У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята Atlant дава грешка F3 - какво означава това?

Пералнята Atlant дава грешка F3 - какво означава това?

Обикновено слагате прането в барабана и започвате да перете, а след известно време установихте, че пералнята Atlant не мие и издава кода F3. Например грешката F3 в машината Atlant се появява независимо от програмата и освен това измиването може да продължи и по-нататък. Какво означава този код и как да отстраним неизправността?

Дешифриране на грешката

Stiral'naja mashina Atlant vydaet oshibku F3

Код на грешка F3 означава, че е имало проблем с нагряването на водата: тя не е там или, обратно, е прекомерна. В този случай машината може да работи нормално в режимите на измиване със студена вода, но при програми с отопление се появява грешка. При модели без екран тази грешка е посочена както следва - 3-ти и 4-ти индикатор за източване са включени.

Ако забележите, че прането ви е лошо измито и се усеща гниеща миризма, тогава най-вероятно има повреда на нагревателя.

Причини, които не изискват ремонт

  • Електрическа връзка. Необходимо е ясно да се проследи дали има повреда на самия кабел или щепсела. Важно е също така връзката към електрическата мрежа да се осъществява директно, тоест веднага към контакта, а не с адаптера.
  • Възникна повреда в системата. Ако за първи път имате такава грешка, можете да дадете време на машината да си почине. Изключете машината, като издърпате кабела от контакта буквално за десет минути. Срива доста често, но е временно и подобно рестартиране ще помогне.
  • Проверете връзката на проводниците на нагревателния елемент. Този сценарий е възможен, ако устройството е било разглобено преди повредата на този тип. Вероятно контактите просто са се отклонили малко от обичайното си място.

Вижте също - Пералнята Atlant дава грешка F4 - какво означава това?

Неизправности, изискващи ремонт

Освен неизправности, които не изискват ремонт, има и такива, които изискват директен ремонт.

TEN се счупи

Ако по време на измиване при висока температура, покривът остава студен, тогава нагревателят е дефектен. Също така, ако пералнята е шокирана, изолацията на нагревателя може да се повреди и това може да причини късо съединение и дори пожар. Причината за неизправността може да бъде фабрични дефекти или мащаб. Нагревателният елемент не може да бъде ремонтиран, ще е необходима подмяна. Не забравяйте да проверите нагревателя с мултицет, може би проблемът не е в него, а в температурния сензор (при някои модели температурният сензор е инсталиран отделно от нагревателя).

Счупен термичен сензор

Появата на грешка F3 в самото начало на измиването, когато пералнята не се нагрява, прегрява или напълно кипи вода, може да показва неизправност на температурния сензор - температурен датчик, който измерва температурата на водата в пералнята.В този случай ще бъде необходима подмяната на температурния сензор и ако той е вграден директно в нагревателния елемент, който се наблюдава при повечето модели, тогава ще е необходима пълна подмяна на нагревателния елемент.

Дефектна контролна платка

Ако 12-15 минути след началото на измиването грешката F3 се покаже на дисплея на машината Atlant и процесът на измиване спира напълно, това означава, че контролното табло може да не се е повредило. Това е микросхема, която контролира работния процес на пералнята. По принцип релето, разположено на пулта за управление, изгаря, което е отговорно за включването на нагревателния елемент или коловоза. В този случай ще трябва да замените изгорялото реле или да спойкате пистите. В момента на повреда на процесора, управляващият модул ще трябва да бъде напълно заменен.

Проблем с окабеляването

Ако грешката F3 се появи в пералнята, след това изчезне, тогава окабеляването от нагревателния елемент към контролния модул е ​​повредено. В такава ситуация трябва да усучете повреденото окабеляване или напълно да замените контура с проводници.

Вижте също:

6802 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите