У дома грижа Малки домакински уреди Как да почистите ютията от котлен камък у дома

Как да почистите ютията от котлен камък у дома

Как да обезмаслявам желязото си? Новите модели са оборудвани със самопочистване; за други ще работи молив, лимонена киселина и специални почистващи препарати. Скалата не се образува, ако използвате ютията правилно. Повишената твърдост на водата води до образуването на варовик в домакинските електрически уреди - мащаб. Желязото, което има отвори за мащабиране на пара, оставя жълтеникави следи върху тъканта. Всяка домакиня трябва да знае как да почисти ютията от мащаб отвътре и отвън, за да удължи експлоатационния си живот.

ТОП 10 най-добри ютии с Aliexpress 2019

Функция за самопочистване

как да обезмаслите желязото си

Най-новите модели ютии на известни компании са оборудвани с функция за самопочистване. Инструкциите за използване на уреда дават ясни инструкции за това как работи:

 1. Електрическият уред е включен при максимална температура и изчака, докато се загрее и изключи два пъти.
 2. Тогава ютията се изключва от мрежата и натиска бутона за самопочистване.
 3. Важно е да подготвите предварително купа или поднос, в който ще се източи омекотеният варовик. Мивката не е подходяща за тези цели, тъй като също ще трябва да се почисти по-късно.
 4. Горещата пара под налягане изхвърля всички замърсители през отворите на устройството в заместен контейнер. За по-щателно почистване можете да разклащате ютията енергично от време на време, като внимавате да не се изгорите.
 5. След приключване на почистването трябва да изчакате уреда да изстине, след което да измиете и избършете работната му повърхност на сухо.

Преди да продължите с гладенето, трябва да опитате ютията върху ненужно парче плат: ако незначителните отлагания от мащаба продължават да се открояват, тогава трябва да го почистите отново.

Вижте също - Как можете да почистите желязото от въглеродните отлагания у дома?

Молив за почистване

Евтин инструмент - молив за почистване ще помогне на домакинята да реши как да обезмасти желязото отвън. Моливът ще разхлаби натрупването на варовик около отворите за пара. За да почистите, изсипете вода в резервоара, загрейте устройството до максималната температура и го изключете. Когато подметката му се охлади малко, я разтрийте обилно с молив. След 5-10 минути ютията се включва отново и се глади с ненужен парцал, сгънат на няколко слоя, задавайки режима на интензивно подаване на пара. Моливът помага да се премахне мащабът, който се е натрупал навън в отворите на работната повърхност на уреда. Отворете прозорец, преди да започнете почистване на закрито, тъй като варовикът мирише неприятно.

молив за почистване

Скала с лимонена киселина

Има популярен народен метод как да почистите желязото от котлен камък вътре. Можете да премахнете варовите отлагания с лимонена киселина, като я разтворите в чаша вода (25 г киселина е достатъчно).Разтворът се излива в резервоар за вода и се включва висока топлина. След 5 минути устройството се включва в режим на максимално освобождаване на пара и се изключва. Между лимонената киселина и мащаба протича химическа реакция и заедно с гореща пара и вода разтворена кафяво-жълта скала с неприятна миризма, натрупана вътре в електрическия уред, излиза от дупките. Ако е необходимо, процедурата се повтаря няколко пъти. След това можете да почистите подметката с оцет, да изплакнете резервоара с вода, да излеете чиста вода в нея и да изгладите старата кърпа, сгъната на няколко слоя, като избършете ютията с нея. По-добре е да отворите прозорец в стаята по време на почистване. (Прочетете също: Как мога да почистя чайника от котлен камък? )

Някои майстори твърдят, че е възможно да се почисти котлен камък с газирана вода Pepsi-Cola и подобни напитки, тъй като те съдържат фосфорна киселина, която разтваря органичните съединения.

Сваряваме котлен камък от желязото

Ако се е натрупало много котлен камък и утайката е твърда, можете да използвате мощно средство - потопете подметката в горещ разтвор на лимонена киселина или специален прах за отстраняване на камъни за домакински електрически уреди. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 1. 2 дървени блока се поставят в дълбок лист за печене;
 2. върху прътите се поставя ютия;
 3. изсипете праха от плаката върху лист за печене, като изчислите количеството му на обема вода, необходим за потапяне на устройството в разтвора по протежение на подметката;
 4. лимонената киселина се слага в количество 5-6 с.л. л. на литър вода;
 5. изсипете вряща вода в лист за печене, така че да покрива подметката на ютията;
 6. оставете ютията в горещ разтвор за 1 час;
 7. за да премахнете варовика по-ефективно, можете да поставите върху печката лист за печене с домакински уред и да го загреете на слаб огън в продължение на един час.

накисване в разтвор

Фабрични антимащабни продукти

Проблемът как да почистите ютията от мащаб, не е трудно да се реши с помощта на инструменти, специално разработени от производителите на домакински уреди, продавани в магазините заедно с домакински уреди. По съвет на търговски асистент можете да закупите добър вносен продукт с почистващи добавки и да го използвате редовно. Тогава варовикът няма да се натрупва на устройството - нито отвътре, нито отвън, и няма да има проблем с неща, повредени от петна от вар. Работната повърхност на устройството няма да се нуждае от почистване. Трябва само внимателно да прочетете инструкциите и да използвате продукта правилно. Недостатъкът на фабричните разтворители се счита за високата им цена и необходимостта постоянно да се купуват тези средства. Те понякога причиняват алергични реакции при възрастни, деца и домашни любимци. (Прочетете също: Как и как да почистите кафе машината у дома? )

почистете ютията

продукция

Можете да се справите с измет по много начини. Някои модели разполагат с полезна функция за самопочистване. Ако няма такава функция в ютията, можете да почистите плаката отвън с молив, а отвътре с разтвор на лимонена киселина или газирана вода. Ако има твърди варови отлагания, внимателно потапяне на подложката в горещ разтвор на почистващ препарат или лимонена киселина за дълго време ще помогне. Можете, без да чакате образуването на плака, веднага след закупуване на електрически уред, редовно да използвате специален декалер, следвайки инструкциите за употреба.

Важно е да запомните, че образуването на котлен камък е лесно да се избегне, ако след гладене и охлаждане на уреда излеете в резервоара за вода в ютията не сурова, а дестилирана (в крайни случаи преварена) вода, напълно я източете и винаги я съхранявайте в изправено положение. Тези прости съвети ще позволят на домакинята да забрави за проблема и вече да не се чуди как да обезмаслява желязото вкъщи.

Вижте също:

6119 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите