У дома Ремонти Големи домакински уреди Фризерът работи добре, а хладилникът не замръзва

Фризерът работи добре, а хладилникът не замръзва

Понякога се случва неприятна ситуация с домакински хладилни агрегати - фризерът работи, хладилният отсек не се охлажда. Изглежда, че хладилникът не се е развалил, но изпълнява функциите си слабо.

Тази ситуация е не само неприятна за собственика, но може да бъде и доста опасна. Ако ситуацията е оставена на случайността, хладилникът може да се счупи напълно и ремонтите ще летят в доста стотинка. А неспазването на температурния режим може не само да доведе до допълнителни разходи, но и да навреди сериозно на здравето на домакинствата. Не си струва чакането Най-добре е при първите признаци да откриете неизправност, да разберете причината за нея и да вземете подходящи мерки.

Как работи домакински хладилник?

Преди да разберете защо хладилникът започна да замръзва лошо, струва си да поговорим за това как точно работи и работи хладилникът. По принцип в това няма нищо сложно. Домашната хладилна система включва 4 основни компонента:

 • компресор;
 • кондензатор;
 • изпарител;
 • система от свързващи тръби.

Специален хладилен газ циркулира в херметически затворена система. Има ниска точка на изпаряване и температура на кипене. Когато хладилният агент се разширява, той поглъща топлина, а когато се компресира, го връща чрез кондензация.

Как работи домакински хладилник?

Фреонът обикновено е хладилният агент, използван в домашните хладилници. Това е абсолютно безобидно, незапалимо вещество. Течният хладилен агент влиза под налягане в капилярните тръби, а след това в изпарителя, където започва да "абсорбира" топлината. В резултат повърхността на хладилната камера се охлажда. Този процес се повтаря от началото и докато се установи зададената температура в хладилника. На следващо място, регулаторът на температурата ще работи, което отваря веригата и принуждава компресора да спре. Термостатът е необходим, за да предпази компресора от претоварвания и да спести електроенергия.

След известно време, когато t˚С в хладилната камера отново се повиши, веригата отново ще се затвори и цикълът ще се повтори от началото.

Вижте също - Реле за пускане в хладилник: дизайн и работа

Първоначална диагностика на хладилника

Ако забележите, че хладилникът не замръзва храната или ви е станало лошо да го правите, първо, направете визуална диагностика на устройството. Понякога неизправността може да не е свързана с повреда, но е следствие от небрежността на собствениците.

 • Първо, уверете се, че хладилникът е на ниво, няма изкривявания и нищо не пречи на вратата да се затвори.
 • Проверете дали хладилникът е включен в отделен контакт или работи чрез тройник или удължителен кабел. Понякога причината хладилникът е спрял нормалното замръзване е, защото няма добър контакт между щепсела и контакта.
 • Погледнете внимателно бутона с надпис "Размразяване". В някои модели хладилници бутонът може да бъде случайно притиснат, ако храната не е поставена правилно.
 • Прегледайте термостата. Ако в стаята е много горещо и фризерът работи максимално, вероятно хладилникът просто не може да се справи с такъв товар. Това важи особено за хладилниците с един компресор. В такива агрегати хладилното отделение работи по „остатъчния принцип“. Тоест, първо се достига предварително зададената температура във фризера и едва след това хладилното отделение започва да се охлажда. Какво да правя? За да разрешите проблема, настройте температурата във фризера на -10 - 12 ° C, а в отделението за хладилник завъртете копчето на термостата в средното положение.
 • Ако имате хладилник No Frost, обърнете внимание на вентилатора във фризера. Ако е замразено и не работи, студът ще спре да потече в хладилното отделение. Разглобяването на фризера не е необходимо за това, просто слушайте внимателно. Ако не чуете тих, дори бучещ звук, когато вратата на фризера е отворена, размразете хладилника за 10-12 часа. Това време е достатъчно, за да се стопи ледът напълно и ситуацията ще се върне в нормално състояние.

Вижте също:

Установяваме малки проблеми

Ако нито едно от горните действия не даде резултати, тогава е време да потърсите причините, поради които хладилникът е спрял да замръзва. Всички разбивки на домашен хладилник могат да бъдат разделени на две групи: малки и големи. За начало, нека поговорим за малки неизправности, чийто ремонт ще бъде сравнително евтин. Така че, ако хладилникът работи, но не замръзва, обърнете внимание на неговите "слаби" точки.

Сухо уплътнение

По периметъра на вратата на хладилника има специално гумено уплътнение. Той служи за осигуряване на херметичност на хладилните и замръзващите камери. Зависи от това колко плътно се придържа към вратата дали допълнителна топлина отвън ще влезе в отделението. Ако е суха, напукана и вече не приляга плътно към вратата, тогава имате нужда сменете уплътнението на ново.

Счупен термостат

За да определите такава разбивка, ще трябва да използвате тестер. Когато хладилникът е включен, позвънете на възела. Ако няма напрежение, частта ще трябва да бъде заменена с нова. Прочетете на нашия уебсайт за как сами да смените термостата в хладилника.

какво да направите, ако хладилникът не замръзне

Прегряване на двигателя

Ако светлината е включена в хладилника и температурата не спадне, почувствайте двигателя. Вероятно е поради високата температура, която прегрява, термичната защита се задейства и моторът се изключва. Това е още една причина хладилникът да започне да замръзва зле.

Изключете хладилника и напълно го размразете. Уверете се, че двигателят е напълно охладен и включете хладилника отново. Ако всичко работи, преместете хладилника от стената и други предмети, така че моторът да се охлади по-добре.

температурен сензор

Поставете обикновен домакински термометър в отделението за хладилник и след известно време сравнете неговата стойност с показанията на сензора за температура. Ако те не съвпадат, сензорът ще трябва да бъде сменен.

Сериозна неизправност в хладилника

Ако хладилникът не замръзне, не сте намерили малки "рани" в него, тогава всичко е много по-сериозно. Най-вероятно разбивката е свързана с един от основните възли.

Двигателят на вентилатора не е в ред

Ако това се случи, няма да се налага да търсите дълго време. Факт е, че двигателят на вентилатора излъчва много характерен звук по време на работа, равномерно шумолене.Ако не го чуете, щетите са очевидни. Вероятно той просто е замръзнал. Но ако продължителното размразяване не помогна, ще трябва да се обадите на капитана.

Изгорял компресор

Ако хладилникът ви има само един компресор, веднага ще откриете повреда. Няма да замръзва нито отделението за фризер, нито хладилника. Най-вероятно до хладилника скоро ще намерите голяма локва.

Но ако имате хладилник с два компресора, проблемът може да не бъде забелязан веднага. В такива модели е осигурен отделен компресор за всяко отделение. Ето защо фризерът може да работи добре, а отделението за хладилник е топло. Както и да е, малко вероятно е да успеете сами да смените компресора, без помощта на специалист.

Сериозна неизправност в хладилника

Запушена система за охлаждане

Понякога филтърната сушилня, през която тече моторното масло, се запушва с отпадъци или изгорели частици. Добрият майстор бързо ще определи неизправността. Също така, системата от тънки тръби, през които циркулира хладилният агент, често е запушена. Невъзможно е да се елиминира подобна повреда без специално оборудване. Необходимо е добре да се издуха тръбите под налягане и да се зарежда с фреон.

Изтичане на хладилен агент

Ако забележите, че въпреки че двигателят работи, кондензаторът остава студен през цялото време, това означава, че фреонът е изтекъл и хладилникът задвижва въздух. Друг признак за подобна разбивка са ръждивите капки във фризера, разположени отдолу. Изтичането може да бъде причинено от микроскопични пукнатини в изпарителя. Ето защо е строго забранено да „помагате“ на хладилника с размразяване, изстъргване на сняг и откъсване на парчета лед във фризера.

Микропукнатините също биха могли да се образуват поради силни вибрации на хладилника, ако той не е монтиран равномерно. Ако наскоро сте преместили хладилника, тръбите между компресора и изпарителя вероятно се счупиха. Като цяло може да има много причини.

Ако пукнатината е неявна, няма да бъде възможно да се открие без специално устройство. Освен това, за да започне нормалното функциониране на хладилника, след запояване системата трябва да се напълни отново с фреон.

Хладилник без замръзване

Имате ли хладилник със система No Frost? Има и друга причина, че хладилникът No Frost не изстива. За агрегати със система за сухо замразяване нагревателният елемент понякога изгаря. Този уред е необходим за периодично размразяване на охладителната система. Ако нагревателните елементи изгорят, вентилаторът ще замръзне в леда. За да отстраните проблема, хладилникът трябва да бъде напълно размразен и термоелектрическият нагревател да бъде заменен.

Хладилник без измръзване - изгорял TEN

Работа с хладилно оборудване

Разбира се, невъзможно е напълно да се освободи хладилника от неизправности. Но, спазвайки някои правила, можете да отложите появата на проблеми:

 • никога не слагайте топла или топла храна в хладилника;
 • веднъж или два пъти годишно почиствайте гърба на хладилника с прахосмукачка и влажна гъба; това трябва да се направи много внимателно, за да не се повредят тръбите и проводниците;
 • свържете хладилника към отделен контакт, за да не смущавате жицата, когато са включени други домакински уреди;
 • изключете устройството за размразяване, първо завъртете копчето за регулиране на температурата в положение "0" и след това извадете щепсела от контакта;
 • поставете устройството далеч от печката, радиатора и мивката - наличието на допълнителен източник на топлина до хладилника създава допълнителен товар;
 • преместете уреда на поне 5 см от стената и други предмети - това ще създаде нормални условия за правилно охлаждане на компресора.

Вижте също:

72944 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите