У дома Инсталиране / конфигурация Големи домакински уреди Как да свържете газова печка със собствените си ръце

Как да свържете газова печка със собствените си ръце

Инсталирайте и свържете газовата печка самиЗа да свържете печката със собствените си ръце, трябва правилно да проучите всички трудности и характеристики на тази процедура. Това е много важен процес, всеки недостатък тук може да причини непоправими последици. В случай на изтичане на газ, се излагате на сериозна опасност, точно поради тази причина е необходимо да се консултирате със специалисти, ако не сте сигурни, че знаете как правилно да свържете печката.

Общи точки при свързване на газова печка

По правило целият процес на свързване на газови печки се извършва от служител на местните газови служби. Когато мислите къде е по-добре да се обърнете за помощ, към какви професионалисти, препоръчваме да изберете класическата версия - държавната газова услуга. В тази ситуация не само ще Ви бъдат предоставени всички необходими услуги, ще получите гаранция за качествена работа плюс всички необходими документи. Традиционно във всеки най-добър случай няма непрекъснати ползи - това се отнася и за газовите услуги. Недостатъкът е продължителността на инсталацията - може да чакате на ред повече от седем дни.

Цената на услугите варира. Зависи от много фактори - марката на газовата печка, дали има електрическо запалване или не и т.н. За да свържете електрическо запалване, трябва да закачите с електрическо окабеляване. Такива процедури ще се считат за допълнителни, следователно плащането също ще бъде отделно. Разбира се, можете да започнете самостоятелно да свързвате електрическото запалване на газовата печка, ако имате опит в подобна работа, като по този начин спестявате парите си.

свързване на газова печка със собствените си ръце

Ако обаче не се съмнявате в собствените си умения, така че ще се справите сами, тогава ще бъде полезно да се запознаете с информация как сами да свържете газова печка, следвайки ръководството за безопасност и ключовите изисквания на газовите услуги.

На първо място, начинаещият трябва да се запознае с основните данни за газопровода в жилищните сгради. Всеки апартамент има централна тръба, през която тече газ (обикновено наричан щранг), който преминава през сградата от долните етажи до горните. Тръбите влизат в апартаменти от щранга, които се наричат ​​капки. Газовата печка е свързана с понижаващата тръба, направена от метал (в стари къщи) или със специален газов маркуч (в нови сгради).

Необходими инструменти и материали за монтаж

Преди да започнете инсталацията, проверете дали имате всички необходими инструменти и материали. Трябва да имаш:

  • отворени ключове и регулируеми гаечни ключове;
  • отвертки;
  • Сферичен кран и нов газов маркуч;
  • печати;
  • дрехата;
  • сапунен разтвор и четка.

Необходими инструменти и материали за инсталиране на газова печка

Демонтирайте старата чиния

Демонтираме старата плоча и на нейно място монтираме нова плоча. Преди да започнете да демонтирате, уверете се, че газовият клапан на вашата тръба е затворен. Ако газът е изключен, е необходимо да развиете застопоряващата гайка, която свързва печката и спускането. Това не е лесна материя, особено когато тръбите са стари и върху тях се нанася повече от един слой боя. Когато гайката няма да се разхлаби, можете да я отрежете и след това развийте останалото.

Тогава ще трябва да преместите печката на определено разстояние, така че да ви позволява спокойно да свържете нова газова печка. След това се отстранява чистачката, която е вградена в спускането. За тази цел едната ръка силно фиксира крана, другата го усуква. Тогава остава само да монтирате тапата върху тръбата.

Подмяна на газов клапан

Следващият етап е подмяната на стария кран с нов. Старият кран е развит, но не е напълно отстранен - ​​при първите стъпки за монтаж кранът е полезен. Тази точка на инсталиране изисква много концентрация и прецизна работа, тъй като има известно изтичане на газ. Отворете широко прозореца, след което започнете. Ще ви трябва кърпа, напоена с вода. След това трябва да прекъснете стария кран, да запушите дупката с мокра кърпа, за да блокирате газа. Изобщо не можете да премахнете теча - разберете това предварително.

След това започнете да подготвяте нишката. Не трябва да има следи от ръжда и боя, отломки или лепило върху нея. След приготвяне се увива с уплътнение, след което щепселът се отстранява. Газът започва да тече във вашия апартамент, обаче, не се страхувайте - когато крана бързо се затегне, изтичането на газ ще стане едва забележимо. Спазвайте мерките за безопасност - всички източници на открит пламък или искра са забранени в кухнята.

Подмяна на газов клапан

След това е необходима проверка за теч. За да направите това, сапунен разтвор се намазва върху ставата, за да се следи реакцията му. Мехурчетата показват теч, което означава, че газовата печка трябва да бъде свързана отново до пълното отстраняване на течовете.

В тези моменти човек не трябва да бъде мързелив и да губи бдителност, защото се говори за безопасността на вас и вашия апартамент, особено когато действията се извършват на ръка.

Монтаж на нова газова печка

Последният момент е инсталирането на закупената газова печка. Преди да го свържете, трябва внимателно да проверите маркуча за газ. Не се спестявайте от него, защото евтин, некачествен маркуч няма да ви издържи дълго време, непрекъснато ще го сменяте за нов. Внимавайте - изходът на маркуча и входа на новата плоча трябва да съвпадат.

Монтаж на нова газова печка

Нека да поговорим за самата инсталация. Уплътнението се навива върху фитинга, а именно върху външната му резба, преди да започне работа, нишката се проверява. След това арматурата трябва да се завинтва в сферичния кран, който се намира в спускащия се. След това можете да завиете газовия маркуч в резбата на газовата печка.

Сега отново пуснете проверката за теч, както по-рано. Прилагаме сапунен разтвор, когато няма мехурчета, тогава можем да говорим за правилната инсталация на печката.

Видове електрическо запалване

Днес електрическото запалване е стандартна характеристика на съвременните печки. Как обаче да инсталирате печка с електрическо запалване със собствените си ръце, като същевременно не нарушавате безопасността по време на работа с електрическа енергия? Не трябва да се появяват сериозни затруднения, имате нужда само от заземяване и самия контакт. В модерен изход днес има неутрален проводник, който действа като земя. Просто ще включите газовата печка и това е до края.

Има два вида електрическо запалване:

  • механично електрическо запалване;
  • автоматично електрическо запалване.

Когато инсталирате нова газова печка, типът на това устройство няма значение, така че не бива да спирате дотук. Основното условие е работоспособността на електрическото запалване, както и постоянното му функциониране.

Видове електрическо запалване

Въпреки че сте успели да инсталирате самостоятелно газова печка в апартамент, сервизният работник трябва да извърши контрол върху потока на газ - в противен случай ще останете без газ, тъй като нарушавате инструкциите.

Важно:

Важно е да запомните какъв вид печка трябва да инсталирате. Ако това е газ, тогава за инсталацията ще трябва да направите едно нещо, ако е електрическо - тогава друга работа по неговото инсталиране.

Ако разбирате това, тогава всичко се прави доста просто. Не се нуждаем от свръхестествени знания и умения, за да извършим независимо тази работа. Ако обаче се страхувате, че няма да се справите със задачата, тогава ви съветваме да потърсите помощ от специалист.

3679 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите