У дома Ремонти Големи домакински уреди Хладилникът замръзва храната: защо се случва това?

Хладилникът замръзва храната: защо се случва това?

Ледообразна храна, слоеве лед и сняг по стените на двете камери, замръзване дори в зоната на свежест, където температурата не трябва да пада под 2 градуса - всички тези симптоми показват, че хладилникът замръзва твърде много. Причината за това явление не е задължително да се крие в разбивката на единицата. Понякога проблемът възниква поради факта, че собственикът му се страхува за безопасността на продуктите в горещо време и усуква регулатора на температурата до максимум. В такава ситуация компресорът започва да работи за износване, в резултат на което хладилникът започва да замръзва.

В такъв случай можем да препоръчаме промяна на настройките, задаване на средна стойност за регулатора, което ще гарантира надеждна защита на храната от летните горещини. В противен случай ще е необходимо да се извърши диагностика, за да се установят причините за неправилната работа на устройството.

Има редица неизправности, поради които хладилникът може да замръзне твърде много, замразявайки цели ледени гърнета по стените. По-долу ще разгледаме всички възможни опции, както и как да отстраните неизправностите.

Проблем със сензорите и контрола на температурата

За да се справите с този проблем, имате нужда от минимални познания за това как работи хладилникът. Във всяка от неговите клетки са инсталирани специални сензори. Те постоянно следят температурата на въздуха и когато тя се повиши или падне до определена граница, те изпращат сигнал за включване или изключване на компресора. Ако някой от тези сензори се повреди, контролът на температурата спира, което води до следните последствия:

  • компресорът започва да работи без спиране, което може да причини бързото му отказ;
  • дори при правилната температура хладилникът замръзва храната;
  • голямото натоварване в крайна сметка води до повреда на мотор-компресора.

Ако зададете термостата на средно положение, но двигателят не се изключва дълго време, не се надявайте, че проблемът ще отмине сам. Свържете се с сервизен център, за да диагностицирате и замените сензора, за да възстановите нормалната работа на хладилника.

Вижте също:

Нарушаване на херметичността на една от камерите и образуване на конденз

Ниската температура в хладилните камери се поддържа поради пълната херметичност на камерите. Той от своя страна се осигурява от наличието на гумено уплътнение, разположено на вратата. С естественото си износване или механични повреди топъл въздух постепенно започва да прониква в камерата.

За да компенсира липсата на студ, компресорът започва да го произвежда много по-активно, поради което се появяват ледени слоеве и храната се замразява. В допълнение, излишната топлина в камерата създава конденз, което значително увеличава нивото на влажност в хладилника. Подмяната на уплътнението и възстановяването на стегнатостта помага да се решат и двата проблема наведнъж.

Вижте също - Как да проверите здравето на хладилника компресор

Запушена капилярна система


За да поддържа температурата в хладилника, хладилният агент постоянно циркулира през специални тръби. Но от време на време капилярната система се запушва, което прави нормалната циркулация невъзможна. Поради възникващата тапа, фреонът не може да влезе в отделните канали, което води до рязък спад на температурата в една от камерите.

Как да поправя този проблем? Единственото разумно решение е да почистите системата, което ще възстанови циркулацията на хладилния агент и равномерното му разпределение в цялата система. В еднокомпресорните агрегати може да се наложи и ремонт на клапана, който алтернативно насочва фреона към хладилната камера, а след това към фризера и гарантира тяхната стабилна работа.

Вижте също - ТОП 8 вградени хладилници според мнението на купувачите

Проблеми с размразяването на хладилниците

Съвременните хладилници със системата "No Frost" се размразяват автоматично, без да е необходимо да изключвате хладилника от време на време, за да премахнете натрупания лед от него. Това се дължи на нагревателния елемент, който генерира достатъчно топлина за спонтанно размразяване. Ако устройството внезапно се повреди, хладилникът няма да се размразява, което ще доведе до замръзване на храната.

В допълнение, в устройства с "Без замръзване" се препоръчва периодично да се почиства дренажният отвор, предназначен за отстраняване на излишната влага. Ако се задръсти, хладилникът започва да замръзва твърде много и в камерите може да се появи неприятна миризма.

Вижте също:

7784 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите