У дома Как да изберем Големи домакински уреди Как да изберем добър прах за пране?

Как да изберем добър прах за пране?

Какъв фактор определя избора ни при закупуване на прах за пране? Личен опит, съвети от приятели, реклама? Ако инструментът е доказан и отдавна се е доказал положително, тогава няма въпроси. Говорейки за това как да изберем прах за пране, експертите съветват на първо място да вземат предвид безопасността и качеството на стоките.

Основните критерии за избор на прах за пране

критерии за подбор на прах за пране
Прахът за пране е 100% химия, така че по своята същност е антиекологичен. Но съвременният човек е толкова адаптиран към огромното влияние на химикалите в ежедневието, че сме озадачени само от въпроса коя от тях е най-малко опасна за здравето. Праховете за перални машини трябва да преминат процедурата за сертифициране, както се доказва със специална значка върху опаковката. Но наличието на значката не гарантира невъзможността за фалшифициране. Трябва да бъдете внимателни при избора на перилни препарати в магазините за икономична класа, където цените са под средните пазарни. Перилният препарат за автоматични машини често се произвежда в пластмасови опаковки с различен обем. Лесно е да опаковате фалшиви продукти в такива контейнери; трудно е да се идентифицира фалшив, така че си струва да сравнявате цената и външния вид на праха в различни магазини и да не действате според правилото „евтино плаща два пъти“.

Безопасната машина за прах не е непременно най-доброто качество. Тези два критерия не са свързани. Изборът на прах за пералнята се прави експериментално от самия купувач, използвайки на свой ред няколко еднакво безопасни средства. Основният избор се влияе от рекламата, агресивно нахлуваща в съзнанието на хората. На практика малко позната пудра често изпира дрехи по-добре от „героя“ на рекламния сюжет. Купувачите избират продукт не само по основните критерии - безопасност и качество, но и по субективни: икономичност, аромат, който харесват и т.н.

Вижте също - Какво представляват съдомиялните машини с отворен панел

Разделяне на праха по състав

Всички прахове за пране са сходни по състав. Те съдържат:

  1. Повърхностно активни вещества. Това е основата на почистващия препарат.
  2. Избелващи средства. Хлорният белина е вреден за здравето и разрушава тъканите, по-добре е да изберете кислород.
  3. Ензимите са хранителни добавки, които разграждат органичното замърсяване. Активен само при ниски температури на водата.
  4. Полимерите са вещества, които пречат на частиците мръсотия да се утаяват върху измито пране.
  5. Аромати. Ароматизирано бельо.
  6. Антипеиителите. Предотвратява образуването на обилна пяна, за да не повреди механизма на пералнята.
  7. Омекотители. Те са част от деликатните прахове за пране. Предотвратяване на деформация на деликатните тъкани.

Детските дрехи се перат със специални прахове, които не съдържат белина, ензими и други химически съединения, опасни за нежната кожа на детето. Има перилни препарати за определени видове тъкани, цветно и бяло пране и др.

Вижте също - Къде да сложите прах в пералнята

Лабораторно изпитване на прах за пране

прахово изпитване в лаборатории

Качеството на праха за автоматични перални машини се определя от внимателния подбор и комбинация от съставните му вещества. За потребителя е важно информацията върху опаковката на перилния препарат да е вярна. За да се уверят в това, производителите (по-рядко потребителите) поръчват тест в независими лаборатории.

Ако се тестват два праха, тестовото промиване се извършва едновременно на две еднакви машини. Измерва се същото количество почистващ препарат, две парчета плат, идентични по състав, размер, форма и степен на замърсяване, се поставят в барабана на автоматичните машини. Освен това замърсените проби се произвеждат по специален начин в европейските предприятия, тъй като техните местни колеги не са признати на световно ниво. За чистотата на експеримента замърсените проби дори се поставят в барабана на машините по същия начин. Времето на стартиране, приключване и всички процеси на измиване, количеството и температурата на водата, изразходваната енергия - всички тези показатели се записват внимателно от специални устройства. В края на измиването пробите се изваждат от автоматичните машини и се тестват на оптично оборудване: техниката определя невидимите разлики в цвета на тъканта.

Вижте също - Колко прах трябва да се излее в пералнята

Прах: препоръки за подбор

Детергентите се избират според видовете перални машини, видовете тъкани и характеристиките на мръсотията върху тях. Информация за предназначението на праха се съдържа на опаковката.

Праховете с ниска пяна се използват за автоматични перални машини. На опаковката на почистващия препарат има думата "автоматична", кръгла врата или чертеж на перална машина с предно зареждане. Понякога префиксът "matic" е посочен до името. В никакъв случай не трябва да използвате прахове за измиване на ръцете - те ще повредят автоматичната машина.

Инструкциите за използване на перилния препарат ви казват подробно колко прах се изчислява за едно измиване. Ако към дозатора се добави твърде много почистващ препарат, ще се образува обилна пяна, което е опасно за автоматичните перални машини. Когато миете 2-3 артикула, използвайте по-малко прах.

Течният почистващ препарат е ограничен до ниски температури.

Ако програмата за пране стартира в студена вода, се използва по-малко прах от обичайното: при ниски температури той се разтваря слабо, което означава, че част от продукта ще се изхаби.

Специалистите съветват да се разрежда омекотител с дебела тъкан с вода, така че да се консумира без остатък по време на измиване, без да се утаява по стените на дозатора. Някои прахове се поставят директно в барабана на пералнята, а не в специален контейнер. Следвайки тези препоръки, потребителите ще могат успешно да избират и икономично да използват почистващи препарати, както и да удължат живота на своите домакински уреди.

Вижте също - 10 най-добри омекотители за тъкани

6310 1

Една мисъл на тема „Как да изберем добър прах за пране?“

  1. Инна:

    Благодаря за статията) Отдавна използвам перални WAVE!

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите