У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята на Samsung показва грешка h1 - какво да правя?

Пералнята на Samsung показва грешка h1 - какво да правя?

Съвременните перални машини само смътно приличат на предците си от миналия век. Ако в миналото те бяха предимно аналогови и можеха да изпълняват само механични функции, сега всеки такъв електрически уред е оборудван с миникомпютър, който контролира процеса, подобно на това как бордовият компютър на автомобила следи всичко, което се случва.

Поради това пералната машина с неизправност просто показва определен код за грешка на LED или LCD панела или на дисплея отпред на машината, което дава възможност да се разбере какво не е наред с нея.
По правило всеки производител има различни кодове и начини за посочване на грешки. Пералните машини на Samsung използват буквено-цифрови знаци. Това вероятно са най-често срещаните индикации за неизправност или кодове за грешки, използвани за перални машини на Samsung. Всъщност повечето от тях използват същите методи, за да докажат, че пералнята има проблем или трябва да бъде заменена. Тези кодове се използват при по-късни модели от около 2006 г. нататък.

Код на грешката H1 - проблем с нагряването на водата

код за грешка h1 samsungНапример, ако дисплеят показва грешка H1, тогава има проблеми с нагряването на водата и трябва да коригирате това, за да продължите нормалната работа на устройството.
В зависимост от региона и годината на производство на пералнята, този код може да бъде обозначен като H1 или НО, което всъщност е едно и също нещо - проблеми с нагревателния елемент.

Преди да започнете каквото и да е проучване на проблема или дори да премахнете капака на пералнята на Samsung, моля, прочетете и разберете внимателно тази статия, като обърнете особено внимание на инструкциите за безопасност и информацията на тази страница, тъй като е изключително важно.

И така, както бе споменато по-горе, според класификатора на грешки за перални машини Samsung, кодът H1 показва неизправност или неизправност на системата за отопление на водата от нагревателния елемент. Какво да правя в този случай?

Вижте също - Грешка в LE на пералня Samsung: причини и поправки

Причини за грешка H1

 • късо съединение или прекъсване на нагревателния елемент;
 • разбивка на температурния сензор;
 • активиране на защитата от прегряване.

Късо съединение или счупване на нагревателния елемент

Първото нещо, което трябва да проверите в пералнята на Samsung, което дава грешка H1, е работата на самия нагревател. Може би проводниците просто се окисляват и контактът изчезва, той също може да изгори поради пренапрежение на напрежението или някои други фактори.

За да получите достъп до нагревателния елемент на пералните продукти на Samsung, трябва да премахнете предния капак, тъй като, за разлика от други перални машини, корейците ги имат отпред, а също и да демонтират защитния капак от нагревателния елемент.

Визуално проверете елемента за повреда и окисляване на контактите. Уверете се, че те са здраво задържани и не са разхлабени. След това използвайте мултицет за диагностициране:

 • изключете проводниците от нагревателния елемент;
 • измерване на съпротива Ако на дисплея на мултицета се появи 1, по-нататъшното търсене може да бъде спряно, защото е изгоряло. Отчитането на нивото на 28-30 ома показва правилността на нагревателя;
 • също така измервайте нивото на съпротивление на проводниците, които излизат от пералнята, показанията трябва да са приблизително еднакви, ако всичко е наред с захранването. Големите отклонения ще сигнализират, че проводникът е счупен. Също така на нашия уебсайт можете да прочетете статия закак да проверите нагревателния елемент на пералня с мултицет.
  .

проверка на съпротивлението на нагревателния елементОчевидно е, че ако възникнат проблеми с проводници или нагревателни елементи, трябва да се извърши ремонт. Подмяната на жицата е доста проста, така че няма смисъл да описвате подробно списъка с действия.

Подмяна на нагревателния елемент също не изисква специални умения:

 • развийте гайките, които го притискат към резервоара на пералнята;
 • внимателно преведете от страна на страна внимателно отстранете нагревателя от седалката;
 • почистваме контактите на резервоара и мястото за кацане от мащаб и други замърсители. За тези цели най-подходящ е почистващ препарат за контакти;
 • внимателно разопаковайте новата част и я поставете на нейното място. В същото време се уверете, че по време на инсталацията не измествайте и не счупвайте венеца;
 • затегнете фиксиращите гайки и свържете захранващите проводници.

След всички тези манипулации сглобете пералнята и включете режима на тестово измиване, за да сте сигурни, че уредът е в изправност.

Разпад на термичния сензор

Появата на грешка H1 в пералнята на Samsung, като правило, е свързана с проблеми с нагревателния елемент, неговата повреда или затваряне на контакт. Има обаче ситуации, когато отоплението и захранването му са нормални, но въпреки това грешката все още не изчезва.

проверка на работата на температурния сензор
В този случай си струва проверете сензора за температураили по-скоро неговия тип, използван за перални машини Samsung, термистор. Той е разположен директно върху нагревателния елемент.

 • премахнете предния капак и защитната лента, както е описано по-горе;
 • пред нас ще бъде черен или сив пластмасов елемент, разположен директно върху нагревателя;
 • необходимо е да се провери съпротивлението с мултицет, ако показанията се отклоняват от нормата, е необходима подмяна. Работното съпротивление е около 35 kOhm;
 • изключете контактите от него и внимателно го извадете от седалката, след което инсталирайте новия термистор в обратен ред.

Защитата от прегряване се задейства

Крайната причина за грешката H1 на пералнята на Samsung е защитата от прегряване. Такова смущение може да възникне поради факта, че сензорът не вижда нивото на водата или греши в показанията на температурата на водата, като се приеме, че тя е над 100 градуса по Целзий. В резултат на това се активира вградената функция за защита от прегряване.

решаване на проблема с счупването на предпазителя
По принцип такива проблеми могат да възникнат поради издухан предпазител на нагревателния елемент. За да се реши това, трябва да се инсталира нов предпазител. Не много приятна новина - като правило те са неразделни от самия нагревателен елемент, така че ще трябва да смените цялата монтажна част. Заместващата механика е описана по-горе, така че не бива да има трудности с това.

И така, причините за появата и как да се поправи грешката H1 са ясни. Обърнете внимание, че външният му вид се дължи на първо място на некачествена вода от чешмата с много примеси, които се утаяват върху нагревателния елемент, образувайки скала. От това следва, че като превантивна мярка можете просто да инсталирате филтър върху водата, влизаща в къщата и да забравите за този проблем за дълго време.

Вижте също:

62991 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите