У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята не влиза в режим на изплакване

Пералнята не влиза в режим на изплакване

Ако притежавате пералня, има вероятност да сте оценили всички нейни предимства отдавна. Съвременните домакини отдавна са забравили какво означава да перете, изплакнете и размахате дрехи на ръка.

Въпреки това, дори най-добрата и висококачествена пералня все още е техника, която има тенденция да се счупи. Доста често възниква ситуация, когато пералнята внезапно спира по време на процеса на пране, не изплаква и не изважда прането. Защо това се случва и как да отстраним неприятностите? Нека да разгледаме най-честите причини.

Пералнята не изплаква добре прането

Ако пералнята не изплакне прането или го прави лошо, може да има няколко причини за това - от най-простата и обикновена до сложна и неприятна. Ето някои ситуации, когато причината изобщо не се крие в разбивката на блока:

свръхтовар... Ако сложите твърде много пране в машината, тогава прахът за пране има малко място и не се разтваря добре. Запушва се в гънките на дрехите и не контактува достатъчно с водата.

Голямо количество прах. Понякога върху прането остават бели петна, тъй като количеството прах е много по-голямо от обема на водата за изплакване. За да премахнете неприятностите, достатъчно е да стартирате допълнителен цикъл няколко пъти.

Пералнята не изплаква добре прането
Ниско водно налягане. Недостатъчно силното налягане е по две причини:

  • неизправности в цялата ВиК;
  • маркучът, подаващ вода към устройството, е запушен.

В първия случай не можете да направите нищо, просто трябва да изчакате, докато ситуацията се подобри. Във втория, трябва да почистите захранващата тръба и филтърната мрежа, инсталирана на входа на системата, програмата за изплакване ще започне отново.

Ако нищо от горното не е потвърдено, най-вероятно причината за неприятностите се крие в повредата на самата пералня.

Вижте също - Как сами да ремонтирате контролния модул на пералнята

Пералнята е замразена и не влиза в режим на изплакване

Ситуацията изглежда така: пералнята се стартира в нормален режим, мие се за известно време, но щом стигне до изплакване, програмата по някаква причина спира и преминава в режим на готовност. Първо трябва да разберете какво точно вашият асистент не иска да прави: изплакнете, изцедете или изпомпвайте вода.

На първо място, трябва да нулирате текущите настройки, да изберете режима "източване" и да стартирате отново шайбата. Ако нищо не се случи, проверете целостта на маркуча за източване. Вероятно е просто да се изкриви или да е прищипан от нещо тежко. Следователно пералнята не върти прането.Добре ли е маркучът? Потърсете запушване в канализационната тръба. За да направите това, внимателно отделете дренажната тръба и я спуснете във ваната или мивката. Ако програмата "източване" е работила, тогава проблемът е във водопроводната мрежа.

Бакшиш:

Прочетете също: Как да източите пералнята, ако се счупи

Пералнята е замразена и не влиза в режим на изплакване

След всички извършени манипулации всичко остава както преди и пералнята не изплаква и не изтрива прането? И така, всичко е лошо - проблемът е в колата.

Пералнята не се изплаква и не изтръгва

Преди да започнете отстраняване на неизправности, трябва да обезвредите машината. Не забравяйте да извадите щепсела от контакта, това е много важно! Сега е необходимо насилственото устройство да бъде освободено от вода. Това може да стане чрез изпускателния филтър. Той се намира в долната част на машината, зад малък панел. Сега извадете прането, ще трябва да го изплакнете и извадите на ръка. Всичко е готово, започваме отстраняване на проблеми.

Блокиране на помпата, изпускателния филтър или дюзата

Това е най-често срещаният отговор на въпроса защо пералнята не влиза в режим на изплакване или не върти добре прането. Голямо количество боклук остава в мръсната вода, която машината източва след измиване. Пясък, прах, мръсотия, коса, конци и малки шпули и вили. Понякога съдържанието на джобовете се добавя към всичко това. Боклукът запушва канализационната система и водата просто няма къде да отиде. За да възобновите изплакването, трябва да го направите почистете канализацията и пълнителя.

Счупен сензор за ниво на водата

Пералнята има такова устройство - превключвател за налягане. Той определя нивото на водата в резервоара на агрегата. В зависимост от данните, получени от това устройство, контролното табло командва процеса на измиване. Ако датчик за ниво на водата е счупена, пералнята просто "не разбира" какво да прави и спира.

Изпускателната помпа стана неизползваема

Това е още една причина, поради която режимът на изплакване не работи или пералнята не изважда нещата. Изпускателната помпа не изпомпва вода след измиване, а пералнята не изплаква прането. Сривът може да бъде причинен от попадане в дренажна помпа различни предмети или просто дълъг живот.

Изпускателната помпа стана неизползваема

Ако всички маркучи, филтри и тръби са почистени, канализацията работи както се очаква и все още пералнята не превключва режима на изплакване, има още няколко причини за това.

Изгорял TEN

Ако нагревателният елемент изгори, водата просто не се нагрява до зададената температура. Това става причината процесът да спира на етапа на измиване, а режимът на изплакване просто няма време да стартира. Ако при настройка на режима на миене настроите температурата на повече от 30 ° C, просто докоснете стъклото. Студено ли е? Следователно, дефектен нагревател и той трябва да бъде заменен.

Изгорял контролен модул

С други думи - в пералнята изпадна в неприятност табло за управление, Без тази подробност машината спира да получава и получава команди, което означава, че режимът на изплакване няма да се включи.

Няколко съвета

Ако искате пералнята ви винаги да ви радва с чисто и свежо бельо, а режимът на изплакване винаги се включва и работи перфектно, следвайте тези прости правила:

  • използвайте само висококачествени почистващи препарати; евтините прахове са слабо разтворими във вода;
  • заредете машината малко по-малко, отколкото трябва според инструкциите, оставете повече свободно пространство;
  • внимателно проверете джобовете и маншетите преди измиване, не забравяйте да премахнете замърсяванията и чужди предмети;
  • половин час след началото на процеса на миене докоснете стъклото, уверете се, че водата в машината е загрята до желаната температура;
  • използвайте функцията „допълнително изплакване“, без да използвате средство за изплакване;
  • Поне веднъж на всеки шест месеца правете профилактично почистване на системите за всмукване и отводняване на вода, а също така проверявайте филтрите.

Ако следвате тези прости правила, вашият домашен асистент ще ви зарадва с плавна работа за дълго време.

Вижте също:

48009 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите