У дома Ремонти Големи домакински уреди Как да проверите нагревателния елемент на пералня с мултицет

Как да проверите нагревателния елемент на пералня с мултицет

Нагревателният елемент в пералнята е една от основните части. Външно прилича на метална тръба с малък диаметър, вътре в която е един вид спирала. Именно тя се загрява в резултат на действието на тока. Това се дължи на съпротивлението, което спиралата има. Свободното пространство вътре в нагревателния елемент е запълнено с диелектрик, който има висока топлопроводимост.

Нагревателният елемент често се нагрява по време на измиване и след това се охлажда. В резултат спиралата, разположена вътре в металната тръба, постепенно се износва и започва да губи своите качества. Всичко това води до факта, че нагревателният елемент просто спира да работи. Частта или се затваря върху тялото, или изгаря. Водата не се нагрява по време на измиване. Ако нагревателният елемент е станал неизползваем, тогава елементът трябва да бъде заменен. Просто е невъзможно да се възстанови работоспособността на частта. Всеки обаче може да провери нагревателния елемент на пералнята с мултицет.

 

Къде е частта

При различни модели перални нагревателният елемент е разположен или отпред, или отзад. Как да определите местоположението на нагревателния елемент? Ако задният капак е голям, тогава тук ще бъде разположен нагревателният елемент. Изключително рядко е нагревателният елемент да е разположен отпред.

Можете също така да завъртите пералнята на нейната страна и да погледнете отдолу, където се намира нагревателният елемент. Задният панел на пералнята може да бъде свален, ако е необходимо. Това няма да създаде особени затруднения. Достатъчно е да развиете хардуера.

Къде е нагревателният елемент в пералнята

Съвети:

Прочетете също: Защо пералнята не загрява водата

Как се изчислява съпротивлението на нагревателния елемент

За да проверите нагревателния елемент в пералнята, трябва да знаете не само как да звъните нагревателния елемент с мултицет, но и индикатора за неговата устойчивост. На първо място, трябва да изчислите тази стойност. Ще ви трябват определени данни:

  1. Напрежение, подавано към бойлера. В този случай индикаторът U е равен на - 220 V. Това е напрежението, което присъства в домакинската мрежа.
  2. Мощността на нагревателния елемент - R. Определянето на този индикатор няма да бъде трудно. Достатъчно е да разгледате инструкциите. Познавайки модела на пералнята, мощността на нагревателния елемент може да бъде разгледана в Интернет.

Вижте също - Направете сама бърза подмяна на четките на двигателя на пералната машина

След като научите всички необходими показатели, можете да изчислите съпротивлението - R. За това има формула:

R = U2/ P

Това съпротивление възниква в нагревателния елемент по време на неговото използване. Индикаторът R се измерва в ома. Ако нагревателният елемент на пералнята работи правилно, тогава мултиметърът трябва да показва получената цифра.

Как да проверите нагревателния елемент

След определянето на местоположението на нагревателния елемент е необходимо да се позвъни нагревателния елемент за цялост. Преди да проверите нагревателния елемент, много експерти препоръчват да го премахнете. Това обаче не е необходимо. Достатъчно е да изключите проводниците от нагревателния елемент и да го звъните. За да направите това, развийте всички гайки с отвертка или ключ. За да звъните нагревателния елемент с мултицет, той трябва да бъде обезвреден и изключен от мрежата. Устройството, предназначено за определяне на съпротивлението, трябва да се прехвърли на знака от 200 ома. Краищата на мултицета трябва да бъдат прикрепени към клемите на нагревателния елемент.

  • Ако нагревателният елемент работи правилно, устройството ще покаже стойност, която ще бъде близка до изчислената.
  • Ако числото 1 е показано на екрана, това означава прекъсване, което се случи вътре в нагревателния елемент. В този случай се изисква подмяна на нагревателни елементи.
  • Ако дисплеят показва 0, тогава вътре в нагревателния елемент имаше късо съединение. Подобна разбивка може да бъде коригирана само чрез подмяна на частта.

Как да звъните нагревателен елемент с мултицет

Проверка на нагревателния елемент за повреда в корпуса

Ако мултиметърът показва правилната стойност, но водата не се загрява, тогава си струва да проверите разбивката на частта върху случая. При това явление могат да се наблюдават искри под уреда по време на процеса на измиване. Много е опасно. За да проверите, мултиметърът трябва да бъде поставен в режим на набиране. Устройството трябва да издаде звуков сигнал. След това индикаторите на мултицета ще светнат. Единият край на устройството трябва да докосва терминала на нагревателния елемент, а другият - до тялото или до клемата за заземяване. Ако мултицетът започне да звучи, тогава нагревателният елемент е дефектен и трябва да бъде заменен.

Вижте също:

10376 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите