У дома Как да изберем Климатична техника Как да изберем кварцов инфрачервен нагревател

Как да изберем кварцов инфрачервен нагревател

Когато започне отоплителният сезон, собствениците на апартаменти и селски къщи дават предпочитание на автономни източници на отопление: електрически камини, маслени нагреватели или газови конвектори. Не толкова отдавна на пазара се появи кварцов инфрачервен нагревател, който може да примами купувачите на страната му - не претоварва мрежата толкова много, огнеустойчив е и консумира електроенергия по-икономично от другите. Поради тези качества, устройството ще издържи по-дълго за собствениците, то ще затопли ефективно стаята и дълго време ще запази топлината.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Устройство и принцип на работа

Устройството съдържа нагревателен елемент - вакуумна колба от минерал-кварц със спирала вътре, която е изработена от волфрам. Принципът на работа на нагревателя е, че волфрамовата спирала се нагрява под въздействието на ток и излъчва инфрачервени лъчи. Лъчите не загряват въздуха, а пода, стените, тавана и предметите, които са на пътя им, и тези обекти вече отделят топлина на цялата стая. А също така устройството е снабдено с рефлектор (отражател) на лъчите, благодарение на което топлината се разсейва по-равномерно. Рефлекторите са изработени от неръждаема стомана и освен че отразяват лъчите, те защитават и тялото на нагревателя. Някои модели устройства са оборудвани с термостат.

Вижте също - Картина на нагревателя - какво е, как работи?

Ползи

Основното предимство на кварцовия инфрачервен нагревател в неговата безопасност е, че нагретата спирала и крушката са защитени от рефлектор и допълнителна решетка. Другите предимства са:

 • висок процент на изпълнение;
 • икономия на енергия;
 • не замърсява и не изсушава въздуха;
 • не изгаря кислород;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • широк ценови диапазон;
 • малък размер на устройството.

Нагревателят бързо затопля малка площ. Той няма да се справи с големите стаи толкова бързо, но ако е необходимо, проблемът ще бъде решен чрез инсталиране на допълнително устройство. И също така, купувачите избират кварцов инфрачервен нагревател, защото да бъдете под инфрачервени лъчи има същия релаксиращ ефект, както и да бъдете под слънчева светлина.

Вижте също - Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Недостатъци на нагревателя

На първо място, трябва да се нарече недостатък, че той загрява само онези предмети, които са в обсега на лъчите му. Проблемът може да бъде решен чрез закупуване на допълнително устройство, но е по-разумно да се обмислят опции за други отоплителни устройства.Недостатъците включват също:

 • Средно ниво на безопасност при употреба; въпреки факта, че горещите части са защитени, любопитни деца и животни ще могат да проникнат и наранят, ако желаят.
 • Устройството не е подходящо за висококачествено отопление на голям апартамент, лятна вила и други големи помещения.
 • Повредените нагревателни елементи (спирала и крушка) не могат да бъдат поправени.
 • Не твърде солидният външен вид също може да изглежда недостатък за някои купувачи.

Вижте също - Как да свържете терморегулатор към инфрачервен нагревател

Сортове кварцови инфрачервени нагреватели

Моделите на устройствата се различават по броя на нагревателните елементи вътре. Вътре има една, две или три колби - количеството се отразява на качеството и площта на отоплението и цената на устройството. В допълнение, те се различават по метода на закрепване:

 • етаж;
 • стена.
 • зидария

И външен вид:

 • вертикално;
 • хоризонтално.

Съществуват и монолитни модели на кварцови нагреватели.

Монолитни кварцови нагреватели

Монолитен кварцов нагревател се различава от инфрачервения на първо място по външния си вид и принципа на работа. Монолитният тип на устройството е представен под формата на правоъгълна плоча, която е направена от разтопен кварц. Вътре в печката е монтирана спирала от неръждаема стомана. Той има всички предимства и недостатъци на инфрачервен кварцов нагревател, а в допълнение устройството все още може да работи с изключено захранване.

Вижте също - Как да изберем перфектния климатик за вашия дом и апартамент

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Как да изберем кварцов нагревател

Информацията, предоставена в статията, трябва да е достатъчна, за да разберете как да изберете кварцов инфрачервен нагревател и дали той е подходящ за помещението, което планирате да отоплявате. Но на първо място е важно да знаете размера на помещение или сграда, тъй като нагревателят работи най-ефективно в сгради с малка площ или като допълнителен източник на топлина към съществуващото централно отопление в по-големи помещения.

Ако едно устройство не е достатъчно за отопление и планирате да купите друго, трябва да изчислите дали това ще спести енергия. Има формула за това, която казва, че за всеки 10 м2 се изразходва 1 кВт енергия. Мощността на кварцовите инфрачервени нагреватели започва от 800 вата. Ако индикаторите не са задоволителни, струва си да обмислите други опции за отоплителни устройства.

Вижте също:

3321 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите