозно, отколкото сте мислили.  

Вижте също - Видове изсушаване на съдомиялни машини

12651 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите