У дома Ремонти Големи домакински уреди Защо хладилникът натрупва вода под чекмеджетата

Защо хладилникът натрупва вода под чекмеджетата

Ако откриете локва на долния рафт на хладилника или близо до него, може да възникнат сериозни щети. Не винаги е възможно да разрешите проблема със собствените си ръце, но винаги можете сами да определите неговия източник. Първо трябва да определите къде и защо тече хладилникът.

На задната стена се образува вода

Ако водата потече вътре в задната стена на хладилника, тогава с пълна увереност може да се каже за сериозни проблеми, ако е оборудвана с най-новата технология NoFrost. Тази система не позволява образуването на пари в хладилния агрегат, което означава, че появата на влага е напълно неприемлива. Ако NoFrost не се използва във вашия хладилник, тогава наличието на вода на задната стена може да бъде съвсем нормално.

На задната стена се образува вода

В много модели хладилник работи система като "плачещ" изпарител. Според своите характеристики той не отстъпва на новите технологични разработки, но струва много по-евтино. Защо тогава се натрупва вода в хладилника на задната стена? Отговорът е прост - когато компресорът е в покой, ледът се топи. Често такива модели са оборудвани с чекмеджета, в които се натрупва течност, така че да не изтича.

Вижте също - Направи си сам ремонт и подмяна на хладилен компресор

Локви в долната част на отделението за хладилник

Ако по-долу се образуват локви, тогава причината може да бъде запушване на специален отвор, който служи за събиране на вода, която тече от стените. В този случай просто не остава нищо за водата, освен да се разнесе по повърхността. Напълно възможно е да разрешите подобен проблем със собствените си ръце, почистването на дупките ще ви спести от образуването на локви, както вътре, така и под хладилника. Причините, поради които хладилният агрегат тече, могат да бъдат още по-често срещани - прекъсвания на тока, проблеми с електричеството.

Локви в долната част на отделението за хладилник

Вода под хладилника

За да разберете каква е причината за появата на локви в дъното на хладилника, трябва да намерите мястото, откъдето идва течът. Ако ситуацията е подобна на предходната, тогава водата може да изтече от дъното на хладилника. Проблемът може да е с чекмеджета за събиране на вода, вероятно с механичните им повреди. Ако откриете голямо количество влага не само под хладилника, но и по рафтовете, тогава това е повод да потърсите професионална помощ.

Водата се натрупва под хладилника

Причини за появата на локви под хладилника

Всички причини, поради които хладилникът тече и под него се натрупват локви, могат да бъдат разделени на няколко основни групи. Първата група включва повреди, свързани с дренажната система.Такива проблеми имат следните причини:

  • запушен дренаж;
  • тръбата за изтичане на течност се е изместила;
  • тави за вода са се изместили.

Следващата категория, поради която хладилникът тече, е неравномерното разпределение на храната. Намирането на голямо количество продукти в близост до задната стена може да доведе до запушване на дренаж и други проблеми с дренажната система. Опитайте се да не претрупвате задната стена, водата трябва да тече тихо покрай нея до канализацията, където тя спокойно се натрупва.

Локви в хладилника могат да се образуват по простата причина, че нямаше захранване. Ако сте били у дома и при завръщането си сте намерили локви под хладилника, тогава попитайте съседите си или на подстанцията дали през този период е имало прекъсване на тока. Тези категории проблеми с образуването на локви в хладилника могат да бъдат решени независимо, просто трябва да премахнете източниците на неприятности.

Проблеми с течове на хладилника

Наличието на малко количество вода в хладилници с „плачеща“ изпарителна система е съвсем естествено, но ако има теч, водата се събира в локви по долните рафтове и след това се оттича под хладилника. Защо се случва това? Най-честата причина е износена пломба. Прочетете статия за това как да го направите сами сменете уплътнението за хладилника.

Проблеми с течове на хладилника

Уплътнителите често стават причина за появата на локви, тъй като те са склонни да се носят в продължение на няколко години, периодът може да варира в зависимост от производителя. Уплътнителят и други елементи, които осигуряват херметичност, могат да бъдат заменени със собствените си ръце, няма нищо сложно в това. За да свършите работата правилно, можете да се съсредоточите върху първоначалното местоположение на частите. Също така за всеки хладилник има схема на уплътняващо устройство.

Разпад на термостата

Ако по всички външни признаци хладилникът работи, няма течове и проблеми със стегнатостта и локви продължават да се образуват, причината може да е неизправност в термостата. Защо термостатът започна да работи неправилно, можете да разберете в сервизния център. Най-често за кратък период от време термостатът се счупва напълно, така че единственият изход е да го замените. Не се препоръчва да стартирате самозамяната на термостата, това може да причини допълнителни щети на оборудването.

Разпад на термостата на хладилника

Полезни съвети

Често има случаи, когато натрупаната вода в хладилника не е проблем, а е само характеристика на работата на стари единици. Заедно с това те обикновено се оплакват от голямо количество сняг и лед, вид снежна козина, но при старомодните устройства това положение е съвсем обичайно, устройството им не предвижда борба срещу подобни образувания.

Ако частичният ремонт на хладилници от минали поколения все още е възможен със собствените ви ръце, новите високотехнологични устройства със система NoFrost изискват намесата на занаятчиите. Сложна електронна система не предразполага към прости ремонти, професионалистите ще се справят по-добре със задачата. Човек не може да пренебрегне риска от телесни наранявания, изгаряния или токов удар по време на самостоятелно поправяне; има много опасни фактори.

Полезни съвети

Въпреки това, за да можете да диагностицирате източника на проблема, трябва да го използвате. Ако капитанът вече знае откъде идва водата в хладилника преди началото на ремонта, ще се отдели много по-малко време за отстраняване на проблемите. Струва си да се обърне внимание предимно на дренажната система и херметичността на хладилника, най-често поради това хладилникът тече. За да се спасите от възможността за подобни проблеми, не забравяйте периодично да размразявате хладилника, в зависимост от модела, това трябва да се прави веднъж годишно или шест месеца.

Вижте също:

11014 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите