У дома Ремонти Големи домакински уреди Защо пералнята спря да върти прането?

Защо пералнята спря да върти прането?

Днес пералня се счита за най-необходимите домакински уреди в къщата, от които всяка домакиня се нуждае. Сред другите домакински уреди пералня се възприема като най-използваният домакински предмет. Той изпълнява функциите си ефективно: измива, гали и изтръгва чисто бельо. Въпреки това, често възникват ситуации, когато пералнята е спряла да върти прането или го прави много зле. Откъде трябва да започнете да търсите причините за тази повреда?

Причини за лошо въртене на пералнята

Има много причини пералната машина да не върти прането. Възможни са сериозни причини, като счупване на блокове и части или по-типични причини, като неизправност на нагревателния елемент, прекомерно натрупване на котлен камък върху повърхността на металния цилиндър, физическо износване на барабана и други.

Сред всички неизправности експертите идентифицират най-честите причини:

 • намотката на задвижващия мотор е дефектна;
 • Електронният блок на пералнята, оборудван със сложни програми за управление, не работи;
 • четките на двигателя са износени, което води до слабо докосване от арматурата на двигателя и той не е в състояние да ускори барабана до максимална скорост;
 • дефектен сензор за ниво на водата;
 • дренажната помпа не работи.

Лоши причини за въртене

Ако тези причини не са потвърдени и машината работи правилно, но все още не изважда прането, трябва да обърнете внимание на теглото на заредените дрехи. Съвременните автоматични перални машини са силно чувствителни и оборудвани със сложни електронни модули. Веднага след като определена програма се срине, започва автоматично блокиране на всички процеси. Например, ако сензорите са открили значителен излишък от заредено пране, процесът на въртене е блокиран.

Вижте също - Подмяна на маркуча за източване в пералнята със собствените си ръце

Неправилно зареждане на машината

Пералните машини реагират негативно както на голямото тегло на дрехите, така и на недостига му. Машината работи по такъв начин, че след активиране на процеса на измиване "разпределя" товара.

Неправилно зареждане на пране

Въртенето на барабана става по конкретна мярка, цялото пране се разпределя равномерно разпръснато по цилиндъра, разпределяйки тежестта. В същото време се получава набор от вода. Когато масата на дрехите е много малка или тя е събрана на купчина, реагира специален сензор. Следователно пералнята не се върти. Тези причини задействат автоматичната защита на машината, тъй като при максимални скорости барабанът ще изпита недопустимо ниво на натоварване.Но същият фактор служи като основа за изключване на машината при претоварване на дрехи.

Счупен сензор за ниво на водата

Ако пералнята не изтръгне добре прането или изобщо спре да го натиска, има вероятност от неизправност на датчика за ниво на водата. Именно той дава сигнал за състоянието на нивото на водата, след това машината стартира режима на въртене. Ако тази верига е счупена, пералната машина не може да върти прането. Какво да правя в такива случаи? Ако имате правилните умения, можетесменете сами превключвателя за налягане или потърсете помощта на квалифициран специалист.

Неизправен двигател

Процесът на въртене се осъществява с максимална скорост на барабана. Но ако повредата е в двигателя, машината няма да може да се изтръгне. Такава неизправност може да бъде причинена от няколко причини: износени четки върху двигателя на пералната машина криви грешки и т.н. Какво трябва да се направи, ако пералнята бръмчи и спре да се върти по тази причина? В този случай ще е необходимо обслужване и дълбока диагностика на двигателя. В резултат на това ще стане ясна самата причина за подобна неизправност и начин за нейното отстраняване. Възможен е ремонт или пълна подмяна на устройството.

Дефектен двигател на пералната машина

Най-вероятно няма да можете да се справите сами с всички разрушения. Но има определени принципи на експлоатационно оборудване, които ще помогнат да се изключи или отложи за дълго време вероятността от подобни повреди. И така, какво да правите?

 1. Преди да сложите дрехи в барабана, проверете за джобове. Монети, винтове или други части могат да причинят много неизправности на машината.
 2. Обърнете внимателно теглото на зареденото пране. Не трябва да претоварвате машината, противопоказано е да изхвърляте дрехи на една буца, но също така не се препоръчва да перате по един предмет наведнъж. Пишещата машина просто няма да отговори.
 3. Предпазвайте от напрежения. Трябва да се запасите с домакински стабилизатор на напрежението. Малък принос на спестяванията ще бъде добра инвестиция в дългосрочното представяне на всички домакински уреди, като се има предвид възможната нестабилност на електричеството.

Ако стриктно спазвате инструкциите за употреба на оборудването, няма да има много непредвидени проблеми.

Неизправност на помпата

Когато неизправността се намира в системата за източване на машината, отпадните води просто ще останат в резервоара. В такава ситуация пералнята просто няма да може да изтръгне прането. Какво да правя в тази позиция? Когато цикълът на измиване и изплакване е завършен, трябва да обърнете внимание дали има характерно чукане. Сякаш техника се опитва да източи ненужна вода, но не успява. В такава ситуация, пълен подмяна на дефектна помпаслед което машината обикновено работи правилно. Но преди това е по-добре да проверите дренажните комуникации за боклук. Маркучите може да са запушени, което води до лош дренаж. Когато маркучите са в ред, но въртенето не се стартира, самата помпа трябва да се провери.

Неизправност на помпата на шайбата

Превантивни действия

Машината трябва да се почиства след всяко измиване. Това не е трудно за постигане:

 • извадете контейнера с прах, изплакнете праха;
 • изплакнете самото място на фиксиране на контейнера;
 • избършете гумената подложка на сухо от остатъците от почистващия препарат.

Когато миенето приключи, не затваряйте барабана, машината трябва да изсъхне. Строго забранено е машината да се мие с почистващи препарати, особено барабана.

Вижте също:

14877 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите