У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята на LG дава грешка в LE - какво означава това?

Пералнята на LG дава грешка в LE - какво означава това?

Пуснахме пералнята на LG, тя получи вода, започна да върти барабана и спря и на дисплея се появи кодът за грешка LE. Освен това барабанът не се върти изобщо: „Изплакнете, измийте, завъртете“. Каква е причината? Нека се опитаме да разберем какво все още причинява грешката в LE и как сами да поправим повредата, ако е възможно.

Грешка при декодирането

Как стои грешката в LE

Грешката в LE ни казва, че по някаква причина е възникнала блокировка на двигателя. Обикновено тази грешка уведомява, че има някои неизправности в мрежата за захранване (външни или вътрешни), поради които двигателят е блокиран.

Не бъркайте грешки в LE и 1E, те имат съвсем различни значения.

По какво LE се различава от 1E

Вижте също - Какво означава грешката в UE на пералнята на LG?

В какви случаи можете сами да го поправите

  • Вратата не е плътно затворена. Отключената врата не затваря веригата, което казва на оборудването, че програмата не може да бъде стартирана. Опитайте се да отворите отново и здраво натиснете люка, докато се чуе характерно щракване;
  • Свържете се с UBL. За да проверите здравето на този елемент, е необходимо да премахнете горния капак от пералнята, да проверите проводниците и контактите. Ако те просто си тръгнаха, тогава можете да се свържете отново. Ако обаче проводникът е счупен или разчупен, по-добре е да се свържете с капитана;
  • Неизправност в контролния блок. Понякога това се случва поради пренапрежения на електрозахранването или други причини, което показва вероятното претоварване на оборудването. За отстраняване на грешки е необходимо да изключите пералнята от електрическата мрежа за около четвърт час. През това време електронният контролер трябва да възобнови функциите си;
  • Претоварване на машината. Най-често възниква при използването на режимите „Коприна“, „Вълна“, „Ръчно измиване“. Грешката LE се появява по време на цикъла на въртене, когато уредът не е в състояние да се справи с теглото на прането, надвишаващо допустимата норма. Можете да възобновите работата, като спрете програмата, извадете част от прането в отделен контейнер и го рестартирате с операцията на въртене. Останалите елементи трябва да бъдат поставени за същата операция във втория разговор;
  • Блокиране на барабана с чужди предмети. По време на процеса на пране може да изпадне бутон, кост от сутиен, друга малка твърда част от неща, ключове, ключодържател и подобни малки предмети, които не са извадени предварително от джобовете. Те могат да стигнат между барабана и кутията, разположена близо до него и механично да блокират барабана. Изключете машината и опитайте да въртите барабана в различни посоки с ръка. Ако барабанът не се върти, тогава е необходимо да разглобите резервоара и да премахнете блокиращия обект.
  • Нестабилно напрежение. За правилната работа на оборудването е необходимо стабилно напрежение, следователно, ако спадне за кратко време, машината може да реагира с LE грешка. Регулатор на напрежение ще помогне да се отстрани проблема.

Важно:

Ако PF грешка придружава повреда на LE, има прекъсване на захранването. Дори при елиминиране на грешки чрез рестартиране на машината е по-добре да се погрижите за закупуване на стабилизатор.

Неизправности, изискващи ремонт

Има някои видове повреди, които технически ще бъде трудно да се отстранят с помощта на изобретателност и импровизирани средства и е по-добре да поверите тази работа на майстор. Таблицата изброява неизправностите, които могат да причинят появата на грешка LE на дисплея на пералнята на LG.

скъсване Признаци Причините Какво да правя

Механични повреди на дръжката или ключалката

Невъзможно е да затворите вратата на уреда, необичайно колебливо движение на дръжката на люка се усеща в ръката. Пластмасовите или металните части се откъсват. Наличието на механични повреди в ключалката или дръжката, контактът в UBL веригата е счупен.

 

Сменете повредените части на заключващата система, химилка или проводници на контролния блок.

Повредена UBL окабеляване

Вратата не се заключвавъпреки видимите повреди. При окабеляването контактът най-вероятно беше прекъснат чрез триене на проводниците, изключване на контактите в UBL блока. Проверете с мултистетър проводниците към UBL устройството. Ако проводниците са износени, е необходима подмяна на контура.

UBL се счупи

Люкът се затваря, но не е блокиран. UBL се счупи. Сменете UBL със сервизен.

Дефектен тахогенератор (сензор за скорост)

 

Няма въртене на барабана, което е придружено от силно шумотене на оборудването. Тахогенераторът, който контролира оборотите на двигателя в пералнята, не е в състояние. Най-вероятно един от сензорите на Хол в него се е счупил. Проверете работоспособността на тахогенератора, резисторите и сензорите на Хол, включени в него. Сменете счупените части.

Изгоряла намотка на двигателя

 

Пералнята изобщо не се стартира, барабанът не се върти. Една от намотките на двигателя е изгоряла. В зависимост от естеството на неизправността може да се наложи напълно да смените двигателя или само статора, ако е повредена само една намотка.

Дефектният блок за управление

 

Процесът на измиване спира на всеки етап, независимо от типа на текущата програма. Има дефект в електронния контролер (управляващ модул).

 

Екстракт контролен модул и проверете степента на неговата неизправност. Ако е възможно, тази част се поправя, ако резисторите са изгорени, други отделни елементи, контакти и коловози изискват запояване.

В случай на силно топене или повреда на процесора, е необходима пълна подмяна на блока.

заключение

Грешката LE е характерна за пералните машини с директно задвижване на LG. Най-често той се появява на дисплея едновременно с окачването на програмата. В същото време, когато пералната машина е изключена, барабанът се върти свободно на ръка. Но по време на работа се излъчват бучещи звуци, усеща се силна вибрация, барабанът не работи с пълна скорост или спира да се движи напълно. Ако се съмнявате в своите умения, по-добре е да поверите работата на майстор, за да не влошите проблема.

Вижте също:

11352 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите