У дома Ремонти Малки домакински уреди Защо прахосмукачката започна да шуми силно, когато работи

Защо прахосмукачката започна да шуми силно, когато работи

Съвременните изисквания за домакински уреди поставят доста строги изисквания за допустимото ниво на шум. Ето защо, ако нивото на шума на работеща прахосмукачка е станало много по-високо, тогава това трябва да е сигнал, че изисква допълнително внимание.

Основният източник на шум на прахосмукачка е двигателят. Увеличението на обема на работещия двигател показва, че той работи с повишена мощност. Дългосрочната работа в този режим води до прегряване на двигателя, това се доказва от повишаване на температурата на въздуха, напускащ прахосмукачката. Това може да доведе до повреда на двигателя и последващи скъпи ремонти.

Причини за свободната работа на прахосмукачката

Има няколко основни причини, поради които прахосмукачката стана силна.

Препълнен кош за прах - Една от най-честите причини, особено за по-старите модели. Чантата за прах може да побере определено количество боклук, трябва периодично да се сменя, ако е торба за прах за еднократна употреба или почистена (за торби с парцал за многократна употреба). Приемливо ниво на пълнене - около 80% от обема, след това капацитетът на филтриране на торбата значително намалява, всмукателната мощност пада и двигателят започва да работи на границата на мощността. В съвременните модели прахосмукачки има специален светлинен индикатор, който сигнализира за препълнен контейнер за прах.

Съвети:

Не трябва да използвате повторно торбичка за еднократна употреба - тя има ниска якост и кратък експлоатационен живот. Може да се разкъса по всяко време и всички остатъци и прах ще попаднат в отделението на двигателя, което може да причини сериозни повреди. Чантите за многократна употреба трябва да бъдат измити, за да се подобри тяхната пропускливост на въздушния поток.

Запушване на филтъра - съвременните прахосмукачки имат многостъпална система за пречистване на въздуха, първокласните прахосмукачки с HEPA филтри са способни да улавят до 95–99% примеси. Филтрите се запушват при продължителна употреба, така че е необходима допълнителна мощност, за да може въздухът да премине през тях. Някои филтри (предимно груба пяна) могат да бъдат измити и те ще възстановят почти напълно своя филтриращ капацитет.

Чужди предмети - Тягата на прахосмукачката може да бъде отслабена поради топки за прах, големи парчета хартия или отломки, играчки и други предмети, които влизат в маркуча, което ще попречи на свободното преминаване на въздушния поток.

Техническа неизправност - силната работа на двигателя може да бъде причинена от износване на лагера. Ако не се извърши своевременно и цялостно почистване на системата за филтриране, сухият прах влиза в отделението на двигателя, утаявайки се върху движещи се части.В резултат на това коефициентът на триене се увеличава рязко, ако лагерите не се смазват навреме, те започват да работят практически "сухи", което води до износването им. Значително по-лошо, ако проблемът е причинен от повреда на намотката или повреда на компонента. В този случай ще трябва да се свържете със сервизния център.

Важно:

Ако включите новата прахосмукачка веднага започне да работи много силно, трябва незабавно да се свържете с сервизния център. С голяма вероятност може да се твърди, че проблемът е свързан с производствен дефект, така че такава прахосмукачка може да бъде сменена.

Прахосмукачката силно бръмчи: какво може да се направи

Ако прахосмукачката започна да шуми, тогава какво може да се направи, за да не предизвика майстор? За да започнете, просто изключете маркуча от прахосмукачката. Ако двигателят спре да вдига шум, има запушване или в маркуча, или в четката / дюзата. Маркучът може да се почисти независимо, като се използва кабелът за това, който водопроводчиците използват при почистване на канализацията. Освен това е необходимо да почистите четката, върху вилите на която се натрупват вълна, коса, прах и други отпадъци. Всичко това води до факта, че въздухът се абсорбира слабо, тягата отслабва, необходимо е да се увеличи мощността на двигателя.

Важно:

Преди да започнете работа, не забравяйте да обезвредите прахосмукачката, като я изключите от електрическата мрежа.

Ако прахосмукачката продължава да вдига шум, филтрите трябва да бъдат почистени и подменени. В този случай е необходимо да почистите праха и тялото на прахосмукачката:

  • Камерата, в която се намира прахоуловителят, трябва да се избърше с влажна кърпа и натрупаните там отпадъци трябва да бъдат отстранени.
  • За почистване на всички пукнатини, ребра, ниши по тялото на прахосмукачката, където може да се натрупа прах.
  • Проверете мястото на закрепване на прахоуловителя - той трябва да е чист, прахови и пясъчни частици ще попречат на плътното прикрепване на торбата за прах. Чрез течове прахът ще навлезе в двигателя, което ще доведе до повишено износване на лагера.
  • Издухайте двигателното отделение, като изключите торбата за прах. В този случай корпусът трябва да бъде наклонен в различни посоки, променяйки силата на засмукване - това ще се отърве от отломки и прах, задържани в двигателното отделение.

Ако след това двигателят продължава да вдига шум и не засмуква добре праха, трябва да се свържете с сервизния център.

Преди да използвате прахосмукачката, проверете дали всички части са на мястото си, филтрите прилягат плътно и няма пропуски, през които прахът може да влезе в двигателното отделение. В допълнение, разхлабените части, дължащи се на вибрации, ще причинят допълнителен шум и могат да се провалят с течение на времето.

19903 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите