У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята на Samsung дава грешка 5E: решаваме проблема сами

Пералнята на Samsung дава грешка 5E: решаваме проблема сами

Съвременните перални машини на Samsung не само перфектно се справят с основното си задължение - измиване и предене, но и имат възможност за самопроверка, което значително улеснява грижата на собственика за тях.

Всички неизправности се показват на дисплея или екрана на пералнята под формата на буквено-цифрови знаци, всяка от които има свое значение.

Значение на код за грешка 5E

стойност на грешката 5E

Пералнята на Samsung може да показва код за грешка 5E или e5. Понякога подобна грешка е маркирана със se, това зависи от модела / годината на производство. В този случай и трите опции сигнализират, че пералнята има „грешка в изтичането на вода“.

Изчислението се основава на периода от време, необходим за напълно източване на водата, обикновено в рамките на 10 минути. През този период, според програмата, водата трябва да има време да се изпомпва от резервоара, ако нивото все още не е спаднало под определеното (или поне машината смята, че това не се е случило) се появява код 5Е.

Тази грешка може да бъде отстранена чрез натискане на бутона Старт / Пауза, въпреки че ако има физически причини за появата й, а не само отказ на програмата, шайбата ще трябва да бъде поправена. В противен случай грешката ще продължи да се връща.

Вижте също - Пералнята на Samsung показва грешка h1 - какво да правя?

Причини за грешка 5E

запушен дренажен филтър

Пералнята Samsung не изпомпва вода - това може да се предхожда от различни причини.

 • Запушен филтър в канала

Например, машината смята, че водата не се оттича, защото датчик казва на машината, че водата не може да се източи, ако има проблем в системата за налягане, която не позволява да го направи. Причината като правило е запушен филтър, който не изпуска вода.

 • Запушен маркуч за източване

Боклукът, който по някакъв начин попада в пералнята на Samsung с пране, се натрупва с течение на времето вътре в системата, понякога дори попада в маркуча за източване. Там се съхранява, като постепенно се образува един вид задръствания и пречка за изпомпване на вода.

 • Проблем с пулта за управление

Друга възможна причина може да бъде, ако има неизправност в системата за налягане, водата да се изпомпва нормално, но контролното табло не получава сигнал, че водата е напуснала, вярвайки, че водата все още е вътре. Това е по-сложен случай от банално блокиране на изтичането.

 • Счупване на изпускателната помпа

Тази неизправност може да послужи като основна причина за грешка 5e на дисплея на пералнята на Samsung.

Как да поправите грешка 5е

Всички знаят, че няма безнадеждни ситуации, така че не се разстройвайте и не се обезсърчавайте, ако дисплеят на вашата пералня Samsung свети с буквено-цифров символ 5e.Почти всички основни причини могат да бъдат коригирани сами и верният асистент, машината samsung, ще се върне на работа.

почистване на изпускателния филтър

 • Отстраняване на запушен филтър и маркуч за източване

За да разрешите този проблем, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите филтъра на помпата, който може да бъде блокиран. Очевидно не си струва отново да разглобявате машината на Samsung, за да проверите филтъра на помпата, ако водата се изпомпва нормално.

 

Този ход е подходящ, ако имате грешка 5e и можете ясно да видите, че по-голямата част от водата е заседнала вътре в колата. Просто почистете филтъра или го заменете с нов, за да забравите за проблема за дълго време.

 • Проблем с пулта за управление

Контролният съвет е под юрисдикцията на миникомпютъра, който контролира цялата пералня Samsung. Разбивката му означава само едно - подмяна в сервизен център, тъй като е трудно сами да го поправите.

Единственото нещо, което можете да опитате да направите сами, е внимателно да премахнете дъската и да спойкате пистите, напълно е възможно те да се отлепят с течение на времето и контактът да изчезне.

 • Счупване на изпускателната помпа

дренажна помпа за перална машина

Вижте дали остатъците блокират помпата, като монета, щипка за коса или кост за сутиен. С течение на времето всички тези елементи се обрасват с влакна от нишки, коса, плат, създавайки сериозен проблем за правилната работа на устройството.

Ще бъде достатъчно просто да премахнете залепените отломки, за да работи помпата. Ако това не се случи, тогава си струва да проверите захранването на помпата. Ако всичко е наред с това, а частта все още не работи, тогава тя трябва да бъде заменена.

Ако нивото на водата все още е под честотата на нивото на заустване (25.20kHz), след 10 минути след началото на изтичането на водата, тази грешка ще се появи.

След всички манипулации опитайте да премахнете грешката с помощта на бутона Старт / Пауза. Благодарение на това пералнята на Samsung ще се рестартира и ще се опита отново да източи водата.

Основните етапи на диагнозата

 • Визуално проверете помпата и се уверете, че няма препятствия и работното колело се върти свободно.
 • Проверете маркуча за източване и пътя на връзката му към канала в банята, ако има такъв
 • Уверете се, че маркучът за източване не е сгънат
 • Проверете филтъра за дренажна помпа, като се уверите, че няма монети или отпадъци, почистете, ако е необходимо
 • Проверете въздушната камера и сензора за налягане пред маркуча
 • Проверете изпускателната помпа с електрически тестер
 • Проверете ротора на изпускателната помпа
 • Проверете връзката към изпускателната помпа.

Важно:

Преди да извършите каквато и да е работа на устройството, изключете го от захранването!

След всички тези манипулации сглобете пералнята и я пуснете през цикъла на изплакване, за да проверите машината и се уверете, че е източила цялата вода, както трябва. Ако всичко е наред, проблемът е решен.

Вижте също:

20212 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите