У дома Инсталиране / конфигурация Големи домакински уреди Как да свържете електрическа печка със собствените си ръце

Как да свържете електрическа печка със собствените си ръце

Преди да направите нещо самостоятелно, трябва да решите кой тип печка ще работите. Електрическите печки се произвеждат в няколко варианта: керамични, индукционни, вградени и други. Те се различават и по видовете горелки, вградени в печката: бърза горелка, автоматична горелка с бял кръг, обикновена чугунена горелка. Когато изберете опцията, която е най-подходяща за вас, и я купите, тогава вече можете да започнете да свързвате електрическата печка.

Процес на инсталиране на електрическа печка

Каквото и да правите, най-важното правило при инсталирането на печка е да изключите електричеството. Такава дреболия може лесно да излети от главата ви, но последствията ще бъдат ужасни, ако не помните навреме тази малка подробност.

Необходими инструменти. За да завършите инсталирането на електрическата печка, се препоръчва да придобиете някои инструменти, а именно:

 1. Отвертка. Целта му е да закрепи проводници към клемите.
 2. Показател. Устройството проверява дали има фаза в мрежата или не.
 3. Електро сонда. Те търсят „нулева жица“.

Процес на инсталиране на електрическа печка

Определете мощността на електрическата печка

Какво да направите след това, ако решите да действате сами? Разберете силата на вашата електрическа печка.

Малките електрически печки с мощност не повече от 3 кВт ще бъдат правилно свързани с помощта на щепсел и гнездо с ток 13А. Понякога се изискват адаптери и предпазители.

Ако текущата мощност на електрическата печка надвишава стойността от 3 kW, тогава тя трябва да бъде свързана към радиални вериги. Верига е проводник, който е свързан към разпределителна платка. Освен това, на разстояние около 2 метра от печката, е монтиран свързващ блок, който свързва щита и електрическата печка.

Информация на таблото

Заслужава да се спомене отделно за щита. Проверете сами стандартите, които са посочени в инструкциите. Кабелът трябва да има 3 вени, а площта на медното напречно сечение трябва да бъде най-малко 4-6 кв. М. Ако не, тогава е необходима подмяна. Токът трябва да бъде приблизително 40-50 ампера.

Обърнете внимание на модела на щита и неговите характеристики. В този случай буквата "L" е фазата, буквата "N" е съответно нула, а земята е "PE".

Инсталиране на печката в еднофазна мрежа

Ако мрежата е еднофазна, то правилната последователност от действия ще бъде следната:

 1. Инсталираме и монтираме гнездото с 3 контакта.
 2. Прикрепяме щепсел за захранване към жицата. Жицата има 3 вени, щепселът има 3 щифта.
 3. Проводникът е свързан към електрическа печка и включен в контакт.
 4. Електрическата печка е поставена на ниво.
 5. Проверяваме работата на печката.

Монтаж на плоча в еднофазна мрежа

 

Работете с трифазна мрежа

 1. Често тази ситуация се наблюдава в крайградските домове. В този случай как да свържете електрическата печка? Предварително в стената е вграден превключвател, който затваря 3 полюса. Маркирайки върху капака на самата табела, надписите върху нея ще ви кажат как да позиционирате изхода. Във всеки случай, по отношение на стената, тя трябва да бъде поставена хоризонтално. След това правим връзката според цвета на проводниците. Ще направите всичко правилно, ръководейки се от принципа, че цветовете трябва да съответстват един на друг.
 2. Необходимо е да се закупи гнездо с такъв ток, с който той ще функционира възможно най-безопасно с печката. Броят ампери, които консумира електрическата печка, се изчислява по формулата: мощността на печката се умножава по 1000 (тоест числото просто се преобразува от киловата в обикновени ватове) и след това получената стойност се разделя на мрежовото напрежение.
 3. За да може мрежата да се натовари равномерно, в електрическия панел се полага петжилен меден проводник. Той се присъединява към контакта и щепсела с помощта на кабел на марката PVS 5x2.5. Фабрично инсталиран джъмпер се премахва между 1,2,3 контакта. Те са свързани с противоположните фази L1, L2, L3. Нулата е прикрепена към щифтове N1, N2, а земята е свързана към останалия щифт PE.
 4. Често към електрическите печки е прикрепена инсталационна схема, където всичко е правилно и правилно боядисано. Ще бъде много по-лесно да разберете как сами да свържете електрическа печка.
 5. Проверете отново, работата на печката.

Инсталиране на печката в еднофазна мрежа

 

Полезни съвети как да инсталирате електрическа печка в апартамент:

 • Не се препоръчва да се отървете от опаковката преждевременно. Ако продуктът е дефектен, това ще ви позволи да го разменяте.
 • Проверете електрическата печка, така че да няма драскотини или стружки по нея.
 • Ако в апартамента има стари проводници и там се използват алуминиеви проводници, те трябва да бъдат заменени независимо с медни.
 • От щита до изхода се полага отделен проводник, предназначен да свързва само електрическа печка.
 • За да избегнете неприятни ситуации при инсталирането на печката, използвайте гумена постелка под краката си.
7191 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите