У дома Как да изберем Големи домакински уреди Как да изберем безшумна пералня

Как да изберем безшумна пералня

Безшумна пералня - мит или реалност? Този въпрос е особено актуален за семейства с малки деца и за тези, които се опитват да спестят пари, така че те се мият през нощта. В тази статия ще разберем от какво зависи нивото на шума, ще определим оптималния индикатор за силата на звука и ще представим рейтинг на най-тихите модели.

Какво определя шума на пералнята

Избор на безшумна шайба

Започваме да чуваме първите звуци от пералнята на етапа на пълнене с вода. При някои модели този звук може да бъде доста силен и неприятен. Тогава двигателят се включва. Звуците, които издава, се чуват през целия процес. В някои единици това може да е леко шумолене, в други звукът може да бъде доста силен. Освен това ще слушаме шумоленето на въртящ се барабан и „шумоленето“ на водата в него. Най-силните и неприятни звуци издават домашната „пералня“ по време на цикъла на въртене. В този момент се случва най-бързото въртене, както и характерното „затягане“ на помпата, която отстранява водата.

Има няколко вида шум, които автоматична машина може да издава. Сред тях са:

  • Сервизни сигнали, които се подават от електрониката, уведомяващи потребителя за началото или края на процеса.
  • Звуци на работещи механизми.
  • "Плъзгане" на вода и пране в барабана.
  • Шум от износени части - различни неочаквани звуци, които могат да означават някаква повреда.

Най-лесният начин да намалите не само нивото на шума, но и да удължите живота на "шайбата" е правилната инсталация. Най-доброто нещо инсталирайте пералня върху специална гумопоглъщаща гумена подложка. Ако нямате това, тогава трябва да инсталирате "шайбата" на напълно равен под. Не можете да се похвалите с идеално равномерен завършек? Използвайте регулируемите крака, те са в почти всеки модел. Използвайте ниво на духа и гаечен ключ, за да постигнете перфектно ниво.

Важно:

Краката трябва да се регулират по диагонал. Регулирайте първо десния крак от близката страна на машината за подстригване, а след това левия крак от далечната страна. Направете същото за другите два диагонални крака.

Вижте също - Оценка на най-добрите перални машини със сушилня според отзивите на потребителите

Коя пералня може да се счита за тиха?

Безшумна пералня

Ако вече сте очертали няколко модела за закупуване и не можете да направите избор по никакъв начин, погледнете паспорта на машината. Нивото на шума, включително в пералните машини, се измерва с единица като децибели (dB).Много е трудно човек, който не е запознат с практическите измервания, да разбере колко всъщност означава този или онзи показател. Например 70 dB е много или малко? За да получите малко лагерите си, можете да си спомните следното:

  • 40–43 dB - нормален разговор (не шепот!) На двама или трима души в малка стая;
  • 80–85 dB - шум около човек, който стои на оживена градска улица.

Така че в ръководството за техническо обслужване трябва да потърсите колоната, където е посочено нивото на шума, излъчвано от пералнята при нормална работа. Струва си да се отбележи, че силата на звука по време на самото измиване и въртене ще бъде различна, така че понякога в паспорта не е предписано точното число, а диапазонът. Понякога обаче се посочват два отделни параметъра.

Най-ниският показател, който може да се намери в информационния лист на пералните машини, е 39 dB. Най-високата оценка може да достигне 85 единици. Норма, както знаете, е някъде по средата. За добра машина оптималният индикатор е приблизително 60–62 dB по време на цикъла на въртене.

Ако сте прекалено мързеливи, за да разгледате ръководството, можете внимателно да разгледате самата "пералня". Много компании поставят продуктите си със специални стикери, на които най-важната информация е представена в кратка форма. Но ако искате да изберете пералня с ниско ниво на шум, все пак трябва да разгледате ръководството.

Една тиха пералня просто е длъжна да има добра звукоизолация и това трябва да се посочи в паспорта. На практика изглежда така: вътрешната част на каросерията на автомобила е обшита със специален материал, който може да абсорбира най-различни звуци. Разбира се, никой няма да ви позволи да разглобите устройството и да погледнете вътре, но такава информация трябва да е задължителна в ръководството за експлоатация. Ако не сте намерили нещо подобно, не трябва да вярвате на думите на консултант, който ви уверява в противното.

Технологии, които правят пералнята почти безшумна

Когато купувате, си струва да запомните, че данните за индикаторите за шум, излъчвани от машината по време на работа, са взети от ново, идеално работещо устройство. Както знаете, с течение на времето вашият домашен асистент ще се износва, детайлите ще станат малко по-свободни и „шайбата“ ще издава звуци по-силни, отколкото е посочено в паспорта. Така че, когато купувате, е по-добре да изберете модела с най-ниски цени.

За да заинтересуват потребителите, разработващите компании редовно измислят все повече и повече „чипове“, предназначени да подобрят работата на пералните машини. Това важи и за противошумните технологии.

Например, едно от тези разработки е "пералня" с директно задвижване на барабана. Тайната на иновацията е, че моторът в този дизайн е "монтиран" директно върху барабана. Макарата и коланът са напълно отстранени от конструкцията, които се използват за осигуряване на въртящ момент в конвенционална пералня. Поради това частите на триене в конструкцията стават по-малки, което означава, че звукът, който са създали, изчезва.

Консултантите в салоните на домакинските уреди позиционират такива "перални машини" като напълно безшумни. На практика обаче това не е напълно вярно. Пералните машини с директно задвижване, разбира се, са много по-тихи от традиционните. Но качеството на изработката, частите и спецификациите също имат голямо значение. Според експерти някои нови модели с ремъчно задвижване и отлична звукоизолация работят много по-тихо от пералните машини с директно задвижване.

Друга нова технология, която помага да се намали нивото на шума по време на измиване, е инверторният мотор. Този мотор няма четки, звукът от които чуваме при работа на двигателя.

Как да намалите шума от шайбата у дома?

Ако придобитото оборудване за миене все още работи малко по-силно, отколкото бихте искали, можете да опитате да оправите ситуацията. Вече говорихме за важността на настройката на устройството по отношение на нивото и необходимостта от подмяна на специална подложка за подтискане на шума под него.Но ако съжалявате, че харчите допълнителни пари за гумена постелка, тогава можете да я замените с четири малки гъби, направени от плътна пяна или мека гума. Просто ги поставете под краката и ще работи много по-спокойно.

Друг прост начин за намаляване на шума е да не слагате нищо на капака на машината, когато е включен. Ако пералнята е инсталирана в стената на кухнята или някакъв вид стелаж, тя може да бъде допълнително изолирана. Просто купете малко звукоизолиращ материал и залепете върху вътрешните стени на нишата.

Как да изберем най-тихата пералня?

За да не сбъркате с избора, да не „захапете лактите си“ и да не си запушите ушите, не трябва да бързате с покупката. След като разгледате модела, който харесвате в магазина, отложете самата покупка за няколко дни. Опитайте се внимателно да проучите отзивите на други потребители и обърнете най-голямо внимание на отрицателните коментари. За никого не е тайна, че 70% от положителните отговори за конкретен продукт са написани от самите продавачи или от специално наети хора.

Помолете приятелите си за помощ. Може би някои от тях вече имат точно такъв домашен помощник. В този случай можете не само да чуете истинската обратна връзка от първа ръка, но и да поискате посещение, за да слушате процеса в реалност.

Проучете внимателно информационния лист. Както вече споменахме, оптималните звукови параметри са 45-62 dB в режимите на пране и предене.

Рейтинг на най-тихите перални машини

За да направим избора малко по-лесен за нашите читатели, представяме на вашето внимание малък преглед на най-надеждните перални машини с доста тих режим на работа.

Hansa Crown WHC 1246

Този модел се счита за една от най-тихите машини за предно зареждане. Обявената от производителя цифра на шума по време на въртене не надвишава 54 dB. И наистина е така. В същото време машината е доста удобна. Обемът на барабана може да побере до 7 кг пране. Това е напълно достатъчно за семейство от 3-4 души.

Hansa Crown WHC 1246 е в състояние да предложи доста богат избор от програми. Има и режим за предотвратяване на гънки и деликатно измиване. Семействата с малки деца ще се насладят на програмата за бързо премахване на петна. За тези, които обичат много добре изплакнатите дрехи, има екологично измиване, характеризиращо се с голямо количество вода.

Whirlpool AWE 2215

И това е една от най-тихите перални машини с най-високо зареждане. В нормалния режим на измиване той издава само 59 dB. Домашната работа с този помощник се превръща в истинско удоволствие. Той върши почти цялата работа за вас, просто трябва да изберете правилния режим и има толкова, колкото 13. Максималното натоварване на устройството е 6 кг, но заема много малко място.

Изключително ефективни индикатори за консумация на енергия позволиха този модел да бъде класиран като клас A +, най-доброто, което може да има пералня. Електронно управление, система за блокиране на деца и още много приятни функции.

Samsung WD80K5410OS

Нашият списък с безшумни перални машини се продължава от един от представителите на търговската марка Samsung. Нивото на шума по време на нормална работа има около 53 dB, което е съвсем приемливо за малка стая. Ако наистина искате, можете да сложите до 8 кг сухо бельо, за да може перфектно да се справи с обслужването на семейство от 4-5 души.

Модел WD80K5410OS има 3 режима на сушене и 5 температурни режима за пране на дрехи. Отличителна черта на тази "шайба" е технологията Addwash, която много ще зарадва разпръснатите стюардеси. Нейната същност се състои в това, че ако сте забравили да измиете нещо и процесът вече е започнал, можете просто да отворите специално отделение и да добавите спално бельо точно по време на измиването. Между другото, можете също да изтеглите неща по всяко време, чакането на края на процеса не е необходимо.

Пералня Samsung WD80K5410OS има много повече положителни качества. Но тя има и съществен недостатък - цената. В някои търговски обекти може да стигне .

AEG AMS 7500 I

И това е може би най-тихата перална машина с предно зареждане. Моделът също не е евтин, но в процеса на измиването му почти „шепне“, излъчвайки само 49 dB в нормален режим. В минути на въртене индикаторът се увеличава до 61 dB.

Добре разработена система за контрол, функцията за сушене на дрехи, висококачествена и надеждна защита срещу течове, технология, която предотвратява набръчкване на тъканите, експресно пране и много, много повече.

Освен това осигурява защита за деца и следи нивото на пяната. Само цената не е доволна. Цената на такава "пералня" достига .

LG F-10B8ND

В нашия рейтинг няма как да се заобиколи „пионерът“ в производството на перални с революционно директно задвижване - LG. Моделът F-10B8ND е едно от доста успешните разработки на тази производствена компания.

При пране такъв монтаж издава звук, равен на 54 dB, а в момента на въртене индикаторът се увеличава до 67 dB. Това е доста добър индикатор за перално устройство с висока скорост на въртене. Ако вярвате на отзивите на потребителите, това е една от най-тихите перални машини, която, между другото, може да се похвали с други характеристики.

Отложен старт до 19 часа, детектор за натоварване на прането, пълна защита от деца, контрол на течовете, интелигентно пране, 13 различни програми. Това не е пълен списък на предимствата на този модел.

Когато избирате пералня за дома, опитайте се да вземете предвид всичките й характеристики възможно най-изчерпателно. Не забравяйте, че няма единици, които биха работили абсолютно безшумно. Основното е, че пералнята си върши работата правилно, е икономична и функционална. И нека тихата работа е приятно допълнение към всички останали параметри.

Вижте също:

27945 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите