У дома Как да изберем Големи домакински уреди Как да изберем малка пералня?

Как да изберем малка пералня?

Компактните автоматични перални машини са истински пробив в домакинските уреди. Това устройство е необходимо във всяка къща, но не във всеки апартамент има място за помощник в пълен размер. В този случай на помощ идват малки перални машини, които лесно могат да се поберат дори под мивка в малка баня или в килер в малка кухня. Най-малкият представител на този клас Solo, е изобретен през 2013 година. Размерите му са минимални: около 40 см дължина и 13 см ширина. Устройството може да се монтира на стената под мивката, има възможност за изсушаване на пара, но тъй като размерите са малки, такава машина може да побере само едно нещо.

Предимствата на малките перални машини

Как да изберем компактна пералня

Малките перални машини не се различават от своите колеги по отношение на качеството на пране. Те също имат голям избор от програми за различни видове плат, допълнителни функции (например за генериране на пара или "лесно гладене"), по-скъпите модели са оборудвани с LCD дисплеи, които показват продължителността на прането, има възможност за настройка на програми (настройка на температурата, времето или броя на оборотите по време на въртене). В допълнение, компактните машини имат редица предимства пред тези в пълен размер:

  1. Спестяване на място. Поради малкия размер на такива перални машини, те са популярни сред потребителите. Тези машини достигат височина 67-70 см, така че лесно се монтират под мивката. Тъй като много апартаменти със стари оформления не са проектирани за такива устройства, моделите в пълен размер не са подходящи за всички;
  2. Спестете енергия и вода. Като правило резервоарът на пералнята под мивката е проектиран за 3-5 кг бельо, по време на измиване на разхода на ресурси, в сравнение с резервоарите с 6-8 кг, е много по-малко.

Вижте също - Плюсове и минуси на пералня, монтирана на стена

Има ли недостатъци на "бебетата"?

"Бебетата", както се наричат ​​и малките перални машини, не се произвеждат от всички водещи производители, така че изборът не е достатъчно голям. Тъй като за създаване на такива домакински уреди е необходимо значително да се модернизира производството. Това обяснява високата пазарна цена за такива модели.

Друга особеност е малък товар от спално бельо. За малките семейства или единичните потребители този критерий не е най-важният, напротив, той е печеливш, защото можете значително да спестите ресурси. Но що се отнася до големи семейства, които мият големи количества дрехи, зареждането, за което е проектиран барабанът на малка пералня, може да не е достатъчно.

Вижте също - Колко киловата консумира пералнята?

Самостоятелни и вградени компактни перални машини

компактна вградена пералня

Най-простият вариант са компактните свободно стоящи модели, тяхното инсталиране не се различава от стандартните перални машини. Единствената разлика е в размера, като правило компактните уреди от тази категория достигат височина от само 67 см, така че лесно се побират под мивката във всяка баня.

Най-представителният вариант са вградените „бебета“. Това не само спестява място в кухнята за разширяване на зоната за отдих, например, ъгъл с легло или просторна маса за хранене за цялото семейство, но и отлично дизайнерско решение. Вградените уреди са проектирани в обща форма с интериора на стаята и често се крият под плотове и врати, направени в същия стил с мебелите.

За изграждането на пералнята под мивката в банята се използват специални шкафове. Често те идват веднага с мивка, отводняването на която е разположена в съответствие с оставащото за пералнята пространство.

Вижте също - Как да изберем стабилизатор за пералня

Малки перални машини: критерии за избор

  1. Тип и модели на товара. Преди да купите, трябва да решите как ще бъде инсталирана пералнята: като самостоятелен елемент или вграден в шкафа, и с какъв тип товар е необходимо устройството: вертикално или фронтално. Най-популярните устройства са автоматични машини с предно зареждане, те лесно се интегрират в мебели или под мивката. Компактните машини с вертикално натоварване не винаги оправдават размера си, тъй като монтажа им изисква специални условия: пространството отгоре не трябва да се заема, защото е необходимо за товарене на бельо. такъв пералня под мивката не доставяйте. Но от друга страна, при такива модели резервоарите са с по-голям обем, дори и в компактни машини, а освен това има възможност за отваряне на машината по време на пране и добавяне на дрехи там;
  2. Максимално натоварване на пране и обороти. Компактните мивки са предназначени за средни товари пране. В зависимост от модела, това е 3 - 5 кг. За един потребител е достатъчно 3,5-4 кг, за семейство е по-добре да изберете максимално възможен обем. Оптимална скорост до 600 - 800 в минута;
  3. Материалът, от който е направен барабанът. Най-добре е да изберете перални машини с резервоар, изработен от композитни материали или неръждаема стомана, те ще издържат много по-дълго от барабаните, използващи емайл и пластмасови материали;
  4. Тип управление: механичен или електронен. С механичния такъв всичко е съвсем просто, просто трябва да поставите регулатора на желаната програма и да започнете процеса на измиване, някои модели предоставят възможност за промяна на скоростта на въртене. Има много повече функции в електронното управление. При "напредналите" модели самата машина претегля прането, изчислява праха, пълни с вода в съответствие с натоварения обем, избира температурата и броя на изплакванията в зависимост от посочения тип плат. Но цената на такива перални машини също е по-висока.Наличието на специални програми и функции. Съвременните "бебета" осигуряват всички основни програми за пране. Ако са необходими допълнителни възможности, можете да изберете модел със специфичен набор от функции. Например, ключалката за превключване на програмата, подходяща за семейства с малки деца, системата „лесно гладене“, осигурява повече вода по време на измиване и изключване на междинното въртене, поради което прането се набръчва по-малко.

Пералните с малки размери са много удобни за малки апартаменти, те не само не отстъпват по функционалност на стандартните автомати, но и значително спестяват място, поради което са достъпни за всеки потребител.

Вижте също - Как да изберем евтина и висококачествена пералня

7529 1

Една мисъл на тема „Как да изберем малка пералня?“

  1. София:

    В шкафа по подобен начин е разположена и стояща гореща точка за предно зареждане. Не само това, при 6 кг натоварване е и доста тесен, което е практично.

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите