У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята Atlant дава грешка F4 - какво означава това?

Пералнята Atlant дава грешка F4 - какво означава това?

Те затвориха вратата на люка, натиснаха „Старт“ и след известно време забелязаха, че машината е спряла и на дисплея свети кодът F4. Какво да правя? Какво означава грешката F4 в пералнята Atlant? Как сами да отстраните проблема? В тази статия ще намерите отговори на всички тези въпроси.

Дешифриране на грешката

Грешка F4 в пералнята Atlant

Грешка F4 на дисплея на машината Atlant казва, че има проблеми в системата за източване и не е възможно оттичането на отпадните води от резервоара. Преди да се обадите на господаря и да изпаднете в паника, трябва да разберете дали има причина за паника и да разберете какъв е проблемът.

На перални машини без екран ще светят лампата за включване / изключване и вторият индикатор в долния ред.

Oshibka F4

Как да поправите грешката сами

Преди да се обадите на господаря и паниката, трябва да разберете дали има причина за паника и да разберете какъв е проблемът.

 • Провал в управлението. За да разрешите тази грешка, трябва да рестартирате пералнята Atlant. За целта го изключете с бутона за захранване и извадете щепсела за 5-10 минути. След това включете отново машината. Ако грешката е била случайна, кодът няма да се появи.
 • Блокиране във филтъра. Често грешката F4 се появява поради отломки във филтъра за източване. Различни конци, малки неща от джобовете запушват дупки във времето и водата не минава. В този случай е необходимо да се премахне блокирането. За да направите това, изцедете ръчно водата, като предварително разнесете парцали, след това развийте дренажния филтър и го почистете от отпадъци. Накрая върнете всичко на мястото си и проверете за грешка. Ако е изчезнала, причината е премахната.
 • Запушване в маркуча за източване. Често се случва боклукът под действието на помпата да премине в дренажния маркуч и да го запуши, като по този начин блокира преминаването на вода. За да разрешите този проблем, първо е необходимо да източите водата, след това изключете дренажния маркуч и го почистете под силен поток гореща вода, след което го върнете на мястото си и рестартирайте машината Atlant в режим на въртене. Кодът за грешка трябва да изчезне.
 • Блокиране на канализацията. Често причината за грешката F4 на машината Atlant е запушен сифон или канализационна тръба. За да диагностицирате такава грешка, издърпайте края на маркуча, свързан към източника, и включете режима на въртене. Ако грешката не се появи и водата бе безопасно изтекла от машината, тогава е необходимо да почистите канализационната тръба с помощта на стоманен кабел или сифон, като я разглобите.

Вижте също - Как да сменим лагера в пералнята Atlant

Неизправности, изискващи ремонт

За съжаление, грешката не винаги е причинена от обикновена неизправност.Ето защо е необходимо да сме наясно с други възможни причини.

Признаци кауза решение
Пералнята Atlant не изтича водата и виси на измиване или в режим на изплакване, показва грешката F4. Дефектна изпускателна помпа.

Възможни причини:

 • Бобината на двигателя, свързана към помпата, се счупи;
 • Настъпи късо съединение в двигателя на помпата;
 • Работното колело на изпускателната помпа е повредено

Неизправност на помпата възниква поради развитието на тактова честота на ресурсите или когато малки обекти попаднат в нея.

Помпата трябва да бъде сменена.
Когато водата се източи, машината Атлант излъчва шумолене и водата не заминава. В този случай има код F4. Запушена помпа (дренажна помпа).

Всички видове малки предмети, различни остатъци от джобове, усукване на конци или вълна, подхлъзване на изпускателния филтър попадат в помпата и блокират нормалната й работа.

Необходимо е да разглобите помпата и да я почистите от чужди предмети.
Запушена дренажна тръба.

Разклонителната тръба, разположена между филтъра за източване и резервоара, също е податлива на запушване от различни предмети (конци, вълна, глоби и др.).

Необходимо е да почистите тръбата от запушването.
Програмата за пране се прекъсва и се показва F4 код.

Грешка е възможна на всеки етап от програмата (изплакване, въртене, измиване), а също така е възможно тя да се появи веднага след стартирането.

Електронен контролен модул е ​​дефектен.

Основни причини:

 • Поради възможна влага, окисляване или изгаряне на елементи на дъската;
 • Повреда на елементите на веригата;
 • Срив на софтуера на софтуера;
 • Неизправност в микропроцесора
В случай на повреда на елементите на веригата по различни причини е необходима тяхната подмяна.

Ако грешката възникне поради повреда на фърмуера, трябва да промените отново програмата на контролера.

Ако горните методи не помогнаха да се отървете от грешката или е причинена от неизправност в микропроцесора, тогава е необходима пълна подмяна на платката.

Пералнята източва водата по време на миене и спира, като показва кода за грешка F4.

Атланта замръзна по време на цикъла на завъртане и показа грешка F4. Вратата е заключена.

Превключвателят за налягане е дефектен.

Сензорът, отговорен за нивото на водата в резервоара, не работи. Контролерът не получава сигнал от празен резервоар. Най-вероятно е имало късо съединение в схемата на окабеляване на сензора.

Необходимо е напълно да смените превключвателя за налягане.
Пералнята Atlant се спря на една от точките на програмата за пране. Показва се грешка F4 Неизправно захранване на управляващите устройства.

Помпата или превключвателят за налягане не се захранва с захранващо напрежение или управляващият сигнал е прекъснат между тези възли и контролната платка. Това се дължи на окисляване на контакти, счупени проводници или късо съединение в окабеляването.

Задължително е:

Ако контактите са окислени, те трябва да бъдат почистени или подменени.

Ако има пробив в проводниците, сменете ги.

заключение

Никой не може да изключи появата на неизправности в работата на пералнята. Следователно тази статия ще бъде полезна за всички потребители на пишещата машина Atlant. Често кодът за грешка е причинен от прости неизправности, с които можете да се справите сами, като ги прочетете в горните раздели.

Вижте също:

24478 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите