У дома грижа Големи домакински уреди Как да миете газова печка у дома

Как да миете газова печка у дома

почистете газовата печка от мазнини и въглеродни отлаганияМнозина са изправени пред проблема с постоянното замърсяване на газовата печка. Постоянното готвене, пръските от грес и кипенето на кипене са най-честите причини вашата печка да загуби първоначалния си вид. Но ако знаете как правилно да се грижите за него, да го миете правилно и редовно, можете бързо да постигнете първоначалната чистота и да удължите живота на домакинските уреди. В тази статия ще ви кажем как да почистите газова печка у дома.

Народни средства за почистване на печката

Производителите на домакински химикали непрекъснато актуализират своя арсенал от продукти, които ще помогнат за почистване дори на най-упоритите замърсявания. Но много домакини предпочитат доказани народни методи. Тъй като новите артикули в химическата промишленост са много по-скъпи, опасни и изискват специални условия за съхранение, влияят неблагоприятно върху състоянието на кожата на ръцете, следователно, трябва да носите гумени ръкавици, което допълнително усложнява процеса. В крайна сметка измиването с ръкавици е неудобно и трудно.

Ето защо преобладаващото мнозинство домакини предпочитат по-прости методи за справяне с устойчиво замърсяване. За да направите това, не е нужно да бързате в супермаркета и да харчите огромни суми пари за домакински химикали. Със сигурност всяка домакиня има всичко необходимо, за да почисти отлаганията от мазнини и сажди с народни средства: (Вижте също: Как и как да почистите керамичен котлон )

 • Перален сапун;
 • Лимонова киселина;
 • Трапезен оцет;
 • Амоняк;
 • Сода за хляб;
 • Капки анасон-амоняк.

Изброените реагенти, които винаги са във всеки дом, ще ви помогнат лесно и без усилие да почистите газовата печка у дома, дори устойчиви и упорити замърсявания под формата на мазнини и сажди. В допълнение, те лесно могат да се справят с почистването на други домакински уреди, без да навредят на повърхността и кожата на ръцете на домакинята. Измиването на газова печка с народни средства също е много икономично решение на проблема.

традиционни методи за почистване на газова печка

Стъпка по стъпка инструкции за почистване

За да почистите газовата печка у дома, трябва да направите следното:

 1. Първото нещо, което трябва да направите, е да се гарантира, че процесът е безопасен. Наистина, когато почиствате, можете случайно да докоснете дръжката на печката и да включите газа. Затова напълно изключете подаването на газ и изключете газовата печка от електрическата мрежа (ако има функция за електрическо запалване). Тази предпазна мярка ще гарантира максимална безопасност по време на почистване.
 2. Сега трябва да приготвите разтвор на сапун за пране. За целта настържете около една четвърт от парче и го разтворете в 6 литра гореща вода.Тази смес може да се използва за почистване на скарата. Просто го извадете и го потопете в голям контейнер с разтвор, така че да покрие напълно частта.
 3. След това трябва да премахнете горелките от неръждаема стомана, които, заедно с решетката, имат устойчиви примеси, подобни по състав и да ги поставите в същия басейн със сапунена вода.
 4. Сега е необходимо да се премахнат глобите, трохите и хранителните остатъци от повърхността на печката. Това може да стане с обикновена гъба с твърдо покритие. Важно условие е да не намокрите печката с вода, в противен случай целият процес на почистване ще стане много по-сложен.
 5. За да измиете дръжките и фурната, ще трябва да предвидите много по-сложни проблеми, които трябва да бъдат разгледани отделно. Това са най-трудоемките и трудни етапи, всяка домакиня с опит ще потвърди това. Но подготвителната фаза приключи. Остава само да свалите дръжките.

Почистваме скарата и горелките

Решетките и горелките от стомана, неръждаема стомана или чугун са най-издръжливата част и устойчиви на химически реагенти, така че има много възможности за ефективни почистване на газова печка вкъщи.

 • Най-лесният и ефективен начин за почистване е да ги измиете в съдомиялната машина. За да направите това, изсипете повече течност за миене на съдове в машината. След приключване на процедурата, просто изсушете решетките от неръждаема стомана.
 • Ако нямате съдомиялна машина, тогава стойката от неръждаема стомана и горелки от неръждаема стомана трябва да оставите поне дванадесет часа. След това мръсотията ще се отмие много лесно и тази част от газовата печка отново ще блести с девствена чистота.
 • Ако замърсяването е много устойчиво, след предварително накисване трябва да се използва обикновен пясък или сода за хляб. След това трябва да изплакнете частта под течаща вода и да изсушите.

За да се предотврати натрупването на нови замърсители, има много прост и ефективен начин. Следващия път, когато го почиствате, не е необходимо да го миете с часове, просто изплакнете горелката на скара и неръждаема стомана с топла вода и остатъците от замърсявания и мазнини ще изчезнат незабавно. Така че върху сухата повърхност на скарата и горелката, изработени от неръждаема стомана или стомана, почистени от сажди, нанесете следната смес:

 1. Сода пепел;
 2. Прах за пране;
 3. Прозрачно лепило за канцеларски материали.

Съотношението на съставните части трябва да съответства на съотношение 6: 1: 2. Това ще трябва да се повтаря редовно, поне веднъж на три месеца.

почистваме горелките и решетката на газовата печка

Премахваме устойчивото мастно замърсяване

Отличен вариант за омекотяване на старите мазнини и сажди е обикновената топла вода. Ако петна от мазнини се почистват трудно, ще трябва да ги оставите напоени за около половин час. След това трябва да използвате обикновена сода за хляб. Но ефектът от почистването може да се засили, като се използва сапунен разтвор вместо топла вода. Тази смес ще ви помогне да измиете дори и най-устойчивите мастни натрупвания ефективно и без значителни усилия.

След като мастните отлагания са напълно мокри, внимателно разтрийте тази смес от повърхността на чинията с гъба. Като следващ етап на обработка е необходимо повърхността да се избърше с амоняк, като се смесва с вода в равни части.

Важно:

В никакъв случай не трябва да използвате метални гъби или твърди четки, за да почистите газовата печка от мазнини и сажди. В крайна сметка, в същото време ще повредите повърхността на чинията, върху нея ще се образуват дълбоки драскотини, в които мръсотията лесно прониква. Ако не можете да измиете мръсотията с обикновена гъба, можете да я измиете с четка за зъби, а на трудно достъпни места използвайте памучен тампон.

Позната смес от сапун за пране перфектно ще почисти старите мастни натрупвания. Само в този случай сместа трябва да е много по-гъста. За целта настържете парче сапун на ренде и добавете гореща вода, докато се получи консистенция, подобна на паста.Поставете получената смес върху повърхността на газовата печка, оставете я за четвърт час и след това изплакнете и подсушете.

Друг чудесен начин за почистване на стари мазни петна е използването на лимонена киселина. Сложете го на печката и го избършете след четвърт час. А с изгорелите замърсители, които също създават много проблеми, е лесно да се справите със смес от трапезен оцет и амоняк.

премахнете мръсотията от печката

Ефективно почистване на дръжката

Дръжките на газовата печка са един от най-трудните неща за почистване. Те бързо се замърсяват и имат сложна форма, така че почистването на химикалките от мръсотия у дома е много по-трудно. Ако дръжките на газовата печка са лесно сменяеми, тогава те могат да бъдат накиснати в разтвор с почистващ препарат. Можете да използвате разтвор на сапун за пране, приготвен по същите принципи, както за решетката. Продължителността на накисването трябва да бъде най-малко осем часа. В същото време различните замърсители омекват доста добре, което допринася за много бързото им по-нататъшно почистване.

Ако не искате да чакате толкова време, тогава можете да добавите оцетна есенция към разтвора, което ще помогне за ускоряване на целия процес на накисване, с разход на една супена лъжица от есенцията на литър сапунена смес. След това трябва да кипнете писалките в разтвора в продължение на пет минути. Не забравяйте да спазвате мерки за безопасност, за да изключите попадането на този микс върху кожата на ръцете. Най-добрият изход биха били гумените ръкавици, които напълно предотвратяват възможността за химическо изгаряне. След като дръжките, които са претърпели кипене, се охлаждат, всяка мръсотия може лесно да се отстрани с домакинска гъба.

Много по-труден е въпросът, ако дръжките на печката не са сменяеми. Но в този случай можете да намерите изход и да ги почистите у дома. За целта използвайте импровизирани инструменти, които лесно могат да проникнат дори на недостъпни места. Те включват клечки за зъби, памучни пъпки и четки за зъби. Първо трябва да накиснете малко дръжките, за това ще трябва да нанесете сода върху тях с влажна гъба. Освен това, ако петната са постоянни, най-добре е да вземете сода. След това използвайте памучни тампони и четка за зъби, за да нанесете амоняк върху мръсотия на трудно достъпни места. След като изчакате четвърт час, можете да продължите да миете дръжките.

почистете дръжката на газовата печка

Почистване на газова печка

Без значение какви маркетингови ходове използват маркетолозите, дори най-новите химически продукти са много трудни за справяне с почистването на фурната. Но с помощта на народни средства можете да постигнете желания резултат и почистете фурната от мазнини и въглеродни отлагания.

 1. Първо трябва да премахнете повърхностните замърсители, за това трябва да избършете вътрешните стени на фурната с хартиени кърпи и да нанесете върху тях разтвор от сапун за пране, оставяйки го за четвърт час.
 2. Вземете лист за печене и изсипете в него подготвената сапунена смес. След това сложете във фурната за половин час при температура 120-150 ° C.
 3. Изплакнете мръсотията с мека влажна кърпа от страните на фурната.
 4. Ако мръсотията не се е отстъпила напълно, тогава може да се приложи друг ефективен метод. Навлажнете навлажнените стени със смес от сода и лимонена киселина. След четвърт час просто изплакнете разтвора с гъба от повърхностите.
 5. Течният амоняк е чудесен начин за почистване на фурната от мазнини и въглеродни отлагания. Необходимо е стените да се навлажнят с тях и да се оставят за една нощ. След това просто трябва да изплакнете всичко с топла вода.
 6. Специално приготвена паста от сода, сол и обикновена топла вода бързо и ефективно премахва примесите. Също така трябва да се нанесе върху стените и да се остави за десет часа. Ще се изумите от резултата, когато започнете да измивате мръсотията.
 7. Можете просто да нанесете ядивна сол върху стените на фурната с дебел слой и да поставите на 150 ° C. След тридесет минути изключете фурната и оставете да изстине за малко. Тогава остава само да измиете залепващата мръсотия.

Сега знаете как и как да почистите газовата печка у дома.Всеки от описаните методи помага бързо и без финансови разходи да се измие и да се отърве от почти всяко замърсяване на газовата печка, което отново ще свети като ново.

13545 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите