У дома Как да изберем Климатична техника Как да изберем електрическа камина с илюзията за жив огън

Как да изберем електрическа камина с илюзията за жив огън

Обичате ли да гледате огъня? Вероятно са малко хората, които биха отговорили на такъв въпрос отрицателно. Какво би могло да бъде по-хубаво от вечерна среща до печката с чаша вино или чаша ароматно кафе.

Но какво да направите за онези, които не могат да си позволят да инсталират истинска камина в къщата и да се насладят на истинската топлина и ярки цветове на живия пламък? Отговорът е очевиден. На помощ идват електрически камини с ефект на жив огън. Такива устройства имат много предимства и могат да се настанят във всеки, дори и най-малкият апартамент. Как да избера качествена псевдокамина и на какво да обърна внимание? Ще научите за това, като прочетете тази статия.

Видове електрически камини

Електрическа камина, имитираща езиците на жив пламък, може да се намери днес в много апартаменти и частни къщи. Такова устройство ви позволява да дадете истински домашен комфорт на всеки, дори и най-минималистичния интериор.

Първите "живи" камини имаха доста непретенциозен външен вид. Нямаше какво да избирате. Най-често акцентът беше лента от светлина, струяща се от червена тъкан, която под въздействието на топъл въздух излиташе и се извиваше вертикално, имитирайки езиците на истински пламък.

Модерна електрическа камина с 3d пламък ефект е невероятно въплъщение на инженерни идеи. Те са толкова реалистични, че моделите на някои производители просто не могат да бъдат разграничени от истински огън на живо. Човек би искал да посегне към него или да вдигне въглища с извит кован покер.

Всички модели камини с 3d ефект могат да бъдат разделени на малки групи. Например, в зависимост от това как точно и къде ще бъде разположено огнището, устройствата могат да бъдат монтирани, подови, вградени или свободностоящи. След внимателно проучване на характеристиките на всеки вид, можете да изберете най-добрия вариант за себе си.

етаж

Това са доста добри и най-често срещани модели. Можете да ги използвате веднага след покупката. Не е нужно да мислите как допълнително да украсите устройството и да оборудвате специално място за неговото поставяне.

Външните камини са чудесни за малки помещения, могат да бъдат поставени там, където имате нужда в момента. Ако е необходимо, той може да бъде напълно изваден в шкафа като ненужен.

Има два вида подови псевдокамини в зависимост от местоположението:

 1. прикрепен, Такова устройство е поставено близо до стената и може да бъде фиксирано с допълнителни монтажни елементи от съображения за сигурност. Има ъглови и челни модели. Първите най-често се използват в много малки помещения, за да спестят място, докато вторите са разположени в центъра на стената и украсени с допълнителни рафтове за съхранение на скъпи за сърцето дрънкулки.
 2. Преносими свободно стоящи устройства, Такава камина може да бъде инсталирана навсякъде по ваш избор. Малък недостатък на такива модели е тяхното ниско тегло. В случай на невнимателно боравене може да се преобърне случайно. И това има много негативен ефект върху такова крехко устройство.

Монтиран на стена

Както подсказва името, такива модели са монтирани на стената. Визуално те приличат на малка картина или плазмен телевизор, окачен на стената. Стенните електрически камини могат да се използват по предназначение и отделят малко количество топлина.

Има и модели, които нямат функция за отопление. Те имат чисто визуален ефект и могат да се използват като източници на допълнително осветление. Тази опция се избира най-често от тези, които искат да внесат малко „жар“ в декора на стаята и не се нуждаят от допълнително отопление.

вдаден

Такива камини са добър изход за тези, които искат да постигнат максимално естествен ефект. Те са максимално подобни на естествено огнище, но от тях няма дим или миризма.

Вградените камини изискват рамкиране. Най-често е направен от естествен камък, дърво или облицован с керамични плочки. Такава камина се справя с пряката си цел и е отличен допълнителен източник на топлина.

Една от разновидностите на вградените камини са двустранните модели. Те са монтирани в стена между две стаи. Такива камини играят важна роля в декорацията и зонирането на пространството. Освен това те са много удобни, тъй като са вградени в съществуващото пространство и не изискват допълнително място за монтаж.

Всички видове електрически псевдокамини също могат да бъдат условно разделени на групи, в зависимост от метода, по който се осъществява имитацията на жив огън:

 • Вграден в корпуса LCD монитор. Такива устройства работят на принципа на телевизия. Те не дават много светлина и не излъчват топлина. Той е като GIF изображение, което непрекъснато възпроизвежда движението на пламъците.
 • Електромеханична. Тук дизайнът предвижда наличието на малък мотор и това е основният му недостатък. По време на работа моторът издава малък шум, така че ефектът от естествен пожар се изравнява.
 • С парогенератор. Тези дизайни осигуряват най-реалистичния 3D ефект. Като работещ инструмент тук се използва студена пара, която е специално подчертана с помощта на специални светодиоди.
 • Илюзорно действие. Той реализира унифициран модел на неподвижен модел с подвижна картина на отблясъци, искри и пламък.

Както можете да видите, изборът е поразителен в разнообразието. Ето защо да реша какво точно бих искал да видя в хола си, може да бъде доста трудно. Всяка от опциите има както своите предимства, така и недостатъци. Всичко зависи от това къде точно ще инсталирате такова устройство и защо имате нужда от него.

Предимства на 3D електрически камини

Електрическите камини с имитация на жив пламък коренно се различават от традиционните устройства. Те са напълно безопасни и в случай на спешност незабавно се изключват. В допълнение, такива устройства нямат открит пламък, следователно рискът от пожар е минимален.

Предимства:

 1. Абсолютно съответствие с изискванията за пожарна безопасност. Тънка пепелянка, способна да причини пожар, никога няма да падне от такава камина.
 2. Работата на такова устройство не е придружена от отделяне на вредни вещества. Домът ви никога няма да бъде изпълнен с дим поради запушен комин.
 3. Тъй като псевдокамината не гори истинско гориво, няма емисии на въглероден окис и други продукти от горенето.
 4. Няма нужда от коминно оборудване, защото просто няма какво да се отклонява.
 5. За да инсталирате такова устройство, не е необходимо да преобразувате вентилационната система или да получавате специално разрешение.
 6. Инсталацията е проста, дори не много опитен собственик няма да се справи с нея.
 7. Поддържането на електрическа камина в работно състояние не изисква специални разходи. Не е необходимо да почиствате комина два пъти годишно или да изстъргвате сажди от стените на пещта. За да осигурите красива визуализация, достатъчно е да замените издуханите крушки навреме.
 8. 3D електрическата камина е лесна за инсталиране дори в много малка стая. Просто трябва да изберете правилния модел.
 9. Електрическият център не изисква специални грижи. Собствениците ще трябва само периодично да почистват праха от него по време на почистването.
 10. Някои модели имат вграден парогенератор, което означава, че те могат да се използват като допълнителен овлажнител.
 11. Почти всички дизайни са оборудвани с термостат. Той ще изключи функцията за отопление, когато бъде достигната зададената стайна температура. По желание отоплението може да бъде напълно изключено. Например, през лятото можете да се насладите на пламъците на виртуален пламък в хладна стая.

Заслужава да се помни! Ако искате да използвате електрическа камина специално за отопление на вашия дом, тогава мощността му може да не е достатъчна за голяма стая. В този случай ще ви е необходим допълнителен източник на топлина.

Как да изберем 3D електрическа камина

Компаниите, които предлагат на пазара електрически камини с 3D пламък ефект, зарадват потребителите с по-нови и по-нови модели. Как да изберем най-благоприятния вариант? Не е трудно да направите това Просто трябва да изберете правилните параметри на продукта и да определите за себе си списък с необходимите функции.

За да не останете разочаровани от покупката си, трябва да разберете, че електрическите камини с пламък ефект са комбинация от две системи:

 • действително отопление на помещението;
 • имитация на истински огнен огън.

В продажба има модели, които могат да комбинират тези две функции или да ги използват отделно. Последните са много по-удобни, защото ви позволяват да включите само функцията, която е необходима в момента.

Когато избирате 3d електрическа камина, трябва да обърнете внимание на такива фактори:

Размери и размери

Те трябва да бъдат избрани в зависимост от това как ще бъде поставено устройството. Камъните не трябва да заемат половин стена или стая. В противен случай скоро ще ви омръзне да се спъвате.

Регистрация

Има много опции и дизайни. Преди да отидете в магазина, трябва поне да имате приблизителна представа как точно трябва да изглежда вашето огнище.

Захранване на устройството

Избира се в зависимост от площта на помещението и функционалната цел на устройството. Ако електрическата камина стане единственият източник на топлина, нейната мощност трябва да е достатъчна за правилното отопление. В случай, че псевдо-фокусът ще има само декоративна цел, можете да се спрете на устройството с минимална мощност. Няма да донесе много топлина и ще спести значително електроенергия.

Функционално пълнене

Съвременните модели електрически камини са оборудвани със система за генериране на пара, имат звук под формата на напукване на дърва за огрев и шумолене на пепел. В тях можете ръчно или автоматично да настроите температурата и яркостта. Такива модели струват много повече от традиционните. Така че първоначално си струва да решите дали имате нужда от това.

Количеството консумирана електроенергия

В зависимост от мощността и броя на наличните функции можете да изберете модел с оптимални параметри.

цена

Цените за 3d електрически камини са много разнообразни. В някои модели е възможно първо да се закупи основното оборудване, а по-късно да се закупят различни добавки под формата на звук или визуален съпровод.

Тъй като електрическата камина с ефект на жив пламък не е необходимост, не си струва да спестявате при нейната покупка. В противен случай рискувате да похарчите пари и да не получите очакваното удоволствие.

Евтините модели най-често притежават само основен набор от функции и като правило те консумират повече мощност от повече „сложни“ аналози. Аудиовизуалното изображение, създадено от устройства от ценова категория „над средното ниво“, е много по-ярко и реалистично. Така че, ако вече сте решили да се отнасяте към такава придобивка, трябва да раздробявате.

Как да изберем електрическа камина за интериорния стил

Преносими електрически камини с ефект на жив пламък могат да бъдат инсталирани в почти всяка стая: в кухнята, спалнята или хола. Единствените изключения са балкони, открити тераси и бани. Подобно на други електрически уреди, електрическите камини се страхуват от висока влажност.

Декоративните псевдокамини могат да се различават не само по стил, но и в материала, от който са направени. Благодарение на такива качества можете лесно да изберете подходящия модел за всеки интериор.

Опции за дизайн:

 • Ако домът ви е декориран в хай-тек стил, електрическа камина с оригиналната форма с точкови светлини и метални детайли в дизайна ще ви подхожда. За поставяне в междустеновото пространство между стаите можете да изберете прозрачна стъклена камина с кубична форма или отворени модели с декоративни решетки.
 • Моделите, изработени от дърво или имитация на див камък, са идеални за интериор в класика или стил. Те перфектно ще отвлекат вниманието на гостите от някои дефекти в интериора, ако има такива.
 • Камини от гранит, камък или мрамор са подходящи в стила на Прованс. Те ще бъдат отличен избор и ще добавят към интериора "солидност".
 • За интериор в японски стил най-често се избират стенни модели. Те осигуряват традиционен японски минимализъм и добавят комфорт и хармония в стаята.
 • Непретенциозен стил на изтъркан - шик ще украси пластмасова камина с декор от флорални шарки.
 • Обитателите на вили и дървени селски къщи най-често избират традиционни модели, украсени с тухлена зидария. Такива модели изглеждат много "у дома" и правят стила традиционен.

Електрическите камини с ефект на жив огън ще добавят комфорт и изтънченост на всеки интериор. Танцуващи пламъци и тихо пукане на трупи ще помогнат да се отпуснете след тежък ден, а дори и най-малкият нагревателен елемент ще представи капка топлина в мразовита есенна вечер.

Ако не сте намерили камина с подходящ дизайн, можете да си купите вградена версия и да създадете оригинална облицовка със собствените си ръце. Какъвто и модел да предпочитате, електрическата камина ще бъде чудесно допълнение към интериора на вашия дом.

3589 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите