У дома грижа Големи домакински уреди Как да се отървете от мухъл в хладилника

Как да се отървете от мухъл в хладилника

Появата на неприятна гниеща миризма и черни петна по стените на хладилното отделение е безспорен знак, че в хладилника се е появила мухъл.

Наличието на неприятна миризма е най-малкият проблем, причинен от появата на мухъл. На първо място, той може бързо да се разпространи по целия обем на хладилната камера. Попадайки на продукти, това причинява тяхното замърсяване. Грешка е да се смята, че като отрежете мястото, засегнато от мухъл, след това можете да ядете храни. Такива храни - особено мляко, ориз и риба - трябва да се изхвърлят. В края на краищата навлизането на плесенни спори в човешкото тяло може да провокира развитието на различни заболявания.

Отрицателните ефекти на мухъл

 • Спорите на плесени са най-силният алерген; попадането в белите дробове може да причини развитие на фарингит, ринит, бронхит и поява на симптоми на пневмония. Много често мухълът причинява астма.
 • Ако попадне в стомаха, това може да причини хранителни алергии. Отровата, натрупваща се в черния дроб, може да причини цироза.
 • Спорите на плесени започват да потискат имунната система, човек става по-податлив на различни заболявания.
 • Може да провокира развитието на различни видове дерматити и други кожни заболявания.

Вижте също:

Mould Места

Специално внимание по време на обработката ще изисква ъгли, различни канали и канали, но специални усилия трябва да се съсредоточат на две места:

 • Уплътняващ каучук - тук често се натрупва конденз, което е благоприятна среда за активното развитие на мухъл. Не трябва да го третирате с белина - той изсушава каучука. След обработката уплътнението трябва да се смазва с вазелин.
 • В хладилници с автоматично размразяване (капкова система), в дренажния отвор често се появява мухъл, който служи за източване на образувания конденз по задната стена. За напълно премахване на мухъл е необходимо допълнително да попълните дезинфектантния разтвор (за това можете да използвате фуния или клизма), можете също да го почистите с малка четка. Причината за излишната влага в хладилника (в резултат на появата на гъбички) често е запушване в канализацията, така че кондензът започва да се натрупва.

Вижте също - Как да се отървете от миризмата в хладилника бързо у дома?

Как да се отървете от: доказани методи

Има много начини да се отървете от мухъл във вашия хладилник.Най-ефективната е използването на специални химикали. Те са най-ефективни, но след като ги използвате, трябва отново да измиете отново хладилника, те могат да оставят остра миризма. Някои домакини са принудени да изоставят употребата си поради алергични реакции. Въпреки това гъбичките могат да бъдат премахнати с помощта на по-евтини, но не по-малко надеждни и доказани народни средства.

Бакшиш:

Преди да започнете да обработвате вътрешните повърхности на хладилника, трябва да премахнете всички продукти, внимателно да ги прегледате и да изхвърлите всички, които показват признаци на повреда на плесен!

Извадете / премахнете всички тави, рафтове и чекмеджета, които трябва да се мият отделно. За времето, необходимо за измиване на хладилника, всички подвижни части трябва да се накисват във вода, като се добавят две чаши оцет. След обработката те трябва да бъдат добре изсушени.

Газирани напитки

Натриевият бикарбонат има отлични дезинфекционни и почистващи свойства. Предимството на содата за хляб е, че тя не само помага за премахване на мухъл, но и допълнително спомага за предотвратяване на повторното появяване на мухъл. За да премахнем гъбата, разреждаме содата във вода (за 1 литър вода - 1 супена лъжица сода) и внимателно избърсваме всички рафтове и ниши, като обръщаме специално внимание на труднодостъпни места. След обработка внимателно изсушете и проветрете хладилника. За да засилите ефекта, можете да добавите малко оцет към разтвора.

Важно:

Содата, дори при разтваряне, е лек абразив. Освен това, той не винаги се разтваря напълно, така че не го разтривайте силно с гъба - можете да надраскате повърхността на камерата.

Перален сапун и белина

Сапун с гъба, избършете хладилника и след това измийте сапунените сажди с чиста вода.

Хлорният белина премахва добре черните петна, но оставя след себе си много силна характерна миризма, така че камерата ще трябва да бъде добре измита и изсушена отново.

Водороден пероксид

Водородният пероксид има противогъбични и дезинфекционни свойства. Неразредният пероксид се излива в бутилка със спрей, след което цялата повърхност се напръсква, като се обръща особено внимание на огнищата на инфекция. Като алтернатива можете да използвате обикновена гъба. След 2-3 минути избършете всичко с чиста кърпа / салфетка.

Важно:

Водородният пероксид може да избели повърхностите, така че не се препоръчва използването му в хладилници с охладителна камера с тъмен цвят.

Много е важно да изсушите хладилника добре след обработката. За да ускорите процеса и да постигнете добър резултат, можете да използвате вентилаторен нагревател или сешоар. За да затвърди ефекта и да предотврати появата на мухъл, хладилникът може да бъде третиран с ултравиолетова лампа.

Как да подготвим хладилник за зимата в страната

Доста често мухълът се появява в хладилника или фризера, който е бил в дълъг престой - това е характерно „заболяване“ на оборудването за замръзване, което зимува в градинска къща в страната. За да не губите време и усилия през пролетта за борба с нежелан "гост", хладилникът трябва да бъде подходящо подготвен за дълга почивка в работата. На първо място е необходимо да се почисти старателно и дезинфекцира хладилното отделение. В този случай можете да използвате много силни средства - през зимата миризмата ще има време напълно да изчезне. След изплакване хладилникът трябва да се избърше сух. Вратата трябва да се остави отворена за зимата - това ще създаде минималните условия вътре в хладилника за появата и развитието на мухъл. Дори и да се прояви преди пролетта, няма да е трудно да се отървете от мухъл.

Как да предотвратите появата на мухъл в хладилника

Оптималните условия за развитието на мухъл са влажността и застоя на въздуха. Така че е доста просто да се предотврати проявата му:

 • Вътре в хладилника е необходимо да се постави вещество, което ще абсорбира / абсорбира излишната влага, правейки въздуха в камерата сух.Доказан метод е използването на специален силикагел или, ако не е под ръка, импровизирани средства, като сода или активен въглен. Последното се подкрепя и от факта, че освен влагата, той абсорбира и миризмите. Периодично (оптимално - веднъж месечно) содата трябва да се сменя на прясна.
 • Редовно проветряване - просто оставете вратата на хладилника отворена за 0,5-1 минути, през което време ще се осъществи почти пълна обмяна на въздух.
 • Извадете развалената храна веднага от хладилника. Развален продукт не само се превръща в питателна почва за развитието на мухъл, но и източник на инфекция на целия хладилник.
 • Осигурете херметичността на хладилната камера - уплътняващата дъвка трябва да приляга плътно към тялото, като не позволява топъл въздух, наситен с водна пара вътре.
 • Препоръчително е да използвате специални контейнери за съхранение на храна с плътно прилепнали капаци.
 • Ако нещо се е разляло и дори просто е паднало малко на рафта, веднага го избършете.
 • Не започвайте ситуацията - ако се появят първите най-малки признаци на гъбички или плесени, незабавно измийте камерата старателно.

Появата на миризма не винаги означава, че мухъл или гъбички са се настанили в хладилника. Силна "миризма" може да бъде резултат от смесването на аромати на различни продукти. Отделно миришат много апетитно, но комбинацията им може да доведе до досадна, неприятна воня. Ето защо продуктите със силна миризма трябва да се съхраняват в херметически затворен контейнер или, алтернативно, плътно опаковани в залепващо фолио.

Съвети:

Не поставяйте аромати / освежители за въздух в хладилника. Те не попиват, но маскират миризмата на друг, по-интензивен. Това може да доведе до факта, че продуктите, поглъщащи миризмата на освежителя, губят естествения си аромат и вкус.

Има още един ефективен метод за избавяне от миризмата на мухъл в хладилника. За да направите това, няколко резена пресен лимон върху чинийка трябва да се поставят в камерата за няколко дни. Ако миризмата продължава да се усеща, можете да опитате да замените лимона.

Вижте също:

5132 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите