У дома грижа Малки домакински уреди Как да почистите микровълновата печка у дома за 5 минути?

Как да почистите микровълновата печка у дома за 5 минути?

как да почистите микровълновата печка у дома за 5 минутиМикровълните твърдо заеха своето място в нашето ежедневие. Можете да претоплите леден продукт, да направите вече охладен един топъл или дори да приготвите пълноценно ястие само за няколко потупвания и за кратко време. Отделна особеност на тези единици е тяхната компактност и пълното отсъствие на миризми, дим и изгаряне. Но, уви, вътрешността на микровълновата е замърсена. Особено, ако има потребители, които не са особено загрижени за премахването на остатъците от продуктите по стените веднага след употреба. Затова домакините винаги питат как да измият микровълновата печка от мазнини вътре вкъщи?

Правила за грижа за микровълнова печка у дома

 • Микровълновата фурна трябва да бъде напълно изключена от захранването преди измиване. Не се ограничавайте до изключване на софтуера, а изключете щепсела от контакта.
 • Не използвайте метални четки или абразивни продукти.
 • Избягвайте да миете микровълновата фурна с обилно количество вода, за да предотвратите увреждане на вътрешните части.
 • Не използвайте сериозни домакински химикали за отстраняване на мазнини и въглеродни отлагания от фурната, отвътре и отвън.
 • Ако мръсотията попадне вътре, опитайте се да не го направите разглобете микровълновата себе си да почистите.

Почистване със специални продукти

За наше удобство пазарът на домакински химикали предлага специализирани средства, с които можете да почиствате микровълновата печка. Такива лекарства най-често се продават под формата на спрейове. Всеки пакет съдържа инструкции за употреба, а бързият начин за почистване на микровълновата печка се свежда до няколко лесни движения. За да почистите вътрешността на микровълновата фурна, е необходимо да напръскате дъното и стените. След това се оставя за известно време и след това се избърсва първо с влажна, а след това със суха кърпа.

как да почистите вътрешността на микровълновата печка от мазнини

В повечето случаи компанията, която пусна такъв инструмент, препоръчва да го използвате внимателно. Важно е почистващата течност да не влиза в контакт с магнетрона и решетките, които го покриват.

Истинските домакини винаги ще се смеят на купувачите на домакински химикали, защото те знаят не по-малко ефективни начини за почистване на микровълновата от мазнините вътре в дома.

Методи за почистване на дома за квалифицирани домакини

Има поне пет метода, които можете да използвате за ефективно почистване на вашата микровълнова фурна у дома:

 • пречистване с пресни цитруси;
 • почистване на лимонена киселина;
 • измиване с оцетна киселина;
 • почистване със сода;
 • пране сапун.

Как се мие с цитрусови плодове

Това е най-приятното лекарство, защото печката ще бъде чиста, а цитрусовият аромат бързо ще изпълни вашата кухня. За да измиете микровълновата вътре, вземете един голям или няколко малки плода. Нарежете цитрусите на малки парченца и покрийте с чаша вода. След това поставяме тази плоча в устройството и я включваме за 15-20 минути с максимална мощност. Когато изтече времето, не бързайте да изваждате контейнера. Нека плодът подейства още малко. След това, не забравяйте да изключите устройството от контакта. След това премахваме цялата мръсотия по стените и дъното с мека гъба, след което избърсваме цялата повърхност със суха кърпа. (Прочетете също: Как да се отървете от неприятната миризма в микровълновата? )

Ревните домакини съветват да използват дори не самия плод, а неговите корички. Ароматът ще бъде още по-голям, а почистващият ефект е не по-малък, отколкото при цели плодове.

как бързо да миете микровълновата вътре

Чиста оцетна киселина

Не много хора знаят как да измият микровълновата с оцет за 10 минути. Ще разкрием този бърз метод с киселина, чийто ефект е да омекоти мазната плака. Процесът е много прост и най-важното, от което се нуждаете е вода, есенция и чиния. За да измием микровълновата фурна, имаме нужда от съдове, които да се поберат удобно във фурната. Налейте вода в нея и добавете няколко капки оцет. На следващо място, както в предишните методи, поставете купата вътре в микровълновата. Включете го за 5-7 минути с максимална мощност и оставете домакинството да работи. Когато времето изтече, можете да продължите да избършете вътрешните повърхности.

Една от отличителните характеристики на този метод е, че оцетът не уврежда покритието по стените на устройството. Същността може лесно да измие микровълновата печка и да се отърве от мазнините с изгорели остатъци от храна, без да навреди на здравето и самия апарат. Между другото, домакинските химикали не могат да се похвалят с такива свойства. Поради това много домакини се влюбиха в миенето на микровълнови фурни с оцетна киселина: бързо, евтино, просто и ефективно. Можете да завършите почистването с триене на лимон и портокал, за да добавите аромат.

Как да почистите с лимонена киселина

Как да почистите микровълновата печка от мазнини и въглеродни отлагания с други налични средства? Друг начин е да използвате продукт толкова прост и евтин, колкото лимонената киселина. Той ще помогне да се измие, омекоти и премахне натрупаните замърсявания и мазни отлагания. Напомняме ви, че за да почистите устройството, той трябва да бъде изключен от електрическата мрежа! Едва след това можете да започнете да миете микровълновата печка. За целта вземете контейнер или дълбока чиния с вода. Двеста грама са достатъчни. Разтворете една чаена лъжичка лимонена киселина и след това поставете тази купа вътре. Включваме го с максимална мощност за пет минути. След приключване на процеса на нагряване оставете плочата вътре за още 10-15 минути. Действието на разтворената лимонена киселина ще продължи, придружено от омекване на мазнините. След четвърт час извадете чашата и избършете цялата вътрешна повърхност с обикновена мека кърпа или хартиена кърпа. Разбира се, избягвайте влагата в стелажите, за да не повредите кухненския помощник. (Прочетете също: Как да почистите кафе машина от варовик с лимонена киселина? )

как да миете микровълновата у дома

Почистване на микровълновата със сода за хляб

Всяка домакиня знае за чудотворните възможности на сода, затова ви предлагаме 2 от най-лесните и удобни начини за миене на микровълновата:

Чиста сода и пара

В контейнер с обем 250-500 мл смесете вода и 2 супени лъжици сода. Разбъркайте течността, за да разтворите напълно малките частици. Поставяме тези съдове в микровълнова фурна, която ще измием, и включваме максималната мощност за десет минути. Тайната е, че парата от врящата вода от чашата ще проникне във всички повърхности от вътрешността на фурната. Той ще може да измие и разтвори всички изсушени мазнини, а също така да премахне неприятните миризми, тъй като содата ги абсорбира много добре. След края на работния процес е задължително да се обезвъздуши напълно устройството.След това можете да започнете напълно да премахнете останалата мръсотия, а мека гъба, парцал или хартиена кърпа ще ви помогне перфектно с това.

Същият разтвор на сода е идеален за почистване отвън на машината. Навлажнете кърпа в нея и избършете цялата повърхност на фурната.

как бързо да почистите микровълновата вътре

Не забравяйте, че можете да включите уреда само след като всичките му повърхности са напълно изсъхнали! И също така не забравяйте, че ако напълно стартирате микровълновата фурна и оставите мръсотия върху гаранцията, тогава голямо натрупване на нея лесно ще провокира късо съединение. Мазнината и мръсотията по стените на устройството са наистина животозастрашаващи!

Почистваме със сода и сапун

За бързо и лесно измиване на микровълновата фурна се нуждаем от половин литър топла вода, която изсипваме в чаша. На следващо място, добавете сапун за пране под формата на стърготини, който може да се направи на ренде. Това е необходимо, така че сапунените парченца да се разтварят по-бързо. След това изсипете една супена лъжица сода в тази смес и след това разбъркайте всичко добре. За най-доброто и най-ефективно приложение на почистващото средство използваме спрей бутилка. Покриваме микровълновата с нашия разтвор вътре и отвън и оставяме за половин час. След тридесет минути отстранете нанесената смес и останалата мръсотия с мека кърпа или гъба. Сега, като чухте въпроса как да миете микровълновата фурна, стюардесите могат спокойно да споделят нови и прости тайни. (Прочетете също: Как да премахнете лошата миризма от мултикукър? )

Почистваме микровълновата със сапун за пране

Споменавайки сдвоени със сода, не можете да говорите за стария и добър сапун за пране и неговите независими чудодейни свойства. От десетилетия спасява стотици хиляди домакини. Годините минават, технологията на бъдещето вече е в нашата кухня, а сапунът все още е най-добрият и бърз помощник. Неговата груба форма и неприятната миризма се губят на съвременния пазар, който предлага изобилие от вкусни и къдрави барове, но именно сапунът за пране се отличава с идеалното си отстраняване на мазнини.

как да почистите микровълновата вътре в бързия начин

Можете да измиете вътрешността на микровълновата с добре измита кърпа. Избърсваме уреда и го оставяме за известно време. След това просто отстранете останалата пяна и мръсотията с влажна кърпа. Важно е да прокарате парцал по целия периметър няколко пъти, за да съберете всички остатъци от храна от стените и дъното. Когато устройството е напълно сухо, то може да мирише на изгаряне при първо включване. Не се тревожете, защото това е сигнал, че не всички мръсотии са отстранени.

За да не се върнете към въпроса как да почистите микровълновата печка у дома за 5 минути, опитайте се да контролирате степента на замърсяване. Специален пластмасов капак, който често се включва в комплекта, както и пергаментова хартия, ще помогне много за това. Покрийте съдовете с тях преди повторното нагряване и можете да защитите вътрешните стени от капещи мазнини и храна.

6428 2

2 мисли на тема „Как да почистя микровълновата печка у дома за 5 минути?“

 1. Маша:

  Сега ще се опитам да измия микровълновата с домакински сапун, мазнината стана напълно прикрепена, не се отмива.

 2. Ксения:

  Пепелният сапун вероятно е подходящ за лека мръсотия, някак свикнах с нещо модерно, имам средство за отстраняване на мазнини, нямам никакви проблеми с премахването на мазнините, дори измих старата сажди във фурната за половин час.

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите