У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята няма да се включи - какво да правя?

Пералнята няма да се включи - какво да правя?

Модерна пералня е доста надежден и практичен помощник в къщата. Но има ситуации, когато пералнята не се включва и отказва да изпълнява функциите си. Това е доста често срещан проблем с пералните машини. Изглежда, че цялата процедура е по стандартната схема, но пералнята отказва да започне процеса на измиване.

Какво може да причини тази неизправност?

Причините, поради които пералнята не се включва, могат да бъдат различни. Можете сами да диагностицирате и поправите прости повреди у дома. Но понякога проблемите в работата на пералня могат да бъдат по-сериозни, тогава не можете да направите без помощта на квалифициран специалист. Причината пералнята да не се включи или процесът на миене не започне, може да е неуспех:

 • Захранване - контакти;
 • Захранващ кабел;
 • Бутон за старт;
 • Шумов филтър;
 • Зареждане на системи за заключване на врати;
 • Командно устройство или контролен модул.

Проверка на здравето на гнездото

Често има ситуации, когато машината не започне цикъла на измиване, защото гнездото е счупено. Най-лесният начин да проверите дали захранването работи е с индикаторна отвертка. Ако такова измервателно устройство не е под ръка, можете да свържете към него друго електрическо оборудване (например електрическа крушка или зарядно за мобилен телефон). В случай, че конекторът за захранване работи, но пералнята все още отказва да започне измиването, причината трябва да се търси в самото устройство, за това ще е необходим мултицет.

Вижте също - Пералнята Atlant дава грешка F3 - какво означава това?

Захранващият кабел е повреден в щепсела или проводника

За да проверите за евентуални неизправности, внимателно проверете захранващия кабел и щепсела за извивки или счупвания. Състои се от три проводника, всеки от които е подложен на различни натоварвания, те често са причина за срив. Здравето на всеки проводник трябва да се провери с тестер. Ако целостта е нарушена или устройството не дава подходящи показания, тогава захранващият кабел трябва да бъде напълно заменен.

Захранващият кабел е повреден в щепсела или проводника

Проверка на бутона за стартиране на измиване

Към бутона има две проводници, които отговарят за стартирането на програмата за измиване. Трябва да ги позвъните с мултицет. Също така, използвайки тестера, самият бутон за захранване се проверява в активни и неактивни режими.Ако по време на диагнозата се установи неизправност, частта трябва да бъде напълно заменена.

Интерферентен филтър (FPS): проверка на стойността и производителността

Контролният блок, електрическият мотор и други части създават радиочестотни вълни, докато пералнята работи, което може да навреди на други домакински уреди в близост до машината. За да се защитят електрическите устройства, в машината е осигурен шумов филтър. В случай на неизправност той ще създаде пречка за преминаването на електрически ток. Това ще е причината машината да не започне процеса на измиване. За да проверите работата на тази част, трябва да диагностицирате проводниците, на входа и изхода, както и самото устройство, използвайки тестер. Ако FPS не работи, трябва да поръчате нов филтър в сервизния център или да направите заявление за неговата подмяна.

Шумовият филтър (FPS) се проверява за надеждност

Неизправности на бравата на вратата

Вратата за зареждане на пералнята не е правилно затворена или ключалката е счупена. Ако пералната машина не се включи за програмата за миене, но индикаторите са включени, тогава първото нещо, което трябва да проверите, е дали вратата за зареждане е затворена правилно и дали заключващата система работи след опит за стартиране на програмата.

Доста често срещана причина заключването на пералнята не работи - изкривена врата или кука върху нея. Нивото на вратата може да се регулира с помощта на монтажните болтове. Ако проблемът е с фиксирането на куката, проверете за наличието на метална пръчка, която я държи. По време на работа той може да изпадне и да стане причината автоматичното заключване на вратата на машината да не работи.

Дефектна UBL или изкривена врата на пералня

Ако вратата на резервоара се затвори с характерно щракване, но след стартиране на програмата за измиване, функцията за заключване не се активира, тогава най-вероятно има проблем с устройството за заключване на вратата (UBL). За да потвърдите неизправността, е необходимо да звъните ключалката с тестер. Но първо, трябва да огледате замъка визуално с помощта на фенерче. Може би малки отломки са попаднали в дупката, което пречи на заключващата система да работи правилно.

Вижте също - Коя компания е по-добре да изберете пералня

Неизправност на контролера или контролния модул

Ако след диагностичните мерки всички индикатори останат нормални, но машината все още не стартира програмата за измиване, причината може да е отказът на контролния модул или командното устройство. Подмяна на електронния модул - доста скъп ремонт и често е по-лесно да закупите нова пералня. Но има моменти, когато може да се поправи. За това изпълнителят трябва да има опит и познания в електромонтажните работи. Ако няма такива, не можете да направите без квалифициран майстор.

Командно устройство или контролен модул не са в ред

Предотвратяване на повреди на пералнята

В повечето случаи животът на пералнята без ремонт може да се увеличи, като следвате прости правила:

 • Следвайте инструкциите на производителя на устройството;
 • За да се предпази от пренапрежения и къси съединения, пералната машина може да бъде свързана само чрез специални защитни устройства (RCD);
 • Използвайте машината за почивка. Ако за деня са планирани няколко измивания, трябва да направите почивка от 2-3 часа между тях;
 • Предотвратявайте появата на мухъл и растежа на други гъбички в мястото на монтаж на устройството и в самото устройство. За да направите това, след края на измиването отделението, предназначено за пълнене на праха, както и гумените уплътнения на люка, трябва да се избършат сухи и вратата на резервоара за зареждане да се остави отворена за няколко часа;
 • Използвайте само висококачествени почистващи препарати за измиване. Съвременните прахове и гелове са направени с добавяне на специални елементи, които предотвратяват образуването на соли върху структурните елементи на пералнята;
 • Поне веднъж на всеки шест месеца започнете превантивен цикъл на измиване по програма, осигуряваща високотемпературен режим с добавяне на противомащабни средства.

Такива превантивни мерки не само ще предотвратят повреди, които водят до факта, че пералнята не се включва, но и ще спестят финансовите ресурси на потребителите, изразходвани за електроенергия.

Вижте също:

24410 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите