У дома Ремонти Големи домакински уреди Защо пералната машина скача или вибрира, когато се върти?

Защо пералната машина скача или вибрира по време на въртене

Не знаете какво се е случило с вашата пералня, заради което тя започна да скача, да вибрира бурно и да издава нехарактерни звуци? Може би тя се е отместила от краката си или е сгрешила. Но силната вибрация също може да показва по-сериозен проблем, който трябва да бъде решен незабавно. Така че това може да причинява шум. Ще се опитаме да го разберем, преди този проблем да се влоши.

Защо пералнята започва да скача, когато се върти

как да инсталирате пералня, така че да не скача

Има много причини, поради които пералнята скача и издава по-силни шумове. Нека да разгледаме какви проблеми могат да причинят силни вибрации в пералнята:

 • По време на миене малки тъкани могат да се хванат между барабана и ваната, например, понякога можем да перем неща с монети, закопчалки за хартия, постелки с щифтове или малки копчета и закопчалки да се хванем.
 • Ако транзитните болтове не са били разхлабени по време на монтажа.
 • Неправилно разпределено бельо в барабана на машината (намира се в по-старите модели перални машини).
 • Ако двигателят ви е счупен.
 • Шайбата не е инсталирана правилно върху опорите.
 • Проверете дали лагерите не са в ред.
 • Пружините и амортисьорите са дефектни или износени.
 • Друга причина може да е разхлабване на стойката или деформация на противотежестта.

Вижте също - Пералнята постоянно изтегля вода и я източва веднага - какво да правя?

Отстраняване на неизправности

Проблемите са многобройни и е много трудно веднага да разберете какво може да причини силните вибрации. Ето защо би било по-рационално да се изключат отначало най-простите варианти, пералнята дрънка и разклаща. Какво да направите, за да разберете простите причини, поради които пералнята скача по време на цикъла на въртене:

 • Погледнете внимателно, за да видите дали бельото е увито във възел, често се случва дребни дрехи да се забият в одеяло или пуловери.
 • Трябва да проверите дали обемът на прането в машината надвишава максимално допустимия. За всеки режим на измиване и модели на машини са възможни различни допустими индикатори.
 • Шумът може да възникне, когато нещата заемат повече от 2/3 от обема на барабана.

В такива случаи някои перални машини са оборудвани със специален сензор, който показва грешки от типа: UE или UB на дисплея.

пералнята скача, докато върти какво да прави

Как да инсталирате пералня, така че да не скача?

Силните вибрации често могат да бъдат причинени от неправилна инсталация или типични грешки, особено когато оборудването не е инсталирано от професионалисти или инсталацията се извършва независимо. Най-честите грешки са транспортни болтове, които просто забравят да извадят или инсталират апарата неравномерно или да се поставят върху хлъзгава повърхност (плочка), което причинява трептене и в резултат на това силен шум.

Защо пералнята скача при неправилна инсталация и какво да направите:

 • Първото нещо, което трябва да премахнете транспортните крепежни елементи. Те са инсталирани за фиксиране на барабана, така че да не се повреди по време на транспортиране. Ако те не бъдат отстранени, барабанът ще се завърти, но износването му ще се увеличи значително, а работата на устройството ще бъде придружена от силна вибрация и подскачане.
 • Внимателно наблюдавайте, че оборудването е инсталирано строго според нивото. За да направите това, можете да завъртите краката и да регулирате тяхната височина. Когато се върти, машината влиза в резонанс и дори може да се движи из стаята, така че не се препоръчва да оставите дефектното оборудване в работно състояние без надзор.
 • След като инсталацията приключи, проверете дали устройството е залитащо. Всяко, дори и най-малкото люлеене може да доведе до скачане. Ако пералнята се разклаща, тогава тя ще трябва да бъде изравнена.

Дори ако оборудването ще бъде инсталирано от професионалисти, по-добре е сами да проверите тези нюанси, за да сте сигурни, че всичко е наред. Не забравяйте да тествате работата след инсталирането. Подобни действия ще ви помогнат да спестите време при последващото многократно повикване на инсталаторите, така че да отстранят неизправността и да не се чудите какво да направите, така че машината да не издава плашещи звуци.

Дефектни амортисьори

Необходимо е да се проверят амортисьорите, които служат за амортисьорен удар, когато барабанът се движи, намаляват натоварванията и затихват вибрациите. Ако устройството вибрира силно или скача, тогава вероятно амортисьорите ще трябва да бъдат заменени. Амортисьорите са монтирани заедно с пружинни механизми, но ако са износени само амортисьори - те могат да се сменят отделно, ако пружините не са в ред, тогава ще трябва да промените всичко наведнъж. С течение на времето амортисьорите се износват и те не могат да бъдат поправени - подменени веднага. Амортизацията може да е неравномерна, но ако е повредена само едната, и двете амортисьори трябва да бъдат сменени, така че да има балансирано разпределение на натоварването.

вибрации при въртене на пералнята

Вижте, може би малки неща са останали под барабана. Ако са, тогава трябва да ги вземете. Например, кост от сутиен или клип може лесно да се извади, ако го вземете с нещо, можете да направите нещо като кука, което ще бъде удобно да извадите малки части. Ако сте залепили по-малки части, които не можете да извадите, ще трябва да разглобите пералнята. За да направите това, отстранете нагревателния елемент, барабана и някои други части. Ако никога не сте разглобявали перални машини, тогава е по-добре да се обадите на майстор, който ще го направи възможно най-бързо, което ще ви спести много време, но най-важното е, че е безопасно за оборудване.

Вижте също - Костта от сутиена попадна в пералнята

Проблеми с монтажа в противотежест

Ако пералнята започна да вибрира силно и да скача, трябва да проверите работата на противотежестта. Отваряме капака в горната част на устройството, за това може да ви трябват инструменти, ще е достатъчно да използвате ключове, отвертка и клещи. Гледаме състоянието на противотежестта, това е утежнител, изработен от различни материали. Такива части са инсталирани в горната и долната част на пералнята. Те могат да бъдат направени от бетон, чугун или друг тежък материал.
Какво да правя след това:

 1. Ние гледаме крепежните елементи, ако са разхлабени, тогава ще трябва да ги затегнете.
 2. Ако не можете да затегнете крепежните елементи, ще трябва да закупите и инсталирате нови.
 3. Ако самият коефициент на тежест е деформиран, не можете да направите, без да го замените със същия.

пералнята дрънка барабана по време на въртене и машината вибрира

Една от причините клиперът да скочи е отказ на лагера. Процесът на подмяна е технически труден, така че е по-добре да се обадите на майстор, който може да върши тази работа с високо качество.Ако все пак искате да направите това сами, тогава ви е необходима повече информация за този процес, така че можете да прочетете съответната статия за него.

Проблем с носенето

Грешки, свързани с повреда в лагера, далеч не са рядко срещано явление. Основните причини за разпадането на тази част са свързани с факта, че металът, от който са направени елементите, се влошава с течение на времето поради излагане на вода. Когато лагерите започнат да се влошават, работата на апарата първо ще бъде придружена от повишена вибрация и шум, а след това барабанът може напълно да клинира.

Когато лагерът едва започва да се счупва, идентифицирането на проблеми е трудно. Обикновено професионалистите могат да разкажат за износването на част от звука, но това изисква опит и знания. Но когато лагерът вече е силно повреден, можете да преместите барабана. Когато се движи в различни посоки, това казва, че е време да се обадите на господаря заменете износен лагер.

За какво можем да говорим в крайна сметка? Оказва се, че пералнята е сложна система, която се нуждае от професионална помощ за отстраняване на технически проблеми и си струва да се свържете с квалифицирани специалисти с опит и знания за бързо и ефективно отстраняване на проблема.

Вижте също:

19127 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите