У дома Ремонти Големи домакински уреди Характеристики на хладилния термостат

Характеристики на хладилния термостат

Всеки модел на модерен хладилник има два термостата, които се различават по принципа на работа и функционалност. Първото реле на хладилника е отговорно за прегряването на компресора, а термостатът за хладилника следи температурния диапазон на самия изпарител. Температурните регулатори са механични и електрически.

През годините, въпреки техническия прогрес и новите постижения, използването на термостат за хладилник остава непроменено. Простотата и надеждността са основните причини за използване на регулатор на температурата за модерен хладилник.

Функции на термостата

Термостатът вътре в хладилника е един вид звънец, със сигнала на който целият сложен технологичен процес стартира в експлоатация. Ако звънецът не звучи, механизмът не работи, производството на студ не започва!

Вижте също:

Как работи термостата

Надеждно е известно, че средната продължителност на висококачествения сифон е 5 години. Затова няма смисъл да се говори за десетгодишна експлоатация на оборудването. Както знаете, работата на хладилника се състои от 4 фазови състояния на фреон, а именно:

  • Компресия.
  • Кондензация.
  • Разширения.
  • Изпаряване.

За да разберем как фреонът помага за получаване на ниска температура, нека разгледаме по-подробно процеса на неговото преобразуване.

Вътре в изпарителя, веригата за понижаване на температурите, фреонът преминава в газообразно състояние, което лесно променя в капилярната тръба на термичното реле. Веднага след като топлинното отчитане се промени, температурата става по-ниска от прага на реакцията, фреонът под налягане се променя на течен. Тази промяна на състоянието допринася за рязко понижаване на налягането и, следователно, изправяне на духа.

Характеристики на релето в хладилниците

На този етап контактите се затварят, управляващото напрежение се отменя от термичното реле на двигателя. Хладилникът спира да произвежда студено точно докато не се активира температурният превключвател.

На този етап фреонът се превръща в пара, налягането върху духалото се увеличава рязко, което води до затваряне на контактите, за да се стартира двигателят на домакинските уреди.

Важно:

Въпреки продължителността на фреоновата тръба, промяна в състоянието на агрегация на веществото настъпва изключително в края, съседен на изпарителя. По този начин качеството на работа на превключвателя за температурата на хладилника се влияе от плътността на контакта.И се осигурява с помощта на уплътнител, специално лепило.

Ако температурното реле не е в ред, тогава няма да е трудно майсторът да го замени. За това се препоръчва да замените елемента със същия модел и тип. В противен случай топлинното състояние на хладилното оборудване ще бъде много различно, а резултатът от оборудването няма да бъде много обнадеждаващ.

Опитните майстори знаят, че топлинното състояние на релето може да се регулира. По този начин те са в състояние да намерят изход от ситуацията с достойнство, като коригират работата на регулатора на охладителя за потребителя.

Копчето за управление, което е обърнато за регулиране на температурата, има пряк ефект върху пружината на термостата и, съответно, върху термичното състояние на устройството.

Този метод на работа на устройството обаче не може да се използва за електронни устройства.

Вижте също - Как да напълним хладилника с фреон у дома

Къде е термичното реле

Собствениците на хладилно оборудване с механичен термостат са запознати с него задочно. В повечето случаи по време на монтажа, преместването, пренареждането на мебелите за улесняване на процеса собствениците взеха ръцете си за температурното реле, без дори да го знаят. Докоснахме копчето на регулатора на температурата, за да превключим температурния режим или въртящия механизъм на самото реле.

Днес той се състои от два основни елемента, появата на които подсказва целта и функционалността:

  • Кутия, състояща се от контрол, изпълнителни механизми.
  • Удължен, тънък капиляр.

Така че, нека разберем тънкостите на регулатора на температурата по ред.

Кутията се състои от херметически затворен симфон, представляващ цилиндричен метален акордеон, който реагира на температурните промени в околната среда, налягането се променя чрез собствените си линейни размери.

За обща презентация може да се отбележи, че външният вид на акордеона е подобен на метална гофрирана тръба (често използвана в домакински уреди). Пълната му изолация от външния свят обаче свидетелства за неговата плътност и точно определяне на показателите.

Когато атмосферното налягане се повиши, акордеонът се свива, а когато атмосферното налягане се понижи, той се разтяга съответно. Конструкцията включва и пружина, която променя реакцията на силовете в съответствие с това налягане.

Къде се намира термостата

Производството на духала, независимо от размера и по-нататъшното използване, е същото. За производството се използва само висококачествена стомана, която е изтеглена в цилиндрична форма. Най-интересният процес на производство на част обаче се осъществява по-нататък.

Полученият метален цилиндър е инсталиран вътре в специална машина, в която под пресата металният лист се изстисква и изправя под точно определена сила. Така се образува акордеон, който поотделно няма еластични свойства, например като пружина. Готовият акордеон се поддава лесно на деформация: разтягане, компресия, деформация.

За да се балансира външното налягане върху симфората, възможността за използване в измервателната апаратура, в него се изпомпва газ. По този начин всяко въздействие върху духалото може да удължи или разтегне, да промени формата си.

Очевидно е обаче, че температурен превключвател с чувствителен елемент ще работи при всяка температура. Това не гарантира удобство. Много по-приятно е, когато устройство с инсталиран регулатор променя прага на реакция в зависимост от температурата в хладилната камера.

За да се постигне това, над духа се навива пружина. Спирално се увива около нея, като фиксира краищата на същото място като симфората. Следователно напрежението на пружината влияе на прага за стартиране на работата на сензорния елемент.

Днес има модели с една или повече пружини, използването на които зависи от това къде се използва: във фризери, директно за хладилника.

Електронни температурни превключватели за хладилници

Електронните термични релета позволяват по-гъвкаво регулиране на работата на цялата система. Чувствителният елемент в този случай е специален резистор или тиристор. Основният недостатък на използването на електронни релета в хладилници с висока консумация на енергия е работното време.

Електронните температурни релета са особено популярни за хладилници с линейни компресори, при които топлинното отчитане се постига заедно с ниската консумация на енергия, нивото на шума, размерите.

Електронни температурни превключватели за хладилници

Ето защо днес за производството на охлаждащо оборудване се използват линейни компресори, които работят непрекъснато, прецизно поддържат желаната температура.

Както можете да видите, механичните и електронните термични релета се различават по чувствителност, експлоатационен живот и надеждност. Ето защо, избирайки домакински уреди за закупуване, струва си да обърнете специално внимание на вида на температурния превключвател.

Вижте също:

15496 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите