У дома грижа Големи домакински уреди Как да почистите решетката на газова печка у дома

Как да почистите решетката на газова печка у дома

как да почистите решетката от газовата печкаВсяка домакиня мечтае за перфектна чистота в кухнята. Някои обаче срещат трудности при опитите да намерят ефективен начин за почистване на скарата на газовата печка. Всичко е ясно с почистването на повърхността на печката, защото за това се произвеждат много инструменти. Но понякога възникват трудности с решетката. Без редовно почистване, въглеродът и мазнините се натрупват постепенно. А за да се отмие мръсотията от повърхността, ще са необходими все повече усилия и време. В тази статия ще ви разкажем как да измиете решетката на газова печка от мазнини и въглеродни отлагания.

Видове решетки

Тъй като решетките за плочата са направени от различни материали, тогава за всеки те избират свой собствен метод на почистване. Решетките за газови печки обикновено са:

 1. стомана
 2. Излято желязо
 3. емайлирани

Как да премахнете мазнините и въглеродните отлагания от стоманена решетка?

Има няколко такива метода:

 1. Ако решетката е разглобена на части, тогава ако е леко замърсена, тя може да се измие от мазнини в съдомиялната машина.
 2. Тъй като стоманата лесно понася агресивни вещества, всеки силно почистващ препарат бързо ще премахне следи от въглеродни отлагания върху нея. Необходимо е само тя да съдържа киселина в състава си. Подходящи са и почистващите фурни. Ще бъде достатъчно да нанесете продукта върху скарата и да оставите няколко часа в леген или вана, покривайки дъното с полиетилен. Тази процедура не се препоръчва във вани с акрилни вложки, тъй като повърхността може да се повреди. Можете също да поставите телената стойка в плътна торба за боклук, да изсипете продукта и да го оставите за няколко часа. След това цялата изгорена мазнина се почиства лесно с гъба и вода.

Прочетете също: Как да почистите газова печка у дома

Можете да използвате обикновена сода или суха горчица, която се смесва с вода до кашисто състояние и се нанася върху обработената повърхност. За да почистите от стари следи от мазнини, използвайте желязна четка или нож. След това скарата трябва да се измие старателно с вода и да се избърше с парцал.

почистване на стоманената решетка

За да се улесни измиването на скарата на газовата печка в бъдеще, тя се третира със следния разтвор. Разбъркайте добре прах за пране, канцеларски лепило и сода пепел в съотношение 1: 2: 6. Съставът трябва да се нанесе върху измита, суха повърхност. След като сместа изсъхне, скарата може да се използва.

Почистването му по-късно ще бъде много просто - ще бъде достатъчно да се измие разтворът със сода-лепило и с него саждите ще изчезнат. След това можете да приложите отново сместа.

Как да почистите чугунена решетка?

Решетките от чугун за газова печка имат своите предимства и недостатъци. Поради своята топлопроводимост, този материал помага на домакините да приготвят различни ястия. Трябва обаче да се почиства внимателно.Чугунените решетки не понасят грубата работа: не могат да бъдат пребивани, използвани при почистване с абразивни вещества. Също така не се препоръчва използването на съдомиялна машина. Междувременно има няколко варианта, с които можете да измиете скарата от мазнини и сажди:

 • Можете да изгорите въглеродните отлагания с газова печка. За да направите това, решетката се държи над горещата горелка. След това, когато се нагрява, мазнината ще падне или изгори. Този метод изисква задължително спазване на предпазните мерки. Наистина по време на горенето ще се отделят вредни вещества. За да избегнете последствията, прозорците в апартамента трябва да са отворени, качулката е включена. По-добре, ако децата не са вкъщи.
 • В допълнение, решетката от чугун може да се калцинира при пожар. Мазнината и мръсотията просто горят на открит пламък. Други продукти от чугун (тигани, казани и др.) Се почистват по същия начин.
 • Топлата пара ще ви помогне да премахнете мазнините. За това е подходящ мощен почистващ препарат за пара. Но ако той не е, няма значение. Поставяме метална тава, пълна с вода във фурната. Над него се поставя грил. При нагряване водата ще се изпари и въглеродните отлагания ще изостанат. Много лесно е да почистите скарата с пара, дори без да използвате домакински химикали.
 • Можете да използвате продукти, предназначени за миене и почистване на двигатели на автомобили. Този метод не е безсмислен, тъй като такива инструменти внимават за метала.

Как да почистя емайловата решетка?

Металните решетки, покрити с емайл, не трябва да се почистват с желязна вата или абразивни продукти. В крайна сметка те са доста лесни за повреждане или надраскване. Но дори и за такива решетки има няколко ефективни варианта за нежно почистване:

 • Бързият и лесен начин е да миете в съдомиялната машина.
 • Те могат да бъдат измити с помощта на народни методи, без да се използва химия. Ще трябва да накиснете скарата за няколко часа в разтвор на оцет или горчица на прах. След това гресът лесно се отстранява с кърпа или гъба за съдове.
 • Отлаганията на въглерод също могат да бъдат отстранени с меламинова гъба. Необходимо е да се накисне в разтвор на сапун за пране, а скарата трябва да се третира от всички страни.

md74ef23fc-мин

Прочетете също: Как да почистите стъклокерамичен плот?

Който и метод да изберете, на първо място, трябва да извършите цялата работа с гумени ръкавици. Те ще помогнат да се избегнат дразнене и увреждане на кожата или счупени нокти. Освен това, след почистване, върху газовата печка трябва да се постави само суха решетка. В противен случай на местата, където има влага, мазнините ще се залепят по-бързо. Също така трябва да се почиства поне веднъж седмично. В крайна сметка, навременното отстраняване на въглеродните отлагания значително ще намали времето за почистване и парите. Сега знаете как да измиете скарата на газова печка от мазнини и въглеродни отлагания без използването на домакински химикали.

12788 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите