У дома Инсталиране / конфигурация Големи домакински уреди Колко градуса трябва да има в хладилника и фризера

Колко градуса трябва да има в хладилника и фризера

Откакто е измислен хладилникът, той се е превърнал в един от най-незаменимите домакински уреди. Трудно е да се намери семейство, което не би оценило това прекрасно звено. Ниската температура в камерите на хладилника позволява за дълго време да се запази свежестта на продуктите, което означава да спестите семейния бюджет.

Хладилникът обаче ще има полза само ако се спазва правилния режим на работа. Много експерти в областта на развитието на домакински уреди и до днес спорят за това каква температура в хладилника и фризера ще бъде оптимална. На този въпрос е доста трудно да се даде точен отговор, тъй като всеки производител определя свои собствени правила и разпоредби въз основа на конструктивните характеристики на своя модел.

 

Защо температурата в хладилника е различна?

В техническите норми, използвани в тази област, има определени стандарти, които се използват от всички производители без изключение. Това означава, че потребителят има право да регулира режима както във фризера, така и в хладилното отделение, но в разумни граници. Всеки хладилник има собствена минимална и максимална температура, над която регулаторът просто не работи.

Защо се случва това? Оказва се, че всичко е много логично. Всеки хранителен продукт има своя собствена температура на съхранение и производителят може да гарантира неговата свежест, само ако температурният режим не е нарушен. Освен това различните хранителни продукти се осигуряват с различна температура на съхранение. Например такива:

 • мляко и млечни продукти (заквасена сметана, кефир, сирена, извара и др.) - от +2 до +6 ˚С;
 • яйца - от +2 до +4 ˚С;
 • сурови зеленчуци - от +4 до +6 ˚С;
 • риба - от - 4 до - 8 ˚С;
 • месо - +1 до + 3˚С (не повече от 36 часа);
 • морски дарове - от -18 до -24 ˚С;
 • наденички - от +2 до + 5˚С.

колко - в хладилника - трябва да са градуси

Разбира се, това не е пълен списък. Ако се съмнявате в температурата, при която трябва да се съхранява един или друг продукт, внимателно изучете опаковката. Производителят трябва да се грижи за вас и да предостави необходимата информация.

Производителите на хладилна технология проявяват същата грижа за потребителите. За да осигурят на купувача възможност да съхранява продуктите в съответствие с изискванията, хладилниците имат няколко зони за съхранение, всяка от които спазва индивидуален режим.

Вижте също:

Зоните за съхранение в зависимост от температурата

фризер

В зависимост от модела на хладилника, t ° C в това отделение може да бъде от -6 до -25 ° Celzius. Най-ниската температура във фризера на хладилника се използва само за шоково замразяване. Оптималната температура се приема при -18 ˚С. Ето колко градуса преобладаващото мнозинство от производителите предлагат да инсталират във фризери.

Настройката на температурата във фризера зависи от това какво се съхранява там. Определянето на най-ниската възможна температура на устройството е много просто. В почти всеки хладилник снежинките или звездите са боядисани на панела за регулиране на температурата или на друго място. Всеки от тях означава обхват от 6 градуса. Като преброите броя на снежинките, можете да определите най-ниската възможна температура, която може да поддържа вашия хладилник.

Зона на свежест

Такова отделение няма във всеки хладилник. Наличието му е предимство на по-новите модели. Зоната за свежест е специално място в общата охладителна камера. Там се поддържа температура, близка до нула. Това е оптималната температура в хладилника, при която развитието на различни микроорганизми значително се инхибира. И, следователно, продуктите издържат много по-дълго.

Има два вида подреждане на "зона на свежест":

 • Тече чекмедже.
 • Отделна изолирана камера, в която се поддържат определена температура и влажност. В този случай „Зоната на свежестта“ най-често се разделя на още две отделения. Единият от тях поддържа влажност около 55%, а другият - 95%. Първата се използва за съхранение на риба, а втората за зеленчуци.

Температурата и в двете отделения е настроена на 0… + 1˚С. При такава t ° C хранителните продукти не са напълно замразени и запазват своите полезни свойства най-добре.

Зоната на свежест в хладилника - какво е това?

"Зона за свежест" обикновено съхранява:

 • риба, месо, полуфабрикати от месни продукти (не повече от седмица);
 • колбаси;
 • сирена;
 • всякакви млечни продукти, с изключение на извара;
 • зеленчуци и плодове, с изключение на домати и банани;
 • зеленина.

Също така това отделение на хладилника може да се използва за бързо охлаждане на алкохолни и безалкохолни напитки. Но не бива да слагате там бира, квас и натурални сокове. Те имат по-висока температура на съхранение.

Други отделения

Обърнете внимание на горните рафтове, както и най-близкото отделение до "Зона на свежест". Температурният режим в тази част на хладилната камера се поддържа в границите от + 2 ... + 4 ° С. На тези рафтове можете да поставите яйца, сладкиши и торти, полуфабрикати, млечни продукти. Месото и рибата могат да се оставят тук за не повече от 36 часа.

Среден рафт. Тук нормалната температура се колебае на нивото от + 3 ... 6 градуса по Целзий. Супи, сосове, приготвени ястия и други продукти са най-добре поставени в тази част на хладилника.

Долен рафт и отделение за зеленчуци. По стандарти правилно настроената t ˚ в това отделение не може да надвишава 8 ° C. На практика обаче обикновено има +6 ° C. Можете да поставите толкова продукти, колкото ви харесва тук, които няма да съхранявате дълго време.

Видове хладилници по метод на управление

Всички домашни хладилни агрегати се различават главно по начина, по който се контролират. В зависимост от модела, термостатите могат да бъдат електронни и механични.

 • Електронно. Всичко е много просто. На предния панел на хладилната камера има специален сензорен панел. С негова помощ можете правилно да зададете желаната температура.
 • Механична. В едната или в двете камери на хладилника има копче за механично превключване. Като го завъртите по посока на часовниковата стрелка или в обратна посока, можете да зададете желания режим.

Начини за регулиране на температурата

Ако не сте сигурни каква температура трябва да бъде в хладилника, инсталиран в дома ви, погледнете в паспорта на продукта. Всички режими, които са оптимални за вашия модел, са регистрирани там.

Вижте също - Каква е оптималната температура за фризерното отделение?

Характеристики на температурните режими на различни модели хладилници

Много модели съвременни хладилници позволяват не само да коригират режима на работа на отделенията за хладилник и фризер, но и да зададат собствената си температура за всеки рафт поотделно.

Електронни модели

Liebherr

Хладилниците от тази марка имат електронно управление, както и отделно регулиране във фризерното и хладилното отделение. В допълнение, Liebherr имат няколко специални режима:

 • SmartFreeze - супер бързо и висококачествено замразяване. В този режим се активира повишена циркулация на въздуха във фризерното отделение. Това ви позволява да замразите толкова храна, колкото е необходимо на домакинята за кратко време.
 • CoolPlus - този режим позволява на хладилника да се адаптира към температурата на околната среда. Когато температурата в стаята спадне, компресорът ще започне да работи периодично.

Механично контролирани хладилници

Атлант

Хладилниците от тази марка имат главно механично управление. Предлага се тук да се регулира температурният режим с помощта на копчето на термостата, което има 7 позиции. Положение "1" задава най-високата температура, позиция "7" - най-ниската. Ако преместите копчето на термостата на числото "0", компресорът ще се изключи.

Gorenje

Подобно на хладилниците на марката Atlant, тези устройства най-често имат механично управление. Копчето на термостата тук има плавен превключвател от Макс на Мин. Първият режим се препоръчва да се използва в помещение с температура на околната среда по-ниска от + 16 ° C. И в помещения с температура над 25 градуса, струва си да превключите регулатора на минимум. Колко можете да заложите, можете да решите независимо, но средната позиция се счита за оптимална - ECO режимът.

Indesit

Друга марка на механично контролиран хладилник. Термостатът на хладилниците от тази компания има пет позиции:

 • "1" - висока температура;
 • "5" е най-ниската t ° C.

Хладилници с отделни режими на управление

Stinol

Хладилниците на тази компания имат два термостата, независимо един от друг. Всеки от тях има пет позиции от най-ниската до най-високата. Също така във фризера има допълнителен режим на супер охлаждане.

LG

Повечето модели имат и отделни камери за контрол на температурата.

Samsung

В почти всички устройства на Samsung температурата във фризера и хладилното отделение се контролира отделно.

 • В хладилника температурата първоначално е предвидена за +3 ° C. Ако искате да промените режима, трябва да натиснете бутона на хладилника съответния брой пъти. Диапазонът на регулиране е от +1 до +7 градуса по Целзий.
 • Във фризера температурният режим е настроен по същия начин, а диапазонът на управление е от -14 до -25 ° C. Също така във фризера има режим на бързо замразяване. Може да се активира за 72 часа, след което хладилникът ще се върне към първоначалните настройки.

Bosch

Хладилниците на тази марка са регулирани по приблизително същия начин като Samsung. В допълнение, има режим на Super Cooling. След 6 часа работа температурата постепенно се настройва на около +2 градуса.

Използвайте правилно хладилника

След като установите каква е оптималната температура в хладилника на вашата марка, изобщо не е необходимо да сте дежурни с термометър близо до него. Режимът, посочен в паспорта, се поддържа автоматично от хладилника. Спонтанната промяна на температурата във всяко отделение на хладилника показва неизправност. За да предотвратите това да се случи, трябва да следвате простите правила за използване на този домакински уред:

 • В никакъв случай не поставяйте топли и особено горещи храни в хладилника. Не забравяйте да изчакате, докато изстине до стайна температура.
 • Затворете вратите на хладилника плътно и проверете качеството на уплътнението, монтирано около вратите.
 • Не поставяйте едновременно твърде много храни. Въздухът в камерата трябва да циркулира свободно.
 • Опитайте се да съхранявате опакованата храна в хладилника. Това ще предотврати изсъхването на неприятните миризми и храна. Най-добре е да използвате пластмасови или стъклени контейнери за опаковане.

Вижте също:

76467 2

2 мисли за „Колко градуса трябва да има в хладилника и фризера“

 1. Юрий:

  Благодаря, добре

 2. Оксана:

  За надарените, биха могли да пишат, Макс е колкото е възможно по-студено, или обратното, повишава температурата в хладилника. Е, аз съм такава блондинка. И в инструкциите за моето изгаряне няма дума на руски. И дори няма нормални снимки, които да шпионират.

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите