У дома Условия за ползване Големи домакински уреди Колко прах трябва да се излее в пералнята

Колко прах трябва да се излее в пералнята

Колко прах трябва да се излее в пералнята? Мнозинството решават този въпрос на принципа "Колкото повече, толкова по-добре и по-добре се пера прането". Но този подход е коренно погрешен. Тази статия предоставя изчисления колко прах е необходим за един цикъл на измиване, за да не навредите и да намалите разходите.

Какво се случва, ако наливате много?

Автоматичната машина използва строго определен обем / количество вода за цикъл на измиване. Ако използвате много прах, може да нямате достатъчно вода, за да изплакнете добре прането си. В резултат на това след изсушаване върху него ще останат бели ивици. И проблемът не е само в грозния външен вид, остатъците от праха могат да причинят алергични атаки. Непълно изплакване на химикали за деца е особено опасно.

Големи количества прах може да не бъдат напълно измити от тавата, остатъците ще се натрупат по стените и могат да причинят блокажи в захранването. Също така, прекомерната употреба на почистващи препарати може да доведе до неприятна миризма в барабана и образуването на мухъл.

Вижте също - Как да перете вълна в пералня?

Трябва ли да се доверите на производителя


Върху опаковката на всеки препарат има инструкция, в която производителят описва подробно колко прах е необходим за определен тип измиване. Просто не си струва сляпо да се доверявате на тази информация - производителят умишлено надценява стандартите за потребление. В крайна сметка, колкото повече се използва, толкова по-скоро купувачът ще дойде за нов пакет.

Обикновено производителите препоръчват да се използват 150 грама прах за един пълен цикъл на измиване в мека / средно твърда вода. Ако има трудни петна, се препоръчва да увеличите количеството на почистващия препарат с 50 процента - в резултат на това необходимата доза ще бъде 225 г. С твърда вода ще трябва да добавите още 20 грама. Общо - пакет прах с тегло 1 кг е достатъчен само за 4 измивания.

Независимите експерти препоръчват, че за измиване на един килограм средно мръсно пране ще ви е необходима 1 супена лъжица прах - това е средно около 25 гр. Въз основа на това ще са необходими само 100 грама за измиване на 4 кг пране (претеглено сухо).

Вижте също - Кой прах да изберете за пералня

Заспиваме прах: какво трябва да се има предвид

За това колко прах да се излее в пералнята, има редица фактори, които трябва да бъдат известни и взети под внимание:

  • Твърдост на водата - колкото по-висок е този показател, толкова по-лошо се образува пяната, което означава, че почистващият препарат прониква в тъканта по-слабо. В резултат на това качеството на измиването се намалява.За да подобрите качеството на измиването, можете да използвате специални добавки, които омекотяват водата, най-простата от които е обикновената сода. В допълнение се предлагат специални таблетки и продукти на базата на сода. Друг положителен момент от използването на такива инструменти е, че електрическият нагревател е защитен от образуване на мащаб.
  • Колко е мръсно прането - колкото по-мръсно е прането, толкова повече прах ще се изисква. Но не винаги обикновеният прах (дори най-висококачественият, от известни производители) е в състояние да се справи с трудни петна. Увеличаването на количеството прах не винаги влияе върху качеството на измиването. Следователно консумацията може да се намали, като първо накиснете прането и обработите петната със специални инструменти. Тя може да бъде или средство за отстраняване на петна, или концентрирана течност (гел), или разтривайте петното на ръка с обикновен почистващ препарат.
  • Консумация на вода - всяка програма съответства на консумацията на определено количество вода, което зависи от вида на тъканта, интензивността на прането и т.н. Някои съвременни модели имат кантари, вградени в барабана. След зареждане на прането машината се претегля и, като вземе предвид вида пране и зададения режим, коригира обема на консумираната вода. В този случай количеството на използвания прах се определя, както е посочено по-горе: теглото на сухото пране се умножава по 25 г. В други автоматични машини количеството консумирана вода за определен режим не зависи от зареденото пране. Консумацията е посочена в ръководството за употреба. В този случай правилата за изчисляване на количеството прах, излято в тавата, се променят донякъде. Например, според инструкциите, машината ще се нуждае от 65 литра вода, за да измие 5 кг сухо пране. Ако натоварите само 3 килограма, шайбата все още консумира 65 литра. Ако попълните само 75 г прах, тогава водата ще го разреди значително, концентрацията на пяната може да е недостатъчна, за да гарантира качеството на измиването. В този случай прахът заспива въз основа на максималното натоварване на машината.

Важно:

За да постигнете най-ефективно използване на прах, електричество и вода, опитайте се да използвате максималното натоварване на пералнята.

Вижте също - Кой контейнер за прах за пране да изберете

Функции за спестяване на прах

В някои модели перални машини производителите са предвидили специални функции, които позволяват по-нататъшно спестяване на почистващи препарати:

  • EcoBubble - прахът предварително преминава в генератора на пяна, където се разтваря напълно. След това, всъщност под формата на пяна, тя се подава директно в барабана, върху нещата. В тази форма тя прониква в тъканта много по-ефективно, измивайки дори упорити петна.
  • Измиване с пара - прането в барабана се обработва с парна струя. Това омекотява влакната, което подобрява проникването на сапунените петна. В допълнение, обработката с пара убива почти 90% от алергените.
  • Бързо измиване (бързо измиване) - използва се за леко замърсено пране. В този режим консумацията на вода е значително намалена, в резултат на това консумацията на прах може да бъде избрана в пряка пропорция спрямо теглото на прането, 25 g на килограм.

Видове почистващ препарат

В допълнение към директно прах за пране, производителите предлагат разнообразие от гелове, таблетки и капсули. Спестяването с помощта на таблетки или капсули няма да работи. В случая на концентриран гел, производителите в инструкциите посочват консумацията на 100 ml за един цикъл на измиване. На практика за едно добро измиване е достатъчна една супена лъжица концентриран гел.

Как да проверим твърдостта на водата по елементарен начин

Това е доста лесно да се направи без никакви лаборатории и проби. Започнете да перете в машината без добавяне на почистващ препарат. Ако видите, че водата кипи, значи е мека. Ако няма нито една крушка, тогава очевидно е трудно. В заключение бих искал да припомня едно доста известно изявление на Сенека: „Природата ни търси на изхода, както на входа.Не можеш да понесеш повече, отколкото си донесъл. "

Вижте също - В кое отделение да изсипете прах в пералнята

6898 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите