У дома Ремонти Големи домакински уреди Какви са функциите на предпазител от пренапрежение в пералня?

Какви са функциите на предпазителя от пренапрежение в пералнята?

Хубаво е, че дните на вибриращите перални са отминали, когато няколко партиди пране трябваше да се мият с една смяна на водата. Настоящият автоматичен автомобил е радост за домакинята във всички отношения. Такъв верен помощник изтрива перфектно, работи безшумно, спестява много време. Модерното миене е добро за всички благодарение на толкова сложни домакински уреди, но опасността му се крие под формата на неочаквани пренапрежения, тъй като не може да работи без електричество. И, изглежда, малък спад на напрежението може да повреди пералнята. И след това започват тревогите с ремонта, които се превръщат в огромно количество.

Защитен пренапрежение за автоматична машина: какво е и защо е необходимо

За да не плащате за скъп ремонт, можете да се погрижите предварително за правилната защита на пералнята. На помощ идва предпазителят от пренапрежение за пералнята. Мрежов филтър:

 • перфектно изглажда всички спадове на напрежението;
 • спестява оборудване от повреда поради пренапрежения и рязкото му падане;
 • осигурява нормален процес на измиване, без никакви смущения;
 • предпазва домакинските уреди в съседство с пералнята от високочестотни токове, които могат да влязат в електрическата мрежа по време на работа на пералнята.

Какво е предпазител от пренапрежение за пералня?

Но не бъркайте удължителен кабел, който има множество изводи за такъв защитен филтър. Удължителният кабел може да се използва за всички домакински уреди като цяло, а защитата от пренапрежение поема защитните функции на сложната система на автоматичната пералня и други домакински уреди, които я заобикалят.

Протекторите срещу пренапрежение могат да бъдат вградени в машината, докато са все още в производство, или могат да бъдат закупени отделно от потребителя, за да свържат пералнята през нея към източник на енергия. Вграденият предпазител от пренапрежение е корпус, изработен от удароустойчив материал, който не провежда ток. Всички части са защитени от непроводима течност, излята в корпуса.

Съвременните перални машини са много сложни системи, които изискват надеждна защита, равномерно и стабилно захранване. Ако аксесоарното оборудване получава силни или, напротив, ниски импулси, то изгаря и изисква подмяна. Това важи особено за машини с управление на допир, те са много чувствителни дори и при най-малките спадове на напрежението. Следователно, линейни филтри са инсталирани на такива устройства от производителя. По правило той се намира на изхода на електрическия кабел.

Вижте също - Как да сменим маркуча за вода за пералнята

Принципът на работа на защитното устройство

Съществува мнение, че е възможно да се използва автоматична машина без такова защитно устройство. Но това се отнася само за устройствата от стария тип. Свързването на модерни перални машини без интегрирано или външно защитно устройство не гарантира, че следващия път, когато стартирате цикъла на измиване, поради нестабилността на електрическата мрежа, контролния панел, асинхронен двигател или нагревателен елемент ще останат непокътнати. Повредите на сензорните контроли могат да причинят програми да променят режимите на миене спонтанно.

Няма значение какъв тип защита от пренапрежение се използва, основното е наличието и работата на кондензаторите, те влияят както върху качеството на устройството, така и върху цената. Намотките и кондензаторите вече са инсталирани в машината, но те имат толкова малък капацитет, че не могат да издържат на голямо напрежение.

Вграденият в машината филтър за захранване позволява вибрации, чиято честота е 50 Hz, да преминават, а други - големи или малки - веднага се блокират. Това е важен фактор, тъй като ако вземем предвид прекъсвания, пренапрежения на напрежението, тогава те са различни от синусоида с изблици на амплитуда и много значими, които могат да нарушат системите на автоматична машина, дори да ги извадят от действие.

Трябва да се има предвид, че в устройството има и нестабилност и всеки път, когато релето се задейства и асинхронен двигател е включен, се генерират пикове или потапяния на токове, но този процес не трябва да влиза в интернет, в противен случай такава нестабилност ще доведе до високочестотни хармоници и заслугата на мрежата филтър - за неутрализиране на този процес.

Така че потребителите да не пренебрегват защитата на пералнята си, много съвременни модели автоматични машини се програмират по такъв начин, че ако вграденият протектор за пренапрежение се повреди, цялата работа на устройството е блокирана, докато защитното устройство не бъде сменено.

Протектори срещу пренапрежение: видове и техните характеристики

Протекторите от пренапрежение се различават по начина, по който са свързани към автоматичната машина. Има вътрешен филтър, но има и разширителен филтър.

Вътрешният е вече инсталиран по време на производството, той трябва да бъде закупен и свързан отделно. Разбивка на такъв филтър ще доведе до пълната му подмяна. Това ще отнеме абсолютно същата част, което е много проблематично: обикновено е трудно да се намерят оригинални резервни части в магазините. Водещите производители на перални машини непрекъснато подобряват защитата на своите машини и произвеждат голямо разнообразие от филтри, следователно при определени модели те имат разлики във външния вид и най-важното - те се различават по степента на защита. Това означава, че филтрите ще реагират различно на:

 • номинален ток;
 • допустим праг на напрежение;
 • време на изключване на машината след пренапрежение на захранването;
 • максимално натоварване и максимален ток.

видове захранващ филтър за перални машини

Като допълнителна защита може да се използва и предпазител от пренапрежение. В случай на късо съединение или пренапрежение на захранването, предпазителят на такова устройство се задейства и изключва подаването на електрически ток.

Характеристики на външни филтри

Удължителният кабел е надежден и изгоден с това, че можете да изберете този, който е най-удобен за употреба. Те се произвеждат с различни видове защита:

 • основен;
 • професионално;
 • напреднали.

Удължителният кабел може да бъде избран с желания брой контакти, от 3 до 8. Индивидуалните модели съдържат удобни устройства, които включват: бутони за включване или изключване на мрежата на всеки изход, както и специална защита от малки деца.

За такива помещения, в които няколко електрически уреда са разположени едновременно, е необходим удължителен кабел с голям брой контакти. Това е универсално и мощно устройство, но цената на такъв защитен филтър ще бъде много по-висока.

Удължителният кабел също има различни дължини от 1 до 5 метра. Преди да отидете в магазина, за да закупите предпазител от пренапрежение, се препоръчва да измерите разстоянието от изхода до пералнята и да изчислите необходимата дължина на проводника.

Важна и такава характеристика като максимално натоварване. Той показва обхвата на скокове на енергия, поети от филтъра.Ако има професионална защита, тогава цифрата ще бъде 2500 J, в сравнение с обичайната - 960 J. Най-скъпите са тези, които издържат на мълнии.

Външен протектор за пренапрежение за домакински уреди

Скоростта, с която устройството може да работи, също е важна. Това ще зависи от това дали работата на всички свързани към него устройства и нивото на защита на електрическите уреди е блокирана във времето.

Може да има няколко предпазителя, основният трябва да е запалим, а останалите: термични и бързодействащи.

Удължителният кабел, оборудван с LED индикатор, е много по-удобен. Всъщност с негова помощ можете да разберете състоянието и годността на защитното устройство.

Има определени забрани при работа с външен мрежов филтър:

 1. Забранено е свързването на удължителния кабел към мрежата 380 V;
 2. Гнездото, към което е свързано защитното устройство, трябва да бъде заземено;
 3. мощността на устройството, работещо през удължителния кабел, не може да надвишава 3,5 kW;
 4. Ако има няколко подобни устройства у дома, не се препоръчва да ги включвате едно в друго.

Ако филтърът не е в ред

В случай на съмнение дали защитата от пренапрежение работи, е необходимо да звъните на клемите - на входа и изхода.

Понякога съпротивлението на входа може да се провали, за това трябва да хапете "крокодили" на щепсела. Ако клемите в полето на предпазителя от пренапрежение са разглобяеми, те трябва да бъдат откачени и едва след това да бъдат измерени. Резултатът трябва да бъде 680 ома.

Ако стандартният тест дава нормални резултати, можете да тествате кондензаторите. Изисква се да ги включи паралелно и да обобщи оценките. Ако го включите на свой ред, се добавят реципрочните стойности. Несъответствие с необходимите индикатори показва изгарянето на кондензата и необходимостта от неговата подмяна.

Въпросът за предпазването на пералнята от внезапни скокове на напрежение е доста сериозен. Необходимо е всеки потребител да избере и монтира предпазител от пренапрежение на пералната си машина.

Вижте също:

13032 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите