У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята на Bosch дава грешка F17 (E17) - какво означава това?

Пералнята на Bosch дава грешка F17 (E17) - какво означава това?

Те заредиха прането, зададоха режима на пране, натиснаха бутона „Старт“, но перането не започна и грешката F17 или E17 се появи на дисплея на пералнята Bosch? Какво означава, признаци и причини за неизправност и как да ги отстраните сами? В статията ще отговорим подробно на всички тези въпроси.

Грешка в декодирането F17 (E17)

Грешка F17 (E17) на дисплея на пишеща машина Bosch

Грешка F17 (E17) означава, че пералната машина не е могла да изтече вода през определеното време. Всъщност изглежда така: машината е свързана към мрежата, режимът е избран, но водата не влиза в машината, Трябва да се отбележи, че няма и звук от водоснабдяване. Поради продължителната липса на вода, системата не може да започне или да продължи процеса на измиване.

На пералня Bosch без дисплей индикаторът за скорост 800 или 1000 и лампата "Изплакнете" едновременно ще светнат (мигат).

Индикаторите на Bosch мигат

Какво е причинило неизправността

Помислете за причините, които могат да причинят неизправността:

 1. Липса на вода. Проверете дали има вода в чешмата. Възможно е водоснабдяването да е било прекъснато или да е било изключено.
 2. Блокиран спирателен клапан. Необходимо е да се провери спирателния клапан, който блокира притока на вода в пералнята. Може да не е отворен преди измиване. Водата не влиза в пералнята, което причинява грешка.
 3. Спирачът не е напълно отворен. Това води до дълъг прием на вода, което причинява грешка. Спирачният вентил трябва да бъде напълно отворен.
 4. Слабо настроено във водоснабдяването. Пералнята няма време да изтече вода и показва грешка.
 5. Извит, заплетен или предаван входящ маркуч. Това е пречка за подаването на вода към пералнята, което също причинява грешка F17 (E17). Необходимо е да изправите маркуча за безпрепятствен поток от вода.
 6. Запушена мрежа от филтри. Често филтърната мрежа, разположена в мястото, където входящият маркуч е свързан към самата пералня и я предпазва от проникването на малки частици, съдържащи се в чешмяна вода, се запушва. Пералнята няма да събира вода добре и ще даде тази грешка. Трябва да бъдат премахнати и чист филтър: поставете в разтвор на лимонена киселина в продължение на няколко часа, след което я поставете на място.
 7. Неизправност в контролния блок. Доста често се появяват повреди в устройството за управление. Необходимо изключете пералнята от мрежата за 15-20 минути и след това го включете.

Горните методи ще ви помогнат сами да се справите с грешката. Във всички останали случаи е по-добре да се консултирате със специалист, тъй като във вътрешните части на пералнята е възникнала повреда.

Вижте също - Грешки в пералнята на Bosch

Как да почистите филтърната мрежа

Помислете стъпка по стъпка за отстраняване на проблема във филтърната мрежа. Запушването е най-честата причина за грешка. Можете да се отървете от запушването по този начин:

 • изключете пералнята;
 • затворете крана за подаване на вода към пералнята;
 • развийте края на маркуча, който е прикрепен към самата машина;
 • ако в маркуча е останала вода, е необходимо да се подготви контейнер за тази вода;
 • извадете мрежата и я изплакнете старателно;
 • завийте маркуча назад;
 • след това развийте маркуча от мястото, където водата влиза в пералнята;
 • освобождаваме се от мръсотията, ако такава, разбира се, има;
 • завийте маркуча назад.

Така че, ако сте включили машината и дълго време не сте чули звука на водата, която се изтегля, и на дисплея ви се появи грешка F17, това означава, че времето за подаване на вода е надвишено. Нека разгледаме причините за неизправността, които изискват ремонт.

Входният клапан е дефектен

Дефектният клапан за подаване на вода

За да проверите вентила, е необходимо да изключите водата и да изключите пералнята от електричество. След това трябва да подготвите резервоар за източване на вода и да изключите маркучите от входящите клапани. Трябва да развиете двата винта и да извадите най-горния панел. Следващото нещо, което трябва да направите, е да свалите скобите и да разхлабите заключващия винт. Извадете клапана и проверете дали е запушен. Може би на него са нанесени някакви щети. Проверете всичко и поставете отново клапана. Ако всичко върви добре, тогава грешката F17 трябва да изчезне.

Превключвателят за налягане се счупи

Проверка на датчика за ниво на водата

Превключвател за налягане е сензор за налягане, който следи количеството вода в резервоар. За да стигнете до превключвателя за налягане, трябва да свалите горния капак на машината. За да проверите, е необходимо да изключите скобите и маркучите от него, да поставите тръбата и да духате в нея. При липса на кликвания е необходимо да изключите всички конектори и да премахнете счупената част. Той не може да бъде поправен, така че ако откриете причината за повреда в него, тогава е необходимо сменете превключвателя за налягане на ново.

Неизправност в контролния модул

Неизправно устройство за управление на пералната машина

Контролният модул е ​​една от основните части на пералнята, един вид мозък, който дава команди за започване на миене, въртене или изплакване. Ако влагата попадне или се появи спад на напрежението, някои елементи на модула може да се провалят. Да се контролна платка трябва:

 • изключете пералнята;
 • премахнете горния панел (капак);
 • вземете дозатора (табла за прах);
 • развийте всички самонарезни винтове, придържащи предния панел.
 • демонтирайте предния панел;
 • изключете платката от предния панел и проверете.

Издуханите кондензатори, резистори, диоди, чип песни, окислени контакти могат да бъдат заменени или споени. Ако микропроцесорът е повреден, управляващият модул трябва да бъде сменен.

заключение

Най-често в пералнята Bocsh грешката F17 може да бъде отстранена самостоятелно чрез почистване на всички филтри и тръби. Но ако установите, че е имало повреда на вътрешните части на машината, тогава е по-добре да се консултирате със специалист.

Вижте също:

5243 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите