У дома Правила за работа Големи домакински уреди Възможно ли е да се сложи горещо в хладилника?

Възможно ли е да се сложи горещо в хладилника?

Малкият син дойде при баща си и попита малкия ... „Защо не можем да сложим горещи неща в хладилника? Майка ми ми забрани да слагам желе! И ми се иска да изстине бързо! Ще замръзне по-бързо в хладилника, татко! “

Бащата, като правило, категорично казва: "Защото ще се счупи!" Но детето не е доволно от това обяснение и просто решава, че следващия път ще готви желе, когато в дома няма допълнителни очи. За да обясните на детето какво ще се случи с хладилника, не би навредило да знае със сигурност защо това се случва. В този преглед ще разберете защо е невъзможно и какво ще се случи, ако сложите горещо в хладилника.

Какво се случва с хладилник, ако сложите гореща храна в него?

Може би всеки възрастен е наясно, че не можете да слагате гореща храна в хладилника. Но децата - не в знанието! И от време на време се стремят да вкарват гореща храна в него. Ако възрастните имат време да забележат - добре, ако - не, тогава прословутата чаша с току-що сварено желе се появява в клетката, например ...

И, ако това е еднократен случай, тогава, разбира се, глобални последици няма да настъпят. Но ако това се случва редовно, тогава - спестете за нова единица!

Какво ще се случи с хладилника, ако го сложите горещо

Ето списък на проблемите, до които води такава небрежност:

 • Работата на мотора на хладилника за износване и бързото му отказ
 • Кондензация с гниеща миризма
 • Образуване на ледена кора, която предотвратява работата на кондензатора
 • Прекомерна консумация на електроенергия

Както можете да видите, последната точка е просто глупост в сравнение с първите три. По-долу ще обясним подробно защо се получават такива последици, тъй като едно е просто да знаем, а друго да разберем.

Вижте също:

Защо точно това се случва и устройството на хладилния агрегат

В този блок няма да разглеждаме ултрамодерни системи, в които по-горещото в камерата е допустимо. Такива хладилници са в природата, но поради високата цена не много хора могат да си позволят това удобно нещо.

И така, как работи един обикновен хладилник?

 • Компресор - на руски език, мотор, който задвижва специална течност в кръг, за да охлажда продукти. Тоест, добре познатият фреон.
 • Фреонът е специален хладилен агент, който, движейки се в кръг, дърпа топлината от продуктите вътре
 • Кондензаторът е онази част от хладилника отзад, която отвежда топлината отвън.
 • Изпарителят е задната, вътрешната стена на хладилния агрегат, проектиран да насочва топлината директно към кондензатора. Да, точно там се образува ледената кора, ако забравите да затръшнете вратата или да я запалите.

как е обикновен хладилник
Със сигурност вече ви е станало малко по-ясно защо възниква претоварването. Фреон, той просто не е в състояние да охлажда продукти, които не са на стайна температура в периода, който му е отреден, както е планирано от инженерите.

Както знаете, хладилникът не работи денонощно. Работи за кратки периоди от време и моторът се стартира само когато температурата в камерата надвишава зададената норма, например, 2-5 градуса.

Тогава моторът влиза в работно състояние, задвижва фреона в кръг, той от своя страна дърпа топлина над себе си, дава го на изпарителя, изпарителят го довежда до кондензатора и компресорът, с чиста съвест, се изключва. Целият този процес отнема 10-15 минути, не повече.

Но какво се случва, ако горещ продукт влезе в камерата? Температурата вътре в камерата се повишава прекомерно, фреонът започва да се движи напред-назад, но температурата все още се задържа. Той бяга и бяга, но температурата и не мисли да падне ... И е принуден да тича в кръг в продължение на много часове, вместо предписаните 10 минути! Какъв мотор може да се справи?

В резултат на това животът на мотора се съкращава много бързо. Освен това, поради интензивна работа, върху задната стена на хладилника се образува ледена кора, тоест изпарителя. А ледената кора, ако си спомняте, поддържа топлина като термос! Тоест не го води към кондензатора, а го държи вътре в камерата. И от това моторът прегрява и намотката започва да гори ...

Можете ли да си представите обхвата на трагедията и какво е принуден хладилникът ви да оцелее? Така че, да се надяваме, сега въпросът „Мога ли да сложа горещо в хладилника?“ няма да имаш.

Вижте също - Мога ли да поставя хладилник в близост до батерията?

В кои хладилници е категорично невъзможно да се слага горещо

Естествено, в хладилници, произведени в СССР. Това е на първо място. Но не са останали толкова много от тях, в общи линии хората вече са успели да придобият по-модерни дизайни.

Но съвременните хладилници са разделени на такива, в които е възможно да се поставят горещи, и в които категорично е невъзможно. Най-често срещаната версия на съвременните хладилници е „капковата система“. Тоест, това е, когато кондензат тече по задната стена на изпарителя. Така че, да се слага горещо в тях е забранено!

В кои хладилници е категорично невъзможно да се слага горещо

Също така има хладилници, в които можете да поставите, но само в една, специално отделена камера. Останалата част от пространството ще реагира на повишените температури по същия начин като добрия, стар, съветски хладилник.

В кои хладилници мога да слагам горещи чинии?

В тези, които са направени по сложен начин, който не отделя топлина. Такива системи се наричат, както следва:

 • Westfrost
 • Без слана
 • кльопам

Ако нищо такова не е написано на вашия хладилник, тогава дори не се изкушавайте да сложите топла супа само за 5 минути! Ако е писано, тогава сложете топлата супа в хладилника, но също без фанатизъм. Едно е да сложиш малка купа супа, а друго е съд с топлина.

Малки трикове за бързо охлаждане на храната

Това е особено вярно през лятото. В горещината готвената храна, докато се охлажда, успява да вкисне три пъти. За да не се случи това, след готвене поставете тигана в купа със студена вода. Докато водата се затопли, сменете я с нова порция.

Но, супата не е толкова интересна за вашите деца ... Как в крайна сметка бързо да охладите чаша желе? Тъй като на стъклото няма дръжка и поставянето й в голям съд не е толкова удобно, най-добрият начин да го охладите до стайна температура е да го потопите в гореща течност ... замразени чаени лъжички!

Дръжте 5-6 замразени лъжици на склад и уведомете детето за това, като предварително му обяснихте по популярен начин: "Защо не можете да сложите горещи неща в хладилника."

Вижте също:

6444 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите