У дома Инсталиране / настройка Вградени уреди Как да свържете съдомиялна със собствените си ръце

Как да свържете съдомиялна със собствените си ръце

свържете сами съдомиялната машинаПовечето специалисти се справят с монтажа на съдомиялната машина за малко повече от половин час, като взимат определена сума пари за работата си. Всеки уважаващ себе си собственик ще отразява: струва ли си да давате парите си за работа, която можете да направите сами? Може би не всеки мъж разбира как да свърже съдомиялна със собствените си ръце. В този процес обаче няма нищо свръхестествено. Всеки, който може да държи инструмента в ръцете си, е в състояние самостоятелно да се свърже у дома.

Най-простият вариант за свързване на такива домакински уреди са нестационарни съдомиялни машини. В този случай ще бъде доста просто да свържете дренажната система към общия дренаж, а маркучът за подаване на вода към смесителя и можете да стартирате устройството. Когато мръсните съдове се измият, машината може да бъде опакована отново и оставена настрана, докато е необходимо. Тази опция е много удобна за малки кухни.

Инсталирането на размерни съдомиялни машини може да изисква по-подробно внимание и умения, тъй като тяхното свързване предполага неподвижното положение на този тип домакински уреди. Независимата намеса в този процес може да не е винаги успешна и да отнеме много време. Затова най-малкото е препоръчително да се консултирате с опитен майстор, който има специфични знания и умения в подобни събития.

По правило маркучите за отводняване и захранване на вградената съдомиялна машина са скрити в декоративните канали под кухненския комплект и свързани с тръбата за източване в кухнята. Самата машина се вписва в дизайна на кухненските мебели.

Ако собственикът на къщата иска да свърже оборудването самостоятелно, може да се наложи следните препоръки.

Основни инструменти

Инсталирането на съдомиялната машина не е възможно без конкретен набор от инструменти и необходими части. В допълнение към факта, че непрофесионалният инсталатор трябва да запаси много време и да прочете инструкциите за тази техника, е необходимо предварително да подготвите целия комплект оборудване за самостоятелно свързване на машината. Това може да изисква:

  • сачмен клапан;
  • сифон;
  • няколко скоби;
  • предвиждат възможност за захранване;
  • перфоратор и отвертка;
  • клещи;
  • комплект гаечни ключове;
  • няколко плоски и отвертки Phillips;
  • строго хоризонталната инсталация изисква използването на ниво.

необходим инструмент за инсталиране на съдомиялна машина

Отклонението от хоризонта не трябва да надвишава повече от два градуса. Когато купувате съдомиялна машина, трябва незабавно да обърнете внимание дали има свързващи маркучи.За да свържете вградената съдомиялна машина, е необходимо да осигурите солидна основа, за да изключите възможността за нейните колебания по време на работа. В противен случай има голяма вероятност оборудването бързо да се повреди.

Всеки домакински уред, включително съдомиялна машина на всякакви модели, има инструкции за неговото инсталиране и работа. Не се препоръчва да пренебрегвате тази малка книга. Именно тези стъпка по стъпка действия трябва да се следват при инсталирането на оборудване. Най-често такива схеми за свързване са интуитивно прости и ще помогнат да се направи висококачествена връзка на домакински уред.

Вижте също - Направи си сам монтаж на вградена съдомиялна машина

Условия за кухнята

Планирането на инсталирането на вградени кухненски уреди е необходимо при създаването на общ кухненски интериор. В противен случай могат да възникнат допълнителни решения, които изискват големи и скъпи преустройства. Практиката обаче показва точно обратното: повечето хора купуват стационарни съдомиялни машини, когато кухнята отдавна е заемала кухненски метри и инсталирането на съдомиялна машина се превръща в истински катаклизъм.

Когато свързвате цялостна миялна машина в късните етапи на планирането на кухненски интериор, трябва да се разбере, че стандартният размер на ширината на съдомиялната машина е 600 мм. За да направите това, трябва да бъде осигурен кухненски шкаф в кухненския комплект в съответствие с параметрите на инсталираното оборудване. Всички необходими отвори за отводняване, водоснабдяване и електрически комуникации трябва да бъдат предварително подготвени.

Връзка за водоснабдяване

Водоснабдяването трябва да се извършва от същата пътека, по която е осигурен кухненският кран. За целта се нуждаете от маркуч, който се доставя в комплект с машина. Стандартният размер на такъв маркуч е най-малко половин метър. Ако е необходимо, може да се удължи. Но е по-добре да се избягват подобни манипулации, тъй като с течение на времето могат да се появят течове. Разбирайки качеството на водата във водопровод, е задължително да инсталирате филтърни прегради за дълбоко пречистване на водата, преди да подавате вода в съдомиялната машина. Финансовите инвестиции за придобиване на система за филтриране на вода се отбиват много бързо, тъй като техническата реставрация на съдомиялна машина е много по-скъпа.

Свързване на водоснабдителния канал към съдомиялната машина

Трябва да се осигури и аварийно спиране на водоснабдяването. За да направите това, трябва да инсталирате сачмен клапан. При някои модели вградени съдомиялни машини производителят вече осигурява надземен кран. В този случай не е необходима допълнителна инсталация на клапана.

Много често една миялна машина се нуждае само от захранване със студена вода. В някои ситуации е разрешено и използването на топла вода, тъй като това помага да се намали времето за работа на нагревателните елементи, което значително ще намали консумацията на енергия.

Вижте също - Избор на компактна съдомиялна машина

Канализация (канализация)

Отпадъчната, мръсна вода след миене на съдове се изхвърля през канала за източване. Свързването на дренажната комуникация се осъществява в „тройника“ в сифона, разположен под мивката. Монтирането на канала за източване трябва да предвижда лек наклон, така че водата да може да напусне независимо, като по този начин се елиминира възможността за връщане на отпадна течност в съдомиялната машина.

Дренажна система (дренаж) на съдомиялната машина

Също така си струва да обърнете внимание на факта, че дължината на канала за източване не трябва да бъде твърде голяма. В противен случай помпата за съдомиялна машина ще изпитва ненужно претоварване, което е нежелателно за нейната работа. Дължината на дренажния канал не трябва да надвишава два метра. За да направите това, инсталирането на апарата трябва да бъде възможно най-близо до точката на източване.

 

Захранване

Свързването на захранването с миялната машина е лесно.Трябва обаче да сте изключително внимателни: за да доставите електрически ток към помпата и двигателя на съдомиялната машина, се нуждаете от висококачествен кабел, чиято изолация ще отговаря на очакваното натоварване, без зрителни повреди. Убедително не се препоръчва да се свързвате към контакти с други кухненски уреди. Такава грешка може да провокира прегряване и топене на щепсела, контакта, захранващите кабели, корпуса на съдомиялната машина и други комбинирани елементи.

Заземен изход за съдомиялна машина

 

За миялна машина е необходимо да инсталирате отделен изход, благодарение на който това оборудване ще работи. Също така не е препоръчително да използвате удължителни кабели. Гнездото за устройството трябва да бъде заземено, това ще премахне вероятността от токов удар в момента на докосване до тялото на машината.

3772 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите