У дома Как да изберем Климатична техника Филмов нагревател - принципът на работа, плюсове и минуси

Филмов нагревател - принципът на работа, плюсове и минуси

Нагревател тип филм е отоплително устройство, което разпределя топлина чрез инфрачервени лъчи. Устройството има формата на тънък филм с различни размери с нагревателен елемент и фолио вътре. Според принципа на изпълнение са разделени на: стена, таван и под. Такова устройство е подходящо за всяка стая, тъй като може да работи дори при температура от -30 градуса. Основният плюс на такъв нагревател е, че той може да бъде закупен не само под формата на монофоничен филм, но и да изобразява върху него различни илюстрации, които допълват интериора на всяка стая.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Устройство и принцип на работа

Това устройство за отопление е направено от два топлоустойчиви филма, между които има нагревателен елемент. И също така повечето модели са оборудвани с температурен регулатор, който ви позволява да контролирате температурата на устройството и специални сензори, които ще изключат устройството, ако зададената температура е достигната в стаята.

Принципът на работа на инфрачервените нагреватели е, че инфрачервените лъчи не загряват самия въздух, а предметите и повърхностите, с които се сблъскват, и тези обекти, от своя страна, вече разпространяват топлина в помещението. По същия принцип слънцето затопля планетата.

Вижте също - Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Видове нагреватели с инфрачервени филми

Според метода на инсталиране, гъвкавият нагревател за филм за къщата може да бъде под, таван и стена. Последният тип нагревател се препоръчва да се използва повече като декорация или като допълнителен източник на топлина, отколкото като пълноценно отоплително устройство, тъй като излъчената топлина бързо ще отиде до тавана, което не е много ефективно. Ето защо, ако трябва да закупите устройство специално за отопление на стая, трябва да изберете опция за таван или под.

Монтиран таван

Този тип филмов нагревател се избира най-често от клиентите, тъй като той най-ефективно разпределя топлината в цялата стая. Това се случва, защото инфрачервените лъчи бързо достигат до пода, отделят топлина на други предмети и въздух и след това отново отиват нагоре, което дава ефекта на обемното нагряване. Въпреки това си струва да се има предвид, че въпреки всичките му предимства, ако стаята има тавани над три метра, тогава инфрачервените лъчи не могат да стигнат до пода, което съответно прави ненужното да се монтира на тавана и си струва да се обмисли версията на пода.

етаж

Подовия филтър нагревател има още повече предимства пред изгледа на тавана на такова устройство. Височината на тавана вече не е важна, тъй като малко купувачи се интересуват от топъл таван, но топъл под винаги добавя комфорт в стаята. Но все пак е рисковано да поставите филмов нагревател на пода, ако планирате да оборудвате стаята с твърде тежки мебели или уреди - има голям риск от повреда на устройството под теглото им.

Вижте също - Как да свържете температурен контролер към инфрачервен нагревател

Предимства и недостатъци на филмов инфрачервен нагревател

Основното предимство на филмов нагревател пред други видове отоплителни устройства е, че той не се нагрява до високи температури, следователно, не можете да се страхувате от случайни изгаряния или пожари. Други предимства включват:

 • дълъг срок на експлоатация;
 • енергийна ефективност;
 • лекота на инсталиране;
 • безшумна работа;
 • направени от екологично чисти компоненти;
 • устройството не замърсява и не изсушава въздух.

Купувачите също отбелязват, че да бъдеш под инфрачервените лъчи на нагревателя, дава същия релаксиращ ефект, както и да бъдеш под Слънцето.

Устройството все още не е перфектно и има няколко недостатъка:

 • стаята бързо ще се охлади след изключване на устройството;
 • не твърде силно отопление - стаята ще бъде удобна, но не топла;
 • моделите на тавана могат да прегреят домакински уреди;
 • стенният нагревател не се използва ефективно като пълноценно отоплително устройство.

Вижте също - Как да изберем перфектния климатик за дома и апартамента

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Монтиране на нагревател с инфрачервен филм

Филмовият нагревател е инсталиран по малко по-различен начин от другите видове отоплителни уреди, но това може да се направи независимо, не е необходимо да се прибягва до помощта на специалисти. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че нагревателят не може да бъде включен, докато филмът е в състояние на руло, разстоянието между филмите трябва да бъде не повече от 4 мм и филмът може да бъде нарязан само по линиите, оставени от производителя. За да инсталирате нагревател, трябва да спазвате следната последователност от действия:

 1. Отражателен екран за монтаж.
 2. Филмова инсталация.
 3. Запечатване с алуминиево лепило фолио.
 4. Монтаж на нагревателни елементи.
 5. Включете устройството.

И също така, всички производители на филмови нагреватели забраняват фиксирането на устройството с нокти и самонарезни винтове. Необходимо е само да фиксирате устройството със строителен телбод.

Вижте също:

3605 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите