У дома Как да изберем Климатична техника Плюсове и минуси на електрическа камина с овлажнител и звук от камината

Плюсове и минуси на електрическа камина с овлажнител и звука на камина

Камината може да бъде не само атрибут на селска къща, но и градски апартамент. Изкуственият пламък на електрическа камина ще създаде уютна атмосфера и ще превърне нагревателя в кът за почивка. Комфортът ще добави вграден звук в камината.

Някои хора отказват да инсталират камина от страх да не пресъхнат въздуха в стаята, обаче в днешно време са създадени камини с вградени овлажнители, които не изсушават въздуха в помещението и, следователно, не вредят на здравето.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Видове камини

Първите електрически камини, ако те имитираха пламък, то само под формата на изображение - статична или видео проекция. Не беше особено реалистичен и не можеше да имитира добре истинския пламък. Те бяха заменени от камини, в които пламъкът се симулира чрез генериране на пара.

В електрическата камина е вграден специален резервоар, в който излятата вода се изпарява и осветява, което не само създава добра илюзия за истински пожар, но и овлажнява въздуха в помещението. Има няколко вида електрически камини, оборудвани с овлажнители. Нека разгледаме всяка опция поотделно, за да видим кой е най-добрият избор.

Отворена и затворена

На първо място разделяме камините на отворени и затворени. Затворените камини се делят на камини с решетка или стъкло: въз основа на които достъпът до пламъка е ограничен. Няма техническа разлика между тях: изборът на една или друга опция се определя само от личните вкусове на потребителя.

Камина с решетка е по-скоро като класическа камина на дърва, така че много хора я предпочитат. Но тези, които търсят нещо малко по-модерно, могат да изберат стъклена ограда.

Отворените камини дават директен достъп до "пламъка", но те не винаги са напълно безопасни: например, ако използват халогенни лампи. Пожарът в такива камини не може да причини вреда, като истинска, но можете да се изгорите от лампа или гореща пара, следователно не се препоръчва да оставяте малки деца или животни в стая с открита камина сами.

Ниво на овлажняване

Освен това, камините се разделят по силата на овлажняване. Някои модели поддържат само влажността, която вече съществува в стаята, други повишават нейното ниво: зависи от мощността на нагревателния елемент и обема на контейнера с вода.

Стандартните обеми на контейнерите са достатъчни от 7-8 до 24-36 часа работа без прекъсване, големите обеми съответно осигуряват повече часове.Не трябва да се притеснявате, че при изпразването на контейнера ще има проблеми: в камините са вградени специални сензори, които изключват нагряването на контейнера, след като течността напълно се изпари.

Принцип на работа
За да разберете какво точно се предлага като алтернатива на обикновена камина, струва си да научите малко за това как работи устройството.

Вижте също - Конвектор или инфрачервен нагревател - кое е по-добре да се използва?

Устройство и принцип на работа

Принципът на работа на електрическа камина с овлажнител се изгражда по следния начин. Нагревателният елемент и осветителните елементи са разделени, така че камината може да бъде или декоративен елемент, или нагревател. И също така се отделя отделен нагревателен елемент за парогенератора: ултразвукът превръща водата в пара, която с помощта на осветление създава симулация на пламък.

Загряването консумира повече енергия, така че функциите могат да бъдат включени независимо една от друга. За това устройството се предлага с дистанционно управление, с което можете да включвате и изключвате всички функции едновременно или поотделно.

приспособление

Външната част на камината се състои от два елемента: огнището и портала. Порталът е външната украса на камината, а огнището е мястото, където се намира директно изкуственият огън.

В центъра на огнището има дупки, които пропускат пара, което симулира огън. С помощта на осветлението се постига желаният ефект.

Вътрешната структура на камината се различава малко от принципа на работа на конвенционален нагревател-нагревател: спиралите, разположени в горната или долната част на огнището, генерират топлина, когато са свързани към електрическата мрежа. Вентилаторите, разположени до тях, разсейват топлината и предпазват спиралите от прегряване.

В повечето съвременни модели можете да регулирате температурата, която искате да поддържате в камината: това се прави и с помощта на дистанционното управление.

Вижте също - Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Предимства и недостатъци

Както всеки уред, електрическата камина има редица свои недостатъци и предимства. Сред недостатъците са следните:

 • Висока консумация на енергия (особено ако включите всички функции на камината едновременно).
 • Независимо от качеството на овлажняване на въздуха, камината изгаря голямо количество кислород. Следователно е необходимо да се осигури добра вентилация на помещението.
 • Ефектът от симулирането на пламък се потиска, ако мощни източници на светлина са разположени срещу камината.

Предимствата са:

 • Висока пожарна безопасност в сравнение с камина с жив огън.
 • Възможността да изберете размера на камината и да я вградите във всеки апартамент.
 • Допълнителен източник на топлина в къщата.

Много плюсове и минуси варират в зависимост от модела.

Вижте също - Как да свържете термостат към инфрачервен нагревател

Допълнителни функции

Сред специалните функции на електрическата камина с парогенератор има вграден аудио плейър, който може да възпроизвежда звука от камината: пукане на дърва за огрев, свистящи смоли. Този звук често не е достатъчен за тези, които са свикнали с конвенционална камина, но аудио плейърът ви позволява да компенсирате това.

Друга особеност на устройството е възможността да се създаде 3D ефект на пламък с помощта на лампи за подсветка, разположени по определен начин.

С тази функция пламъкът изглежда по-реалистичен и напълно пресъздава работата на истинска камина на дърва.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Техника за безопасност

Въпреки факта, че вероятността от пожар с изкуствен пламък е сведена до минимум, заслужава да се спомене безопасността по време на работа.

 • Първият и най-значим момент е да се изостави идеята за забиване на камината в стената.
  В случай на проблеми с електрическото окабеляване, оперативността на камината или отделните й функции, трябва да можете да осигурите лесен достъп до нея.
 • Изходът, към който е свързана камината, също трябва да бъде в зоната за достъп, така че в случай на проблеми и съмнения бързо да изключите устройството.
 • Тъй като камината изисква голямо количество енергия, преди да инсталирате камината, проверете окабеляването в къщата, а също така се препоръчва да закупите стабилизатор на напрежението: пренапреженията на захранването могат да съсипят устройството.
 • Ако камината е отворена, не оставяйте деца или животни близо до нея: както бе споменато по-горе, лесно е да изгорите лампа или пара или да получите електрически удар.
 • Внимавайте, когато наливате вода в устройството, течността не трябва да попада в пространството около резервоара - нагревателна бобина, сензори и други елементи.
 • По-добре е водата за парния генератор да бъде филтрирана или дестилирана: това ще предотврати образуването на котлен камък върху елементите.
 • Не забравяйте да проверите инструкциите и да почистите навреме вътрешните части, които се нуждаят от това: това ще удължи работата на устройството.

Спазвайки прости правила за безопасност, можете да се насладите на работата на вашата камина за дълго време и да спестите пари от ремонти и закупуване на нов уред.

Вижте също:

3088 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите