Как работи хладилникът

За да поправите всякакви домакински уреди, трябва да знаете как работи, за да не навреди на устройството по време на неговата работа. В тази статия ще говорим за принципа на работа и устройството на хладилника и ще опишем неговите структурни елементи.

Хладилно устройство на базата на работа на компресора

работа на хладилник

В съвременното ежедневие се експлоатират основно агрегати, които работят с компресор, затова ще разгледаме това конкретно принципа на работа на хладилника. Те се състоят от следните елементи:

  • компресор - това устройство с помощта на бутало изпомпва хладилния агент под формата на газ, той също създава различно налягане в различни области;
  • изпарителна камера - Това е малък контейнер, в който влиза "течен" газ и той поглъща топлината, която идва от хладилното отделение;
  • кондензатор - в тази камера газообразното вещество отделя топлината си в пространството около него;
  • регулатор на температурата - поддържа необходимата температура в хладилника, която се задава в съответствие с избрания режим;
  • хладилни агенти - това е химическа смес от различни газове, циркулиращи през системата на хладилника с помощта на компресор, а в определени области отделя или отнема топлина. В тази система най-често се използва фреон.

Вижте също:

Принципът на работа на устройството

Принцип на работа на хладилника

Най-важното нещо, което трябва да разберете е как работи хладилникът трябва да разберете факта, че този апарат от тип компресор "създава" самия студ. Възниква поради протичащия процес в системата на агрегата - хладилният агент отделя топлината си, която впоследствие се излъчва във външната среда. Както бе споменато по-горе, най-често срещаното вещество за това е фреон, който се използва в тези хладилни вериги.

И така, работата на хладилника е подредена в цикли, които продължават както следва:

  • фреон влиза в камерата за изпаряване и преминавайки през него отвежда топлина от хладилната камера;
  • след това хладилният агент отива към компресора, който го дестилира в кондензатора;
  • преминавайки през горната система, състояща се от спирали, разположени в стените на хладилника, фреон преминава през охлаждащ цикъл и се превръща в елемент, подобен на течност;
  • охладеният хладилен агент влиза в изпарителя и по време на прехода в тръба с по-голям диаметър се превръща в газообразна смес чрез понижаване на налягането, след което отново поема топлина от хладилника.

Този цикъл ще се повтаря, докато в хладилника се формира необходимата температура, зададена от системната програма. Щом падне под програмираната марка, цикълът ще се възобнови отново.

Вижте също - Възможно ли е да се сложи горещо в хладилника?

Компресорно устройство в хладилника

работа на компресора

Това е може би най-важната част, поради която охлаждащият хладилен агент циркулира през системата. В съвременните хладилници се използва инверторно управление на устройството, като по този начин създателите са постигнали удължаването на живота на "двигателя" на устройството.

За по-ефективна функционалност се използва стартово реле, което е насочено към защита на компресора от прегряване. Той е отговорен за фактора на активиране на стартовата намотка. Тъй като компресорът има асинхронен тип работа, вътре в него метална част се загрява, докато работи, когато достигне определена температура, релето ще изключи системата, за да се предотврати прегряване.

Хладилници с две отделения

двукамерен хладилник

Единственото, което може да се отбележи, е, че всяка камера има свой собствен изпарителен елемент и тези две отделения са напълно изолирани едно от друго. Самият принцип на работа на двукамерния агрегат е, че фреонът, преди да влезе в камерата на хладилника, първо се охлажда от изпарителя във фризера до определена марка и едва след охлаждане той влиза в горното отделение, където поема топлина и всичко се случва според вече описаното над работния цикъл. Веднага след като се достигне желаната температура, системата спира компресора на хладилника.

Днес в ежедневието много по-често се използват двукамерни единици, в които се използва един компресор за цялата система. Съществуват обаче и две компресорни агрегати с всеки отделен „двигател“ за хладилните и замръзващи камери. Това ви позволява да изключите отделен ненужен компресор, ако е необходимо и да спрете работата на една от камерите, без да навредите на работата.

Абсорбционен хладилник

Принципът на работа в тези единици е свързан с факта, че те изпаряват работната си смес. Често за това се използва амоняк. Хладилният агент се циркулира чрез разтварянето му във водна среда. След това тази смес от елементи влиза в системата, а когато влезе в така наречения рефлукс кондензатор, тя се разделя на два първоначални компонента. Когато след тази реакция се използва амоняк, той влиза в кондензатора, където се превръща в течност и цикълът се повтаря отново.

Въпреки това, тези видове хладилници рядко се използват в ежедневието, тъй като самият амоняк е отровен. Те се използват като алтернативен заместител на компресорните агрегати, ако не е възможно да ги инсталирате.

заключение

Разказахме ви за какво принципа на работа и устройството на хладилника, какви видове са и как протича работният процес. Тази статия ще бъде в състояние да ви обясни как работи устройството ви и ще ви помогне да разберете правилната работа на устройството.

Вижте също:

7353 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите