У дома Ремонти Вградени уреди Кухненската качулка не работи: направете сами да поправите неизправности

Кухненската качулка не работи: направете сами да поправите неизправности

Качулката е много популярен домакински уред в наши дни. За мнозина нуждата от качулка в кухнята е абсолютно очевидна. Всъщност при приготвянето на храна във въздуха летят голямо количество мазнини, дим и малки частици храна, които не само замърсяват помещението, но и вредят на здравето. По правило в кухнята по време на ремонта се инсталира пречиствател на въздуха под формата на изпускателна качулка. За съжаление, дори и да се използва възможно най-внимателно, с времето неизбежно ще се провали. И тогава собственикът трябва да реши проблема по един от двата възможни начина: той се обажда в сервизен център, който ремонтира качулките на готварската печка или прави всичко със собствените си ръце.

Как работи качулката?

Схемата на стандартна кухненска аспиратор е много проста - това е най-обикновеният вентилатор тип ауспух, който е инсталиран директно над печката и има електрически мотор. В това устройство се поставят и допълнителни филтри, които да забавят вредните пари, идващи от печката по време на готвене. Качулките са тип филтриране и извеждане.

  • Филтриране, също въглища, аспиратор за домакинска кухня е най-простото устройство, така че цената му е много по-евтина. как инсталирайте кухненска качулка, и винаги можете да го поправите със собствените си ръце. Той работи според принципа на рециркулация, т.е. мръсен въздух след почистване в качулката се изхвърля обратно в стаята. Почистващият елемент са въглеродни филтри.
  • Екстрактите са свързани с вентилационните шахти, за да се премахне напълно замърсеният въздух от кухнята. Подобно устройство е по-съвършено в сравнение с филтър, а в него е монтиран маслени капани. Изпускателните качулки изискват добра вентилационна система, но можете и сами да ги поправите. Ако има вентилационен вал, тогава в него се изпуска въздух. Ако няма канал, тогава по време на инсталирането на качулката специалистите инсталират тръба, която отива директно на улицата.

Как работи качулката?

Съвременните модели работят в 2 режима. Повечето от тях имат многоскоростен електромотор, който се характеризира с ниска мощност, но скоростта им може да се регулира. Опитвам изберете качулка с приличен резерв за мощност. Всъщност, с течение на времето, в резултат на замърсяване на филтрите, ефективността на качулката намалява значително, това може да бъде компенсирано само с увеличаване на мощността.

Също така трябва редовно да инспектирате лова за мазнини и тъй като се замърсява, своевременно го сменяйте, това се прави лесно, със собствените си ръце. Ако пренебрегнете това правило, работата на качулката може да бъде отменена.Средната честота на подмяна на лова за мазнини е 3-4 месеца. Но ако скоростта на затвора се използва много интензивно, трябва да се прави по-често. Във филтърните качулки експлоатационният живот на въглеродните филтри достига една и половина до две години. Устройството може да се разпадне по различни причини, съответно, а ремонтът на кухненска качулка може да бъде значително различен. Нека разгледаме основните разбивки и алгоритмите на действията.

Вижте също:

Качулката не дърпа и премахва неприятните миризми

Това може да се случи, ако устройството се използва неправилно. За да може качулката ефективно да се справи с миризмите, тя трябва да се включи предварително, преди готвене и да се изключи 15 минути след изключване на печката, а не веднага. Спазвайки това елементарно правило, вие ще можете трайно да се отървете от неприятните миризми в кухнята. Доста често срещана причина за подобна „повреда“ е закъснялата смяна на филтъра. Също така филтрите с дървени въглища може просто да не работят ефективно. За да поправите аспиратора, филтърът трябва да бъде разглобен, като предварително е отстранен, а въглеродните гранули трябва да бъдат заменени с нови.

За да смените лова за мазнини със собствените си ръце, трябва да извадите решетката и да я поставите с лицето надолу, след което можете да премахнете стария мръсен филтър. Стойката за тел трябва да бъде добре измита с препарат и към нея трябва да се прикрепи нов ловец за мазнини. Мазнините за еднократна употреба се различават от тези за многократна употреба по това, че имат надпис; той е перфектно видим дори през решетката. Когато филтърът стане толкова мръсен, че е време да го смените, надписът вече не се вижда. Филтрите за влакна са многократни за употреба; след измиване и сушене те могат да бъдат върнати на мястото си и това може да се направи многократно. Всеки път, когато извършвате тази процедура, трябва да изплакнете добре решетката.

Бакшиш:

Прочетете също: Направи си сам ремонт на плота

Качулката не се включва

  • Осветлението на печката не работи. Ако няма осветление, но вентилаторът работи, това означава, че най-вероятно електрическата крушка просто е изгоряла. Но ако смяната на крушката не реши проблема, тогава превключвателят на светлината е дефектен.
  • Качулката изобщо не се включва. Възможно е да има няколко причини: например устройството е изключено от мрежата или няма ток в контакта.
  • Превключвателят на изпускателната система е дефектен. Можете да проверите това с тестер и да го замените в случай на повреда.
  • Няма електрически ток. Необходимо е да проверите електрическия панел. Може би прекъсвачът автоматично се е задействал или е взривен предпазител.
  • Дефектна щепсела за захранване. Предпазителят на щепсела може да е изгорял. Можете да го замените сами.
  • Повреда във вътрешното окабеляване. Изследването трябва да се извърши с помощта на тестер, издърпване на свободни контакти по пътя и затягане на накрайниците с клещи.
  • Електродвигателят се счупи. В този случай е безполезно да започнете ремонти, двигателят за качулката просто трябва да бъде напълно заменен. Опитът да го поправите в повечето случаи е икономически неизгоден. Купуването на нов ауспух ще бъде по-евтино, по-ефективно и много по-разумно.

устройство за кухненска качулка

заключение

В тази статия са изброени основните разбивки на качулките на модерна кухня. Вече видяхте, че повечето неизправности са прости и не изискват специализирана намеса. Напълно неопитен човек обикновено може да поправи повреда на кухненска качулка със собствените си ръце, дори ако е необходимо да смените двигателя. Следователно няма смисъл да се свързвате със сервизен център и да плащате прилични пари за обикновени дреболии. Освен това кухненските качулки на добре известни, доказани марки всъщност не се разпадат по време на нормална употреба и при редовна смяна на филтрите, те служат редовно в продължение на много години. Малко внимание и грижа за качулка ще ви улесни много да се грижите за кухнята и цялата къща, ще направи микроклимата в дома ви много по-здравословен.

Вижте също:

14088 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите