У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята на LG дава грешка DE - какво означава това?

Пералнята на LG дава грешка DE - какво означава това?

Затворихме вратата, натиснахме „Старт“ и вместо да напълним с вода, дисплеят показа кода DE. По принцип тази грешка се появява в началото на измиването. Какво да правя? Какво означава грешката DE в пералнята на LG? Как сами да отстраните проблема? В тази статия ще намерите отговори на всички тези въпроси.

Дешифриране на грешката

Пералня LG дава грешка DE

Грешка DE означава, че вратата на пералната машина не е затворена или люкът не работи. По принцип причината за неизправността се крие в устройството за заключване на люка на покрива (UBL), но пантите, дръжката, куката на ключалката или контролния модул също могат да не функционират.

На перални машини на LG без дисплей е показан DE кодът: всички индикатори за температура, режим на измиване и изплакване мигат или изгарят едновременно. Такива сигнали показват, че вратата на люка не е затворена.

Вижте също - PF грешка в пералнята на LG - какво да правя, как да декодирам?

Как да поправите грешката сами

Изглежда, че причината за неизправността е известна и е достатъчно само да затворите люка по-плътно. Често подобни действия са достатъчни и проблемът изчезва. В противен случай неизправността възниква по по-сериозна причина:

  • Счупване на куката за заключване, заключващо устройство на люка
  • Преместване на пружина или скоба, заключващо устройство на покрива
  • Неизправност на електронния сензор на заключващото устройство на люка
  • Неизправност на контролната платка на пералната машина

Важно:

Тук са изброени най-честите причини за грешката, възможни са и други по-малко известни повреди и за тяхното точно определяне се препоръчва да се обадите на специалист.

В случаите на възникване на DE кода се препоръчва да се извърши серия от последователни действия, които могат да помогнат сами да се отървете от грешката.

  • Като начало си струва да проверите плътността на затварянето на люка, може да не е затворена. За целта е необходимо само да го натиснете по-силно.
  • Трябва също така да огледате цялата врата за външни смущения.
  • Огледайте вратата на люка отвътре, вероятно облеклото е паднало между товарния люк и барабана и пречи на плътното затваряне. Трябва също да обърнете внимание на раздела на резето, може би има предмети върху него, които пречат на затварянето.
  • Проверете вратата на люка за изкривявания, ако е намерена, е необходимо да затегнете страничните панти.
  • Ако нищо от горното не бъде намерено или не помогне, трябва да извършите цялостно нулиране на пералнята. За да направите това, изпълнете следните стъпки последователно: отворете люка, изключете машината от електрическата мрежа, като издърпате щепсела от контакта, изчакайте 15-20 минути, след това отново свържете машината и затворете люка.

Ако след изпълнение на горните стъпки грешката продължава, тогава има смисъл да се обмислят и други причини за неизправността.

Неизправности, изискващи ремонт

Използвайте следната таблица, за да определите причината за грешката:

Описание на проблема Причина за грешка Решение на проблема
Вратата на люка не се затваря или заключва напълно. Куката на ключалката е лошо износена или счупена Подмяна на елемент
Вратата се затваря и заключва, но машината не стартира програмата за пране. Устройството за блокиране на заключване не е в ред Подмяна на артикул
В режим на пране, изплакване или въртене пералнята спря да работи и генерира грешка в DE. Има миризма на изгаряне. Неизправен управляващ модул. Най-често микросхемата „страда” поради изгаряне на контактите по време на пренапрежения на електрозахранването или поради навлизане на вода в електрониката. Необходимо е да премахнете предния панел, като демонтирате горната част на машината. След това извадете дъската. Повредените места се виждат веднага - те стават черни, капачките на кондензаторите стават изпъкнали, виждат се следи от сълзи. Ако се намери дефектна част, тя се запоява и на нейно място се инсталира нова.
Дръжката не работи и вратата не се заключва. Счупена дръжка Подмяна на елемент
Вратата на люка не се затваря и е изкривена Износване на панти Настройка на контура или пълна подмяна

заключение

Неизправностите в работата на пералнята не са изключени от нейния жизнен цикъл. Следователно, в случай на честа грешка, хората, които са прочели тази статия, ще могат напълно да определят причината за неудобството и често ще могат сами да я коригират. Но винаги е по-добре да избягваме грешката, отколкото да я коригираме. Затова не забравяйте за правилата на работа и спазване.

Вижте също:

6042 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите