У дома Ремонти Големи домакински уреди Съдомиялна машина Bosch: отстраняване на проблеми

Съдомиялна машина Bosch: отстраняване на проблеми

неизправна функция на съдомиялна машинаBosch е един от основните играчи в индустрията за домакински уреди със значителен дял на пазара на съдомиялни машини. Те обикновено са много надеждни, но за съжаление понякога може да се обърка нещо и ще трябва да поправите повредата, като поправите машина на Bosch.

Добрата новина е, че тъй като тези съдомиялни машини са толкова популярни, обслужването, частите и ремонтите са широко достъпни. Тези домакински уреди всъщност са доста прости, така че основната част от проблемите, с които може да се сблъскате, често изисква доста прост ремонт, който можете да направите със собствените си ръце.

Ето няколко съвета за някои от най-често срещаните проблеми с миялната машина, които може да срещнете. За по-подробни съвети относно съдомиялната машина на Bosch препоръчваме да прочетете другите ни статии по тази тема.

Разлики в моделите на съдомиялни машини

разлики в копчетата за съдомиялна машинаЕдна от най-често срещаните разлики между моделите на машината за миене на съдове е баналното име на бутоните.

Например Power SCRUB PLUS или REGULAR WASH може да бъде наречен WASH или ECO в зависимост от модела на съдомиялната машина и държавата, в която се намирате. Друга важна разлика е наличието на дисплей, който може да показва кодове за грешки или неговото отсъствие. В този случай ще светне бутонът на индикатора на програмата, за да ви информира за неизправността.

Като напомняне, номерата на моделите обикновено се намират в горната част или перваза на вратата.

Вижте също - Aquastop система в маркучи за съдомиялна машина за защита от течове

Започване на тестов цикъл

начална проверкаСъдомиялните машини на Bosch имат тестов режим, който може да се изпълнява като стъпка за отстраняване на неизправности. Начинът за стартиране на този тестов процес е подобен в цялата гама от модели на Bosch, така че ако функциите на вашето устройство изглежда се различават от описаните по-долу, струва си да опитате да експериментирате, тъй като процесът е подобен и се различава само леко.

За да стартирате тестовия режим, задръжте бутоните POWER SCRUB PLUS и REGULAR WASH. Задържането на бутона ON / OFF също може да помогне. Индикаторът над тях трябва да мига.

Сега можете да проверите състоянието на всяка програма, като кликнете върху бутона, или можете да започнете пълния период на тестване.

Натиснете бутоните Power SCRUB PLUS и REGULAR WASH. Електронното устройство ще се стартира и когато избраният режим приключи, ако нямате дисплей, индикаторът на вашия модел на съдомиялната машина ще светне, ако е открита неизправност.

Значение на индикаторите за неизправност

кодове за проблемичист

Неизправност на температурния сензорВ такъв случай цикълът на изпитване ще бъде много кратък, тъй като уредът спира тестването веднага щом бъде открит.

Изплакнете / изсушете

Сензор за пълнене на вода / резервоар. Ако възникне този проблем, тестовият цикъл няма да бъде завършен, тъй като съдомиялната машина не може да определи правилното ниво на водата, като просто я пълни / източват отново и отново.

МИЯ

Неизправност в отоплението. Проверете нагревателния елемент.

Значение на кодове за грешки на дисплея

Кодове за изпитване на съдомиялни машиниАко вашата съдомиялна машина Bosch има дисплей панел, след завършване на тестовия цикъл ще се покаже код за грешка, ако бъде открита неизправност.

Кодовете за грешки се интерпретират по следния начин:

0 - не бяха открити грешки.

1 - Неизправност на датчика за вода или пълнене.

2 - Отказ на отопление.

4 - Грешка при пълнене с вода. Той също може да се покаже като F на дисплея по време на нормален цикъл.

8 - Неизправен сензор за температура.

Когато отстранявате проблеми с миялна машина на Bosch, изпълнението на горния тестов цикъл е добро начало при диагностицирането на проблема. Резултатът ще ви даде представа къде се крие проблемът, както и какви ремонти ще са необходими за отстраняване на проблема.

Отстраняване на основни проблеми

проверка на маркучаАко нещо се обърка, когато стартирате цикъл на миене на вашата съдомиялна машина Bosch и тя не работи, останете спокойни. Това може да бъде малък проблем, особено ако току-що сте го инсталирали.

Проверка на мощността

Уверете се, че захранващият кабел е включен правилно и превключвателят не се изключва.

Проветряване на маркуч

След това проверете дали маркучът не е въздушен, особено ако не е издухан преди монтажа, може да има вътре въздушни мехурчета, които задържат вода.

За да направите това, изключете маркуча за подаване на вода от съдомиялната машина и прокарайте определено количество вода през нея, преди да монтирате отново маркуча.

Цикълът на измиване се прекъсва

Съдомиялната машина Bosch не черпи вода, ако предишният цикъл е бил прекъснат. Рестартирайте съдомиялната машина, като натиснете и задръжте бутона „Старт“ за поне три секунди.

В зависимост от модела, можете също да щракнете върху бутона „Отказ-нулиране“, за да нулирате. Изберете нов цикъл и щракнете върху "Старт".

Водоснабдяване

Проверете маркуча за подаване на вода под мивката. Ако е била деактивирана или блокирана по някаква причина, съдомиялната машина ще генерира грешка в програмата и няма да може да напълни резервоара с вода, дори ако захранването с вода се възобнови след няколко секунди.

Филтър маркуч

Повечето съдомиялни машини на Bosch имат малък филтър вътре в маркуча, за да се предотврати навлизането на чужди частици в съдомиялната машина от водоснабдяването.

Изключете маркуча и извадете филтъра вътре. След това го почистете старателно, за да премахнете всички трети страни и го инсталирайте отново.

Водно налягане

Уверете се, че имате достатъчно водно налягане, за да стартирате съдомиялната машина и помпата.

За да проверите, вземете контейнер 4L и завъртете крана до максимума, за да го напълните. Ако имате достатъчно водно налягане, за да стартирате съдомиялната машина, контейнерът трябва да се напълни в рамките на 30 секунди.

Проблем с клапан с пълнител

входен клапан за съдомиялна машинаВ долната част на съдомиялната машина, на гърба на панела, има клапан за подаване на вода, който работи с електричество.

Изключете захранващия кабел от контакта или изключете захранването от устройството, използващо устройството. Извадете панела, като развиете два винта от двете страни.

Отделете винтовете, които държат предния панел на вратата вътре в съдомиялната машина; дръпнете панела на вратата и го оставете настрана.

Затворете вратата, за да получите достъп до клапана за всмукване на вода. Вентилационният клапан има два проводника, които го свързват към блок-схемата. Проверете дали са сигурно закрепени.

Проверете също клапана за повреди или течове. Ако се повредите, купете нова, като използвате номера на модела на вашата съдомиялна машина и я заменете; в противен случай, накарайте техник да го направи вместо вас.

35410 13

13 мисли за „Съдомиялна машина Bosch: Отстраняване на неизправности“

 1. Андрей:

  Много благодаря
  помогна

 2. Валери:

  В самия край на процеса (чиниите са чисти!), Останалата (също чиста и не сапунена) вода не се източва - тя стои на нивото на отвора на помпата. Проверих филтъра и помпата, както е във видеото. Всичко изглежда е нормално. Най-интересното е, че това не се случва всеки път. Приблизително 2-3 пъти за 5 измивания.
  Какво може да има там?

 3. Станислав:

  Добър ден. Интересен проблем, не мога да намеря подобен никъде: отварям вратата след измиване и таблетът лежи на рафта на горната кошница за съдове. Съответно, качеството на мивката се „изплаква“. И така постоянно в продължение на една седмица. Какво може да бъде? Слабо водно налягане?

  1. amaksil1:

   Здравейте! Във вашия случай може да има няколко причини:

   1. Не поставяйте таблетката с мокри ръце или в мокра кювета, може да залепи.
   2. Таблетките може да са били съхранявани неправилно, влагата е попадала в тях, те са се втвърдявали и сега се разтварят слабо или изобщо не се разтварят.
   3. Проблем с дозатора. Отворите за подаване на вода могат да бъдат запушени с почистващ препарат или варовик.
   4. Филтърната мрежа, която се намира непосредствено зад входящия маркуч, е запушена.
   5. Запушен клапан за пълнене.
   6. Накрайниците за пръскане могат да бъдат запушени.

   Необходимо е да се проверява всичко последователно за наличие на запушвания и, ако е необходимо, да го почистите.

 4. Андрей:

  Добър ден.
  Всичко за колата изобщо не е ясно. Работила е 8 години. Супер! Бедата обаче се случи. Водата тече вътре, водата се изпомпва. И това е !!!!! Целият цикъл продължава. Няма грешки. Таблетката остава да лежи. Дори водоразтворима защита върху него, т.е. водата не се разпръсква и не се загрява. Какво може да бъде? Питам за съвет!

  1. amaksil1:

   Явно не започвате процеса на измиване. Самооттичането отива.

 5. Александър:

  При миене изваждайте предпазителя от системния филтър! Преди този инцидент тя работи година без никакви проблеми! Смених филтъра, промених точката на свързване: историята е същата. Предпазител на удари!

  1. amaksil1:

   Има късо съединение. Трябва да тествате последователно цялата верига на захранване. Филтърът спестява вашето окабеляване, добре е, че е така.

 6. Анна:

  Добър вечер.
  PMM bosh SMV45IX00R / 01 нов без светлинен лъч на пода.
  Помогнете pzhl, благодаря предварително.

 7. Дмитрий:

  Здравейте кола Bosh SPS40E. Имаме такъв проблем - водата се събира, след това светва индикаторът за крана, след това водата се източва и процесът на миене приключи. Благодаря ви предварително.

  1. amaksil1:

   Сензорът ви за преливник на вода се задейства, трябва да извършите диагностика. Алтернативно, TENA се счупва, но това е по-рядко. Обадете се на капитана, не можете сами да го оправите.

 8. Андрей:

  Здравейте. Въртящото се гребло удря издатините в долната част на отделението за миене. Какво може да се направи?

  1. amaksil1:

   Опитайте да подравните като опция

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите