У дома Инсталиране / конфигурация Големи домакински уреди Възможно ли е транспортиране на хладилник, лежащ отстрани?

Възможно ли е транспортиране на хладилник, лежащ отстрани?

Как да транспортираме хладилникаХладилникът е незаменим предмет от домакински уреди във всяка къща или апартамент. Когато сменяте местожителството си или когато купувате нов хладилник, възниква въпросът как да транспортирате хладилника? Транспортирането на такива продукти се затруднява не само поради големия им размер, но и поради наличието на фреон в тях - вещество, което има повишена течливост.

 

Следователно, в случай на най-малък дефект, газът се изпарява, а самото оборудване се проваля. Собственикът или трябва да се свърже с сервизен център за ремонт на хладилника, или дори да закупи нов хладилник.

Това ще доведе до значителни финансови разходи. За да избегнете подобни проблеми, е по-добре веднага да транспортирате това оборудване правилно.

В какво положение трябва да се транспортира хладилникът - легнал или изправен?

Производителите препоръчват да транспортират такова оборудване само в изправено положение (изправено), като използват оригиналната опаковка, която може да предпази хладилника от удар и механични повреди. За да се предотврати изтичането на фреон, хладилникът се носи (ако пространството позволява) и в изправено положение.

Важно:

Цялата информация относно връзката, работата и транспортирането на хладилниците е в инструкциите, приложени към всяко устройство.

Въпреки широко разпространеното убеждение, лежането не се препоръчва. Тъй като това може да доведе до счупване или изместване на хладилния компресор. За да се избегне това, се използват специални болтове за фиксиране на компресора. Това е особено вярно, когато хладилникът се транспортира на дълги разстояния.

В каква позиция може да се транспортира хладилникът

Също така, когато транспортирате оборудване в легнало положение, може да има такъв проблем като разпръскване на масло в компресора или когато оборудването е наклонено на която и да е страна. Това води до попадане на масло в тръбата на вентилатора, в резултат на което се запушва, което се превръща в пречка за нормалната циркулация на фреона. Поради тази причина хладилникът престава да изпълнява основната си функция - да охлажда храната.

Ето защо производителите препоръчват транспортиране на оборудване само в изправено положение.

Вижте също - Колко градуса трябва да има в хладилника и фризера

Подготовка на хладилника за транспортиране

Транспортирането на хладилника, както и цялото оборудване с големи размери, е доста проблемна задача. А безопасността на техниката зависи от това колко правилно ще се извърши тази операция.

Ако все още нямате възможност да поръчате автомобил с високо тяло, за да транспортирате оборудването в изправено положение (изправено), трябва да знаете как правилно да транспортирате хладилното оборудване, докато лежите. Тоест в хоризонтално положение:

 • На първо място, трябва да изключите хладилника от захранването, да извадите всички продукти и да го размразите;
 • Всички тави, рафтове и други контейнери трябва да бъдат извадени от уреда и сигурно опаковани в картон или вестници;
 • Също така е много важно да фиксирате сигурно вратата на устройството, в противен случай може да излезе. За тези цели можете да използвате пластмасови канапи, широка лента или каишки;
 • Преди да транспортирате хладилника, обърнете внимание и на компресора. Много производители поставят специални транспортни болтове на компресора, които просто трябва да затегнете. Ако те отсъстват, тогава компресорът трябва да бъде фиксиран с гумени или картонени уплътнения.
 • Този артикул от домакински уреди трябва да се постави в оригиналната опаковка преди транспортиране. Ако обаче сте го изхвърлили или той се е счупил, можете да използвате картон или филм за тези цели. Основното е, че калъфът е защитен от драскотини и други повреди.

Сега трябва правилно да подготвите самото превозно средство, в което ще се извършва транспортирането на такова студено оборудване, легнало (от неговата страна). Най-често транспортните екипажи използват камион "Газел" за тези цели. Подът на тялото трябва да бъде покрит със старо одеяло или картонът да бъде положен на няколко слоя. Самото устройство трябва да бъде разположено легнало отстрани, така че пантите на вратите да са отгоре, а не отдолу.

Ако трябва да транспортирате хладилник в съветски стил, трябва да фиксирате сигурно компресора в хоризонтално положение, като използвате специално проектираните транспортни болтове. В този случай няма значение на какво разстояние се извършва транспортирането.

Трябва да се обърне специално внимание на осигуряването на устройството вътре в тялото по време на такова събитие. В случай на лоша фиксация, в случай на неочаквано спиране, хладилникът може да удари каросерията на автомобила и да се повреди. Което разбира се е крайно нежелателно.

Кога мога да включа хладилника след транспортиране?

Ако не сте присъствали по време на транспортирането на вашия стар или нов хладилник, тогава първо попитайте в каква позиция е транспортиран. Факт е, че производителите строго не препоръчват да накланяте хладилника на повече от 40 ° по време на транспортиране, особено модерните модели. В някои случаи размерите на хладилника не позволяват транспортирането му, докато стои, а превозвачите са принудени да транспортират хладилника на неговата страна.

В този случай моторното масло може да изтече от компресора в хладилния кръг. Ако хладилникът се стартира незабавно, той ще се опита да избута маслото по протежение на капилярните тръби. Всички знаем, че маслото, за разлика от газообразния хладилен агент, почти не се компресира и компресорът ще работи на границата си, за да го избута. Ако работи на ограничението за дълго време, като цяло компресорът ще се провали и ще трябва да бъде заменен с нов.

Има няколко фактора, които влияят колко дълго може да се включи хладилникът след транспортиране:

 • Ако хладилникът е транспортиран в хоризонтално положение, е необходимо да изчакате 8-16 часа (през това време маслото ще се върне на мястото си).
 • Ако хладилникът е транспортиран в топло време и в изправено положение, ще бъде достатъчно да изчакате 2-4 часа.
 • Ако хладилникът е транспортиран стоящ през есенния или зимния период, тогава той може да бъде включен не по-рано от 4-6 часа (през това време хладилникът ще се загрее до стайна температура и целият кондензат ще се изпари).

Важно:

Не се препоръчва незабавно да се зареждат празни камери с голямо количество храна. Препоръчително е да добавите малко, за да може компресорът да се справи с товара.

Транспортираме правилно стария хладилник

Тук трябва да извършите същите действия като при транспортиране на съвременни устройства. Тоест, трябва да изключите от електрическата мрежа, да извадите цялата храна, да размразите, да опаковате тави и контейнери в картон, сигурно да заключите вратата. По-добре е, разбира се, транспортирането на съветския хладилник да се извършва в изправено положение, но поради общите му размери това е много трудно. Защото главно оборудването се транспортира от страната му, тоест в хоризонтално положение.

как да транспортира стар хладилник

Обаче светските устройства са много чувствителни към преобръщане, поради което компресорът трябва да бъде здраво фиксиран, като се използват транспортни болтове за фиксирането им. Носенето, както е при съвременните устройства, трябва да се извършва в изправено положение.

Поръчайте услуга или извършете цялата работа сами?

Винаги има изкушението да се извършва такава работа, без да се прибягва до услугите на специализирани компании, за да се спестят финансови средства. Но доколко е оправдана тази икономика? Всичко зависи от размера на хладилното оборудване. Така например, малки еднокамерни фризери могат да се транспортират независимо, надеждно да се опаковат в картонени или фабрични опаковки. Особено когато става дума за къси разстояния. Но какво ще стане, ако трябва да транспортирате хладилници с големи размери и на много впечатляващи разстояния? А какво ще стане, ако такъв хладилник ще бъде транспортиран в малък камион, лежащ плосък?

как да транспортирате хладилник сами
Тук просто не можете да направите без специализирана помощ. В този случай спестяванията няма да са подходящи, освен това могат да доведат до още по-големи разходи (в случай на повреда поради неправилно транспортиране). Освен това транспортните услуги на такъв план не се различават по високите финансови разходи за клиента.

Как се провеждат подобни събития в специализирани компании?

Тази операция се извършва на няколко последователни етапа:

 1. Оценка на техническото състояние на устройството (тегло, размери);
 2. Избор на превозно средство за надеждно и безопасно транспортиране;
 3. Подготовка на автомобила и хладилника за транспортиране;
 4. Превоз на хладилно оборудване;
 5. Разтоварване и повдигане на желания под.

След това служителите на компанията могат да проведат консултация относно първата връзка след транспортиране.

Цената на такава услуга не е толкова висока, че да рискува. В действителност, в случай на неуспешен транспорт, разходите могат да бъдат много по-значителни от заплащането за работата на движеща се фирма.

Как се провеждат подобни събития в специализирани компании?

Емисионна цена

Цената на такава услуга зависи от много фактори, основните от които са: общите размери на домакинските уреди, тяхното количество (един собственик може да има не само хладилник, но и фризер), разстоянието, което ще трябва да бъде преодоляно.
Въпреки това, заслужава да се отбележи, че в този случай, вашето оборудване е гарантирано да остане безопасно и стабилно.

Вижте също:

6342 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите