У дома Ремонти Големи домакински уреди Защо водата не потече в пералнята - какво да правя?

Защо водата не потече в пералнята - какво да правя?

Доста често е, пералната машина изглежда се включва и бръмче, но водата не влиза в барабана. Не по-често срещаният проблем е, че водата все още навлиза в пералнята, но много лошо и миенето отнема много часове.

Ако това се случи, не е необходимо веднага да започнете да изпадате в паника и да потърсите телефона на най-близкия сервизен център. Възможно е да успеете да се справите сами с тази разбивка. Предлагаме ви да се запознаете с основните препоръки на майсторите как да се справите сами, ако пералнята шуми, но водата не влиза в барабана.

Всъщност причините, които причиняват подобни проблеми, могат да бъдат различни. Това може да бъде механични повреди, различни блокажи или повреда в електронното управление. Да направя ремонт на пералня и да върнете оборудването в нормална работа, трябва точно да определите причината за проблема. Едва тогава ще стане ясно какво да правя. И така, кои са основните причини пералната машина да не изтегля вода?

Проблем във ВиК: средства за защита

Ако водата изобщо не потече в машината или се излива твърде слабо, незабавно проверете налягането на водата във водоснабдителната система. Възможно е в този момент водопроводната система да бъде ремонтирана от комунални услуги, а е възможно и авария на тръбопровода. Докато бързате, не знаейки какво да правите и проклинате вашата безпорадна пералня, комуналните услуги може да им отнемат време за извършване на някакъв планиран ремонт. Или водата беше отцепена поради спешност.

Ако водоснабдяването е наред и водопроводът Ви не е задоволителен, трябва да проучите маркуча за водоснабдяване и самия кран. Не са редки случаите, когато кранът за водоснабдяване се оказва затворен и машината не получава вода в барабана на пералнята, а причините се крият най-често в забравата на собственика или свадките на децата. Случва се също така, че еластичният маркуч за подаване на вода просто се усуква, счупва или се прищипва.

Проблеми с централното водоснабдяване и сводовете

Ако тук всичко е нормално, е време да проучите филтъра за входящ маркуч, който предпазва пералнята от отпадъци от водоснабдяването. За да прегледате филтъра, просто трябва да извадите маркуча от резервоара и в същото време да го почистите от плака. Просто трябва да го държите известно време под добро налягане на водата, въпреки че не боли да ходите по него няколко пъти с четка. В същото време самият маркуч за подаване на вода трябва да се изплакне по същия начин. За да не се предотврати подобна ситуация в бъдеще, е необходимо да почиствате филтъра и маркуча за подаване на вода на всеки шест месеца.

Вижте също - Защо пералнята спря да върти прането?

Проблем с входния клапан на пералнята

Клапите на пералните са единични, двойни или тройни. Ето защо някои режими на измиване могат да работят правилно, докато други не постъпват добре в барабана на пералната машина. За да проверите всеки клапан, пералната машина ще трябва да бъде разглобена. Ще трябва да премахнете горния капак, точно под него веднага ще намерите изпускателния клапан, който се намира в горната част на задната стена. По броя на каналите ще видите намотките, които със своите ядра блокират и отварят прохода на водата. Ще видите и редуктор, който намалява налягането на водата на общия вход. Това е гумена шайба, която също трябва да се отстрани и изплакне с вода. Това трябва да се направи много внимателно, защото ако мръсотията попадне в някаква вътрешна мембрана, клапанът постоянно ще пропуска вода и ще бъде почти невъзможно да се поправи.

Как са подредени бобините? Всеки от тях има сърцевина, която се опира на диафрагма с отвор, направен в центъра. Ако всичко е наред, тази система винаги се затваря от пружината за връщане на налягането. В случай на захранване на бобината, стъблото се отдалечава. Ето защо във всеки цикъл на измиване водата тече свободно. По този начин, чрез прилагане на електрически ток към всяка от намотките и изключване на клемите, е възможно да се провери дебитът на водата през всеки канал.

Дефектен програмист или контролен модул

Причината за лошия поток на вода в машината може да се крие директно в програмиста. Трябва да разберете, че колкото повече електроника във вашата машина, толкова по-голяма е вероятността от повреда от този вид. Най-често такива проблеми започват след три до четири години експлоатация, особено в условия на постоянно нарушаване на правилата за работа. Ако причината е в програмиста, тогава изпускателният клапан работи, а командата за стартиране на водата просто не идва. Ето защо причината за разбивката трябва да се търси в електронното попълване. Веднага трябва да се настроите към това какво да поправите контролен модул ще бъде много трудно. Електронните контроли се подчиняват само на специалисти. Опит да се поправите само заплашва да влоши ситуацията и да увеличи разходите.

Дефектна-програмист или с управление на модул

Дефектен сензор за налягане

Пробив на сензора за налягане, той също е превключвател за налягане, също води до слаб поток на вода в машината. Този сензор е проектиран да контролира количеството вода, постъпваща в машината. Когато няма достатъчно вода, сензорът просто не позволява измиване. Ако сензорът е счупен и не може да прецени обема на постъпващата вода, той просто спира да тече. Тази причина изисква подмяна на превключвателя за налягане, което можете да направите сами или да се свържете със специалист.

Дефектен сензор за налягане

Счупена брава на люка

Това е сравнително често срещана причина за повреди на пералните машини. Вратата не се отваря или не се затваря плътно, това може да е причината пералната машина да не събира вода. Тогава просто трябва сменете заключващото устройство на люка... Има и други причини за повреда на устройството за заключване на вратата. Например, това може да бъде свободни панти или повреден език на вратата. Ремонтът се състои най-често в подмяната на люка, въпреки че опитни майстори могат да заменят и отделни части от заключващите устройства, но все пак, ремонтът изисква цялостно демонтиране на вратата. И спестяването на подробности може да се превърне в ненужни разходи за заплащане на работата на капитана.

Вижте също:

25639 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите