У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята замръзва по време на пране

Пералнята замръзва по време на пране

Животът на съвременния човек може да бъде улеснен от различни домакински уреди. Специална ниша на такива продукти е заета от автоматични перални машини. В почти всеки дом има такова устройство. Пералнята е много лесна за използване. Основното е да следвате всички препоръки на производителя. В някои ситуации обаче техниката спира да работи. Защо се случва това?

Ограничения за теглото

Всяка пералня има определени характеристики. Съществуват обаче ограничения за теглото. Техниката ви позволява да миете от 4 до 6 килограма пране наведнъж. Тази цифра зависи от модела. Ако надвишите препоръчителното тегло, устройството може да се счупи. Именно поради тази причина много производители инсталират системи за защита. Те работят, когато са претоварени. В резултат пералнята спира.

перално претоварване в пералнята

 

За да избегнете подобни ситуации, трябва внимателно да проучите инструкциите и препоръките на производителя. Не превишавайте теглото, посочено в документите. За да работи устройството, трябва:

  1. Изцедете водата.
  2. Изключете захранването.
  3. Извадете част от съдържанието от барабана.

Вижте също - Пералнята не влиза в режим на изплакване

Дисбаланс на прането в пералнята

Защо пералнята спира при миене? Има много причини за това. Пералната машина не се изключва непременно поради повреда. Може да се задейства защита. Някои модели имат сензори, които се задействат, когато възникне дисбаланс. Това явление възниква, когато прането се натрупва от едната страна на барабана. Това причинява силна вибрация. Дисбалансът е не по-малко опасен за пералнята от претоварването.

За да избегнете силни вибрации, трябва внимателно да сгънете прането вътре в уреда. Ако пералната машина спре по време на работа, трябва да:

  1. Изцедете водата.
  2. Изключете захранването.
  3. Разпределете равномерно съдържанието на барабана.

дисбаланс на прането

Запушена вода или канализация

Ако устройството спре да работи в режим "Изплакване" или "Завъртане", тогава причината за неизправността се крие в блокирането на системата, която източва или доставя вода. В такива ситуации защитата също работи. В резултат на това барабанът спира да се върти.

Запушен вход или изход за вода

Често се появява блокиране в маркуча или помпата за източване на вода. Отломките обаче се натрупват най-вече във филтъра. За да коригирате проблема, проверете маркуча. Не трябва да се огъва. Ако не е запушен, филтърът е запушен. Тази част се намира вътре в пералнята.Първо трябва да източите водата, да спрете устройството, да премахнете панела и да премахнете филтъра. Тук могат да се натрупат мръсотия, коса и отломки. Филтърът трябва да се почисти старателно и след това да се постави отново.

Ако двигателят се повреди

Двигателят е сърцето на пералнята. Благодарение на двигателя барабанът на блока започва да се движи. Ако тази част е станала неизползваема, пералнята може да спре по всяко време. Това може да бъде не само процес на измиване, но и изплакване или предене. Пералната машина може да изтече вода и да спре.

В допълнение, повредата на двигателя се показва и от факта, че барабанът на устройството не се върти, въпреки че пералнята работи нормално. Невъзможно е да отстраните такава неизправност самостоятелно. За да направите това, трябва да потърсите помощ от специалист. Услугата ще проведе пълен тест на системата и след това ще поправи всички неизправности. Обикновено двигателят на пералната машина просто се заменя с нов.

Неизправност на нагревателния елемент (нагревателен елемент)

Нагревателният елемент е друг важен елемент на пералнята. Ако нагревателният елемент се разпадне, уредът не може да работи нормално. С други думи, водата спира да се нагрява. Това може да накара пералнята да спре, докато перате или въртете. Възможно е да се определи повредата, дори преди оборудването да спре да работи. Ако е избрана програма с висока температура, чашата не се мъгли и остава студена.

Ако пералната машина спре по време на измиване и водата не се нагрява, тогава причината се крие в разграждането на нагревателния елемент. В някои ситуации нагревателният елемент може да е в идеален ред. Един от проводниците може да се е откачил. Те трябва да бъдат проверени. Това изисква извършване на измервания с омметър. Ако устройството показва безкрайно съпротивление, тогава нагревателният елемент е дефектен.

Подмяна на нагревателния елемент

Нагревателният елемент не може да бъде поправен. Трябва да бъде заменен. Това изисква източване на водата, изключване на захранването, премахване на капака на гърба на пералнята и изключване на сензорите, земята и захранващия кабел. Разхлабете гайката на винта. За да направите това, е необходимо да направите около 6 оборота и след това да натиснете винта. След като изпълните тези стъпки, можете лесно да премахнете нагревателния елемент.

Когато избирате нов нагревателен елемент, трябва да обърнете специално внимание на маркирането. Всеки модел изисква собствен нагревателен елемент. Нагревателният елемент трябва да влиза в каналите равномерно и без изкривявания. Хардуерът трябва да се затегне с усилие. Не бива обаче да ги влачите. В края на инсталацията всички проводници трябва да бъдат свързани. След това трябва да смените капака на устройството и да стартирате тестова програма при висока температура. Ако устройството не замръзне и работи нормално, тогава проблемът е отстранен.

Неизправности на сензора

Ако устройството започне нормален цикъл, но изведнъж замръзва или се изключва, причината за това може да е неизправност на сензора.

  • сензор за баланс на бельо;
  • сензор за управление на скоростта;
  • превключвател за налягане (сензор за ниво на водата);
  • температурен сензор.

Неизправни сензори на пералнята

Те се използват за контрол на всички основни процеси на всеки етап от цикъла. Ако някой от сензорите е повреден, той започва да предава неправилна информация. В резултат пералната машина може да замръзне, тъй като контролното устройство не може да разбере каква е текущата температура, нивото на водата и т.н. Устройството може да спре по време на изплакване, миене или въртене.

За отстраняване на проблеми се свържете с сервизния център. Тук специалистите ще проведат тестове и ще идентифицират повредения елемент. След това сензорът просто ще бъде сменен.

Проблеми с електронния блок за управление на пералнята

Управляващият блок е важен компонент на устройството. Въпреки това, той също може да се провали. Силните вибрации, висока влажност или пренапрежения на мощността могат да причинят повреда. Блокът за управление е мозъкът на пералнята. Именно той събира цялата информация от сензорите, а също така контролира модулите на пералнята.При неправилно функциониране техниката започва да замръзва или спира при изплакване или въртене.

Пералнята виси по време на пране

Ако устройството за управление не работи правилно, тогава е невъзможно да поправите пералнята у дома. При такава повреда пералнята трябва да бъде отведена в сервизен център, тъй като има специално оборудване за идентифициране на неизправността. Ако е невъзможно да се отстрани повредата, устройството за управление се подменя.

Как да идентифицираме неизправност

При много неизправности машината може да спре или замръзне по време на процеса на измиване. Ако устройството има дисплей, тогава трябва да му обърнете внимание. Най-често върху него свети индикатор с код за грешка. Това ви позволява да определите в кой възел е настъпила повредата. Ръководството за употреба на пералната машина предоставя пълен списък с кодове за грешки.

Ако пералнята изтече вода и след това спре, тогава си струва да изключите пералнята от електрическата мрежа. След известно време можете да включите устройството отново. Грешката може да е възникнала при контрола на програмата. Прекъсването на устройството от мрежата ви позволява да го премахнете. Ако по този начин не беше възможно да се отстрани неизправността, тогава трябва да се обърнете към специалист. В крайна сметка пералня не е най-евтиното оборудване. Освен това не винаги е възможно да поправите устройството у дома.

Вижте също:

11046 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите