У дома грижа Големи домакински уреди Как да мия хладилника и какви почистващи препарати мога да използвам?

Как да мия хладилника и какви почистващи препарати мога да използвам?

Как да почистите правилно хладилникаЗа да почистите правилно хладилника, трябва да знаете как да го направите правилно. Това е задължително и редовно лечение, за да се отървете от лошите миризми и вредните бактерии. Обмислете подробно средствата, които ще ви помогнат бързо да измиете всички детайли на хладилника - пластмаса, метал и стъкло. Ще ви кажем как и с какво да измиете хладилника от пожълтяване вътре, премахнете стикери от него, залепвайки частици от храната, отървете се от мазнините и неприятната миризма.

 

Редовно почистване

За да поддържате чистотата, трябва да спазвате тези ежедневни правила:

  • Не поставяйте мръсни съдове на рафтовете;
  • не забравяйте да изтриете останалата мазнина и вода, попаднали вътре;
  • не пазете развалена храна в нея

Направете правилното нещо, ако избършете рафтовете, тъй като се замърсяват. За да поддържате външната среда чиста, достатъчно е да я миете седмично със сапунена вода. Всъщност от честото докосване с ръце хладилникът бързо се замърсява.

Редовното почистване на хладилника е гаранция за чистота

За да почистите вътрешността на хладилника, се нуждаете от търпение, желание и специални инструменти. Тук сапунена вода няма да работи. Може да причини неприятна миризма.

Новото оборудване трябва да бъде добре измито и вентилирано, преди да бъде включено, за да премахнете фабричните миризми и прах.

Грижата за хладилника изисква известно умение и спазване на правилата. В същото време е важно да знаете как да миете хладилника и с какви средства можете да се справите с неприятните миризми и вредните бактерии. Тази процедура е проста и изисква редовно и висококачествено изпълнение.

Вижте също:

Етапи на общо почистване на хладилника

Редовното почистване на хладилника е проста процедура. Нека разгледаме подробно как да го измиете по време на общото почистване. Важно е да следвате правилно стъпките.

  1. Деактивирайте първо и напълно размразяване на хладилника... Тази процедура се извършва най-малко веднъж на няколко месеца.
  2. След това трябва да извадите всички продукти и да ги поставите на хладно място. Можете да използвате контейнер с ниска топлопроводимост и да поставите малко храна в него. Всичко това ще помогне да се запази свежестта и качеството на продуктите по време на общото почистване в хладилника. Когато планирате почистването си, не трябва да се запасявате с бързоразвалящи се храни, за да не се налага да търсите временно място за съхранението им.
  3. Извадете всички стъклени и пластмасови рафтове, подставки и съдове и ги оставете да се затоплят до стайна температура. След измиване с гореща вода и не забравяйте да изсъхне.
  4. Как и какво да се измие вътре? Тук е важно да изберете средство, с което можете качествено да почистите оборудването от остатъци от мазнини, храна и мръсотия. За да направите това, содата, разтворена в топла вода, ще помогне.
  5. Когато почиствате, не забравяйте да избършете всяко кътче, вдлъбнатина и уплътнение на вратата, за да премахнете всички остатъци от храна и мазнини и по този начин да предотвратите разрастването на бактерии.
  6. След това продължете да измивате външната страна на хладилника. Отстранете пръстовите отпечатъци, стикерите и пръските по време на готвене. Ще бъде правилно да почистите външната страна на задната стена на хладилното отделение с прахосмукачка или специална четка.
  7. Окончателната работа ще бъде избърсване на цялата повърхност с гъба, потопена в чиста вода. След това избършете всичко сухо със салфетка или кърпа. Не забравяйте да се уверите в качеството на извършената работа. Ако остане неприятна миризма, използвайте лимонов клин. След това не забравяйте да го оставите на въздух в продължение на няколко часа.

Всички тези основни правила ще ви помогнат да извършите висококачествено общо почистване на оборудването. Тази процедура ще отнеме около час. Но всичко зависи от размера на хладилното оборудване и степента на пренебрегване. Времето за размразяване не се взема предвид, тъй като този индикатор е различен за различните модели.

Какви почистващи продукти мога да използвам?

Не се препоръчва миене с абразивни материали. За почистване вътре не използвайте миещи гелове и течности със силна специфична миризма, съдържаща аромати. Силно замърсено място, в началото е по-добре да го накиснете добре, а след това да го премахнете с мека гъба или кърпа.

Да се отървете се от миризмата в хладилника, можете да добавите малко оцет към топла вода, която ще почисти и дезинфекцира добре повърхностите. Този метод е добре, ако миете нов хладилник.

Содовият разтвор ще ви помогне да се справите със замърсяването и миризмата. Достатъчно е да добавите една супена лъжица сода за хляб към един литър топла вода и да разбъркате добре.

Не използвайте почистващи препарати за отстраняване на мазнини. Трудно е да го премахнете напълно от повърхността на устройството, което означава, че може да попадне върху храната. Забранено е използването на белина или корозивни вещества, които могат да повредят пластмасови и гумени части.

Изплакнете уплътненията на хладилника с обикновена чиста вода. За изваждане на мухъл от хладилника и използвайте тиган с палитра, като го разреждате в съотношение 1:10.

Сега знаете как и какво да почистите вътрешността на хладилника. Следвайки тези прости правила, ще поддържате хладилника чист и ще удължите интервалите между общо почистване на хладилника.

Вижте също:

4981 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите