У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята бие токов удар - какво да правя?

Пералнята бие токов удар - какво да правя?

Домакинските уреди не трябва да са опасни за хората. В крайна сметка устройства са създадени, за да улеснят живота ни. Пералнята не прави изключение. Такова оборудване присъства в почти всеки дом. Работата с пералнята обаче може да причини проблеми. Какво да направите, ако домакинските уреди са шокирани по време на работа или в края на цикъла?

Защо домакинските уреди са шокирани

Много уреди в къщата могат да бъдат подложени на ток. Това се отнася не само за перални машини, но за хладилници, електрически чайници, съдомиялни и така нататък. Защо домакинските уреди са подложени на ток?

Основната причина е течът на електричество към кутията на устройството. Ако пералнята е електрифицирана, тогава трябва да потърсите помощ от специалисти. Може би проблемът се крие в:

  1. Дефектно окабеляване. Ако има такава повреда, тогава не е безопасно да се работи с домакински уреди. Ако повреден кабел влезе в контакт с тялото на устройството, някой може да бъде сериозно ранен. За да коригирате повредата, внимателно проверете окабеляването вътре в пералнята.
  2. Влага в стаята. В банята има много влага. Водата е известна като добър проводник. Ако докоснете тялото на пералнята с мокри ръце, може да почувствате изтръпване. Това е напълно нормално явление, което се среща с почти всеки модел такива домакински уреди. Заслужава да се отбележи, че новите перални машини шокират много по-често от старите. Виновни са виновни производители. Те не вземат предвид, че в много къщи няма заземяване.
  3. Повреда на двигателя или нагревателния елемент. Тези части на пералнята могат да се провалят. В случай на повреда, повреда често оставя случая на устройството. За да коригирате разбивката, трябва бързо да замените повредения елемент с нов.

Отстраняване на неизправности в пералнята

Липса на заземяване

В много домове окабеляването не е заземено. Съвременните домакински уреди са проектирани за факта, че част от тока ще премине през случая от кондензаторите на устройството. Ако в апартамент или къща не е предвидено заземяване, постепенно ще се натрупа незначителен заряд. В резултат на това потребителят ще почувства леко усещане за изтръпване при докосване до пералнята.

Можете да отстраните проблема. За това трябва да се направи заземяване. В частна къща това няма да създаде много трудности. Но в многоквартирните сгради, направени според старото оформление, в щитовете няма наземни клеми.

Вижте също - Какво да направите, ако пералнята разкъса прането?

Коригиране на щети

Пералнята често се подлага на ток поради неправилно окабеляване. Можете сами да поправите проблема.За да направите това, струва си да премахнете облицовката и след това внимателно да проверите всички проводници, както и контактните връзки.

Ако окабеляването е повредено, тогава експертите препоръчват да се изолира кабелната секция. За това можете да използвате свиващ се материал или електрическа лента. Ако причината за неизправността се крие в неизправността на нагревателния елемент или двигателя, тогава те трябва да бъдат заменени. Ако не знаете как да направите това, тогава трябва да потърсите помощ от специалисти.

пробива проводника на окабеляването на пералната машина

Методи на защита

За да предотвратите шока на пералнята, струва си да направите заземяване. Също така отстранете всички неизправности в самото устройство. Експертите препоръчват да се защитите, като направите следното:

  1. Чрез инсталиране на устройство за остатъчен ток от 30 или 10 mA. При най-малкото изтичане на електроенергия RCD ще работи. Ако пералнята започне да е ток, автоматиката ще работи на таблото и захранването просто ще се изключи. Инсталирайте това само на трижилен електрически проводник. В противен случай RCD ще пътува много често. Ще трябва постоянно да ходите и да включвате автоматиката. В такива ситуации се препоръчва да инсталирате контакт с устройство за остатъчен ток.
  2. Трябва да се правят редовни проверки на целостта на земята. Това е необходимо за безопасността на потребителя. В някои случаи оборудването се шокира дори при заземяване. Това може да означава повреда на проводника. Заземяващият кабел трябва да се проверява и ремонтира редовно.

Ако изпитате неприятно усещане, когато докоснете смесителя или когато миете ръцете си, трябва незабавно да изключите захранването в банята и да започнете да търсите проблема. Категорично е забранено да се търси повреда, когато има напрежение в мрежата.

Грешки при отстраняване на проблеми

Много неопитни техници правят много грешки при отстраняване на проблеми. Ако пералнята е шокирана, тогава проблемът трябва да бъде решен незабавно, тъй като хората могат да бъдат ранени. Какво не трябва да правиш?

  1. Ако в дома ви няма кабел за заземяване, връщането на щепсела в контакта няма да помогне. Подложка за вана, изработена от гума, няма да ви спести от токови удари. Можете да правите тези методи колкото искате, но те все още няма да разрешат проблема. Проблемът все още остава.
  2. Изключете захранващия филтър на устройството. Именно този елемент насочва част от електричеството към тялото на пералнята. Много хора вярват, че деактивирането на този филтър ще спаси потребителя от проблеми. Това също не решава проблема. Устройството може да бъде подложено на ток по-рядко.
  3. Водете заземяващия кабел към батерията или към щранг. Това е строго забранено. Този метод на заземяване е опасен.

Ако домакинските уреди редовно са шокирани, тогава можете да се обърнете за помощ към квалифицирани специалисти. Те бързо ще намерят причината за неизправността и ще я отстранят. Ако нямате достатъчно знания, тогава поверете организацията на заземяването в къщата на опитен електротехник.

Вижте също:

26800 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите