У дома Ремонти Големи домакински уреди Електромагнитен клапан за подаване на вода на пералнята - проверете и сменете

Електромагнитен клапан за подаване на вода на пералнята - проверете и сменете

Във всеки модел на пералнята най-важният елемент е входящият клапан за пералнята, понякога наричан пълнител. В тази статия ще ви разкажем как е подреден този структурен елемент, ще опишем принципа на работа и какви типове съществуват.

Дизайн и принцип на работа

 

konstrukciya-I-Принцип-raboty
Входен клапан на пералнята, има два вида работно състояние - отворено и затворено. Във второто състояние тя пристига през повечето време. Вътре в клапана е монтирана бобина, към която програмата подава електрически ток, което е сигнал за отваряне на клапана, което съответно води до запълване на работното пространство на машината с вода. Този принцип на работа породи друго име на клапана - електромагнитен.

Когато резервоарът се напълни до необходимото ниво, управляващата програма предава повторен сигнал към пълнещия клапан, след което се затваря и течността спира да постъпва в системата.

В почти всички модели перални машини клапанът е разположен в горната част на конструкцията, близо до задната стена. Но в тези машини, където прането се зарежда вертикално, клапанът е разположен в долната част на устройството, също близо до задната стена. В първия случай, за да стигнем до нужния ни елемент, е необходимо да премахнете задния капак, а във втория случай страничният панел се демонтира.

Вижте също - Подмяна на амортисьори в пералня със собствените си ръце

Видове входни клапани за пералнята

Видове всмукателни клапаниТези заключващи механизми са от различен тип. Режимът на работа на клапана на базата на електромагнит беше описан по-горе, но в действителност процесът на функциониране е малко по-сложен. Водата трябва да се подава към пералнята през няколко маркуча през програмиран времеви интервал. Най-простите клапани имат един такъв електромагнит и напълнената вода се разпределя върху пишещата машина, използвайки механизма за командния апарат. Тези устройства обаче вече не могат да бъдат намерени в продажба, тъй като са технологично остарели.

днес входен клапан за пералня има по-сложен дизайн, където вътрешното устройство е разделено на много секции и всеки от тях има свой електромагнит. Съответно, всяка секция е свързана към определено място, където е необходима вода и, ако е необходимо, управляващата програма дава сигнали и активира намотките. Следователно, можем спокойно да разграничим следните видове:

 • единични спирални клапани;
 • с две серпентини;
 • с три намотки.

Също така, сега всички намотки имат напълно електрическа структура, напълно липсват механични компоненти.

Как да проверите вентила за функционалност

За да се определи здравето на клапана, той трябва да бъде отстранен. След това свържете маркуча за подаване на вода към него и подайте ток към бобините. Ако устройството е в добро състояние, клапанът ще се отвори и ще пусне вода. След спирането на захранването на бобината спирачният механизъм трябва да се затвори. Тази проверка се извършва много лесно и няма да създаде особени затруднения, но трябва да се извърши внимателно, тъй като работите с висока влажност с електрически уред, в никакъв случай не позволявайте откритите проводници да влизат в контакт с течност.

Също така е необходимо да проверите следните единици на единицата:

 • Необходимо е да проверите екрана на филтъра на клапана и да го почистите от замърсявания.
 • Ако клапанът не се отвори, трябва да проверите дали електромагнитната бобина в него е изгоряла, използвайте мултицет за това. Съпротивлението на работната намотка варира в областта от 2 до 4 Ома.
 • Проверете наличието на пластмасови елементи в арматурата на клапаните, те са проектирани да съдържат налягането на водата. Ако няма такива вложки, тогава този структурен елемент трябва да бъде заменен.

Подмяна на клапана

Входният клапан на пералнята е неотделима част, поради което не може да бъде поправен. Тази операция по подмяна се извършва по следния начин:

 • Първо е необходимо да изключите захранването от пералнята, след това да изключите подаването на вода и да демонтирате задния капак.
 • Изключете всички маркучи от клапана, не забравяйте основното, кой от тях, къде е инсталиран.
 • След това развийте всички крепежни елементи, държащи нашата част.
 • Извадете стария клапан.
 • След това инсталирайте нов елемент и в обратен ред сглобете пералнята.

След като попълните всички необходими точки, проверете работоспособността на вашето устройство, дали се подава вода и всичко работи правилно.

Вижте също:

12489 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите